Tüp bebek risk altında mı?

Düzenleyen:
Tüp bebek risk altında mı?

SAĞLIK Haberleri

Bugüne kadar tüp bebek metoduyla yaklaşık sekiz milyon çocuk doğdu. Tüp bebeklerin normal yolla dünyaya gelen bebeklerden daha fazla sağlık problemi yaşayıp yaşamadığı ailelerin kafasını karıştırıyor.

Ziyneti Kocabıyık

Son senelerde çeşitli sebeplerden dolayı çocuk sahibi olamayan pek çok çift, tüp bebek tedavisine başvuruyor. Tüp bebek metodunun yaygınlaşmasıyla anne baba adayları için en önemli soru ‘Acaba tüp bebek usulüyle doğan çocuklar, tabii yolla dünyaya gelenlerden farklı mı?’ oluyor.
Bugüne kadar tüp bebek yöntemiyle 8 milyon bebeğin dünyaya geldiğini söyleyen Centrum Clinic Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebekle natürel bebek arasındaki farkın, gebelik oluşana kadarki süreçte elde edilen yumurtaya yapılan işlemler ve oluşan embriyonun geliştirilmesi olduğunu belirterek “Laboratuvar ortamında uygulanan birtakım işlemlerin uzun vadede ne gibi sonuçlar doğuracağı tartışma konusu olsa da, bugüne kadar yapılmış geniş çalışmalarda tüp bebek çocuklarının gerek genel sağlık gerekse akıl-zihin gelişimleri açısndan farklılık göstermediğini biliyoruz” dedi.

İLERİ YAŞ GEBELİĞİ ZATEN RİSKİ ARTIRIYOR
Bazı çalışmaların tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen çocuklarda doğumsal organ problemlerinin biraz daha fazla olduğunu gösterdiğini belirten Prof. Dr. Pabuçcu “Ancak, bu durumu yüzde 100 tüp bebek işleminin kendisi ile ilişkilendirmek doğru olmaz. Çünkü, tüp bebek gebelikleri genellikle daha ileri yaş anneleri içeriyor ve bu durum genel olarak riski artırıyor olabilir. Ayrıca tüp bebek gebelikleri daha sıkı kontrol edildiğinden, doğumla alakalı problemler daha fazla yakalanıyor. Özetle şu anda tüp bebek tedavisi güvenilir bir tedavidir” diye açıkladı.

Tüp bebek çocukları ve kanser ilişkisinin hep sorgulanan bir konu olduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Pabuçcu  “Hiçbir çalışmada başta kan ve lenf kanseri olmak üzere çocukluk çağı kanserleri arasında farklılık tespit edilmemiştir” dedi. 

Tüp bebek risk altında mı?

Genetik tarama imkânı var
Son senelerde tüp bebek tedavisinde embriyo transferi öncesi yapılan genetik tarama ile genetik hastalık riski taşıyan çiftlerin sağlıklı çocuk sahibi olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Pabuçcu  “Embriyoya zarar vermeden yapılan testler sayesinde gebeliğin oluşmasını engelleyen genetik hasarlar belirlenebiliyor. Sağlıklı embriyoların seçilip transfer edilmesiyle bebek sahibi olma şansı artıyor. Ayrıca yine bu şekilde çocukta ciddi hasar ve hatta ölümle seyredebilen hastalıklar ayıklanmış oluyor” dedi. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...