Daha bulaşıcı ama ölümcül değil

Düzenleyen:
Daha bulaşıcı ama ölümcül değil

SAĞLIK Haberleri

Türkiye’nin de aralarında olduğu çoğu Avrupa ülkesine yayılan Hint varyantı üzerine yapılan araştırmalara göre bu varyantın üç alt tipine rastlanırken virüsün ilk hâlinden yüzde 50 daha bulaşıcı olduğu ancak ölümcül hastalığa yol açmadığı düşünülüyor.

Neşra Durmaz ANKARA

Hindistan’ın sağlık sistemini çökme eşiğine getiren Hint varyantı, bilim adamlarının odağı olmaya devam ediyor. İngiltere tarafından bugüne kadar yapılan taramalarda, ‘endişe varyantı’ denilen bu varyantın üç alt tipine rastlanırken virüsün ilk hâlinden yüzde 50 daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor. Ancak bilim adamları, varyantın daha ağır ve ölümcül hastalığa sebep olmadığı gibi aşının oluşturduğu bağışıklıktan da kaçamadığını ifade ediyor. 

Belçikalı uzmanlarca yapılan bir analiz, İngiltere’de Hindistan varyantının İngiliz varyantına göre her gün yüzde 13 daha hızlı artabileceğini gösteriyor. Mevcut verilerle de İngiltere’de ortaya konulan raporda, yüzde 50 daha bulaşıcı olabileceği düşünülüyor. Cambridge Üniversitesinden bir mikrobiyolog olan Sharon Peacock ise varyantın İngiltere’deki vaka sayılarında önemli bir artışa yol açmadığını ve bu artışın ülkenin ocak ayındaki en son zirvesinden çok daha düşük olduğunu söylemişti. 

Nüfusun yüzde 50'sinden fazlasının en az bir doz Covid-19 aşısı olduğu İngiltere’de varyantın yayılması, teorik olarak varyantın aşıdan kaçabileceğini düşündürüyor. Ancak bazı uzmanlar, Hindistan varyantının aşıdan kaçtığı için vakalarda artışa sebep olduğuna dair çok az delil olduğunu belirtiyor. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...