İngiliz araştırmacılar 'acımasız' sonuçları açıkladı: Yaşlı meme kanseri hastaları ilaç tedavisiyle geçiştiriliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İngiliz araştırmacılar 'acımasız' sonuçları açıkladı: Yaşlı meme kanseri hastaları ilaç tedavisiyle geçiştiriliyor

Sağlık Haberleri

İngiliz araştırmacılar, doktorların genç ve yaşlı meme kanseri hastaları arasında ayrım yaptığını ve yaşlı hastalara karşı daha önyargılı davrandıklarını ortaya koydu. Çalışma bulgularına göre, doktorlar, yaşlı meme kanseri hastalarını ‘iyi niyetli ancak yanlış önerileri’ nedeniyle tedavilerden uzaklaştırıyor olabilir. 

Meme kanseri, dünya genelinde en sık görülen kanser türleri arasındadır ve genellikle kadınlarda en sık görülen birinci kanser türüdür. Ancak son 40 yılda sağ kalım yani kanserden kurtulma oranı neredeyse iki katına çıktı ve kurtulanların büyük bir kısmı genç hastalardı. İngiltere’deki bir çalışmaya göre, 1970'lerden bu yana meme kanseri ölümleri, 65-69 yaşındakilerde yüzde 44, 50-64 yaşındakilerde yüzde 50 ve 25-49 yaşlarındaki hastalarda yüzde 57'lik azalmasına karşın, 70-79 yaşındakilerde yüzde 27'lik bir azalma ve 80 yaş üstünde ise yüzde 6'lık bir artış görüldü.

İngiliz araştırmacılar 'acımasız' sonuçları açıkladı: Yaşlı meme kanseri hastaları ilaç tedavisiyle geçiştiriliyor

Çalışmaya göre, daha yaşlı hastaların sağ kalım oranlarının genç hastalardan daha az olmasının en büyük sebeplerinden biri ‘iyi niyetle’ yapılan yanlış tedavi önerileri. Bilim insanları, doktorların, daha yaşlı meme kanseri hastalarına genellikle daha az bir ihtimalle cerrahi, kemoterapi veya radyoterapi tedavisi sunduğunu ileri sürdü. Bunun yerine, yaşlı hastaların genç hastalara kıyasla, kanser hücrelerindeki östrojen reseptörlerini engelleyerek büyümelerini önleyen tamoksifen ilacına, primer endokrin tedavisine (PET) daha fazla yönlendirildiği belirtildi. Yani doktorların yaşlı hastalara cerrahi operasyonlar yerine ilaç tedavileri önerdiği ileri sürüldü.

YAŞLI HASTALARA İLAÇ, GENÇLERE AMELİYAT

İngiltere Sussex Tıp Fakültesinden meme kanseri uzmanı Prof. Dr. Malcolm Reed, "Birleşik Krallık'ta yaşlı meme kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 40'ı, bu hastaların çoğunda elektif cerrahinin güvenli olduğuna dair kanıtlara rağmen tek başına PET ile tedavi ediliyor" dedi.

Sağlık çalışanlarının istemeden de olsa yaşlı meme kanseri hastalarını ilaç tedavisi dışındaki yöntemlerden uzaklaştırabileceğini düşünen Reed ve ekibi, 31 İngiliz meme cerrahı ve uzman meme bakımı hemşiresine, daha yaşlı ve daha genç kadınlara yönelik önyargılarını değerlendirmeleri için anket yaptı.

Araştırması European Journal of Surgical Oncology isimli bilimsel dergide yayımlanan Reed, "Tıpkı toplumun tamamında olduğu gibi doktorlar arasında da yaş önyargıları olduğunu bulduk" dedi.

İngiltere Ulusal Yaşlı Hastalarda Meme Kanseri Denetimi verilerine göre, erken invaziv meme kanserli 50-69 yaşındakilerin yüzde 98'i 12 ay içinde ameliyat olurken, 80 yaş ve üzerindeki hastaların sadece yüzde 68'i ameliyat oldu.

Reed, doktorlara seslenerek, “Sorun şu ki, hastaların özellikle de yaşlıların, kanser gibi bir teşhis konulduğunda doktorlarına ne isteyip ne istemediklerini söylemesi oldukça nadir ve bu da onları sağlık ekibinin tavsiyelerine büyük ölçüde bağımlı hale getiriyor. Soru şu ki, doktorlar bu etkinin farkında mı?” dedi. 

(The Guardian)

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...