Duymayan çocuklara üzüldü işitmede devrim yaptı!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Duymayan çocuklara üzüldü işitmede devrim yaptı!

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hayatını işitme teknolojilerini geliştirmeye adayan girişimci Mehmet Emin Ağaç, 5 yıllık AR-GE çalışmasının sonunda doğala en yakın işitme sağlayan cihaz teknolojisini geliştirdi. Şimdi de bu teknolojiye estetik ekleyerek mücevher şeklinde işitme cihazı üretti

ZİYNETİ KOCABIYIK HABERİ-

Diyarbakır’da yatılı okulda lisenin yanında bulunan işitme engelli çocukların durumunu gören ve onlara çok üzülen Türkiye’nin tek pedakustiker (çocuk işitme bozuklukları uzmanı) ve iş adamı Mehmet Emin Ağaç, TÜBİTAK desteği ile dünyada doğala yakın en yakın duymayı sağlayan işitme cihazını geliştirdi.

Duymayan çocuklara üzüldü işitmede devrim yaptı! - 1. Resim

BEŞ YILLIK AR-GE ÇALIŞMASI SONUCU

İşitme cihazı kullananların en büyük şikâyetinin arkadan gelen sesleri duymak olduğunu söyleyen Ağaç “Allah arkadan gelen sesleri perdelemek, çevremizi duyarken rüzgârdan, hışırtıdan etkilenmeyi engellemek amacıyla kulak kepçemizi yaratmış. Oysa özellikle ikili ses işitme cihazı kullananlar frekans ve hışırtı problemi yaşarlar. Ben de uzun süre insanların doğal duymasını nasıl sağlayabilirim diye düşündüm.

AR-GE ekibimizin beş yıllık laboratuvar çalışmaları sonucunda TIE adını verdiğimiz işitme cihazı teknolojisin geliştirdik. 50 yılın en büyük işitme cihazı gelişimi olan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bu cihazla özellikle kalabalık alanlarda bulunmak zorunda kalanlar, sporcular, hareketli hayatı olanlar faydalanıyor” dedi. 

Duymayan çocuklara üzüldü işitmede devrim yaptı - 1. Resim

DOĞALA YAKIN DUYMA SAĞLIYOR 

Yeni teknoloji ile kulak kepçesinin tüm akustik fonsiyonlarını iletim hattına katarak sesin yönü, mesafesi, yankı düzenleme, ünsüz harfl eri güçlendirme gibi kulak kepçesinin bütün özelliklerinin kullanabilmesinin sağlandığını belirten Ear Technic Yönetim Kurulu Başkanı ve ay- nı zamanda Pedakustiker Mehmet Emin Ağaç “TIE teknolojisinde hoparlör ve mikrofon kulak kanalının içerisine yerleştirilmektedir.

Bu sayede cihaz, doğal ses sunmaya devam ederek ses eksilmesi ve değişmesi oluşmadan, rüzgârın basınç etkisine maruz kalmadan sesi iletmeye devam ediyor. Doğala yakın işitme yeteneği sunan işitme cihazı bu problemler yaşanmadan rahat bir şekilde kullanabiliyor. Cihazımızı bütün Avrupa ülkelerine, Güney Amerika’ya ve Arap ülkelerine ihraç ediyoruz” diye konuştu.

Duymayan çocuklara üzüldü işitmede devrim yaptı - 3. Resim

ODİYOLOJİNİN KURULMASINA DESTEK OLDU 

Diyarbakır yatılı bölge okulunda bitiren M. Emin Ağaç, okumak için gittiği Almanya’da da üniversite eğitimini felsefe ve psikolojiyle tamamladı. Eğitim hayatı boyunca en büyük ideali işitme engelli çocuklara yardımcı olmaktı. Bunun için Almanya’da işitme cihazlarını araştırmaya başladı. Odiyoloji eğitimi aldı. Türkiye’de işitme bilimi olan odiyololoji bilim dalının bulunmadığını görünce, ilk olarak Cerrahpaşa da odiyoloji bilim dalının kurulması için yönlendirmeler yaptı.

İşitme üzerinde bu kadar durmasının en önemli sebebinin lise yıllarında okulunun yanında bulunan işitme engelli çocuklar olduğunu aktaran Ağaç “Onlara çok üzülürdüm. Duymadıkları için kötü muamele görürlerdi. Kendilerini ifade edemedikleri durumda hizmetlilerden dayak yerlerdi. İçim acırdı. O zaman bu çocukların kulağı olmaya karar verdim” dedi.

Duymayan çocuklara üzüldü işitmede devrim yaptı - 3. Resim

ESTETİK ENDİŞE,CİHAZ KULLANMAYA ENGEL

İşitme kaybı yaşayan hastaların sosyal kaygıları bulunduğunu belirten kulak burun ve boğaz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İsmail Koçak işitmenin hayattaki en önemli duyularımızdan biri olduğunu söyledi. İşitme kaybını çözen cihazların kulağın içerisine yerleştirilecek kadar küçüldüğünü ve konforlu hâle geldiğini belirten Prof. Dr. Koçak “Fakat işitme engelli kişiler bu durumun bilinmesinden hoşlanmıyor.

Duymayan çocuklara üzüldü işitmede devrim yaptı - 4. Resim

Aynı zamanda işitme cihazının da görüntüsünü estetik bulmuyor ve görünmesini istemiyor. Mesela işitme güçlüğü yaşayan bir müzisyen hem çok iyi kalitede duymak istiyor hem de işitme engelinin bilinmesini istemiyor. Bu noktada cihazların teknolojik ilerleme ile birlikte estetik olarak da geliştirilmesi âdeta bir misyon hâline gelmiştir. Yeni geliştirilen küpe şeklindeki cihaz, işitme sorunlu bireyler için sosyal, estetik ve teknolojik ihtiyacı karşılamada önemli bir adım” dedi

MÜCEVHER GİBİ İŞİTME CİHAZI
Yıllardır işitme problemi yaşayan ancak cihaz kullanmaktan çekinen kişilerin bu çekincesini gidermek için işitme cihazını Eora ismini verdiğimiz tasarımın içerisine yerleştirerek bir küpe görünümü kazandırıldığını söyleyen Mehmet Emin Ağaç “Dünyada ilk defa tamamen küpe şeklinde işitme cihazı tasarımı yapıldı.

Cihazı kullanacak olan kişilerin isteğine göre değiştirebilmesi için gold, rose gold, gümüş gibi farklı renk, desen ve modellerde çeşitler bulunmaktadır. Ayrıca isteyenlerin küpe şeklindeki işitme cihazını tamamlamak için kolye, yüzük ve bilezik gibi takı seçenekleri de sunulacak. Yani işitme cihazı kulağınıza küpe olacak” diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...