Arvasi Hoca fikir ve gönül adamıdır

Düzenleyen:
Arvasi Hoca fikir ve gönül adamıdır

YAŞAM Haberleri

Arvasi Hoca’nın milliyetçiliğe yeni bir soluk getirdiğine vurgu yapan Sarıkoç “Kendisi dava adamıdır; kelamıyla öncü ve örnek bir şahsiyettir” dedi.

Büyük mütefekkir, milliyetçi fikir adamı merhum Seyyid Ahmet Arvasi, vefatının 30. yılında bir konferansla yâd edildi. İstanbul Kültür Üniversitesinde tertiplenen programda gazeteci Hüseyin Sarıkoç, hayatı üzerinden Arvasi Hoca’nın fikir ve aksiyon dünyasını anlattı. 

Arvasi Hoca’nın milliyetçiliğe yeni bir soluk getirdiğine vurgu yapan Sarıkoç, “Arvasi Hocamız, ‘Türk-İslam Sentezi’ fikrine ilk karşı çıkar. O ‘Türklük ve İslamiyet, birbirinin tezi ve antitezi değildir. Bunlardan yeni bir senteze varılmış, ya da varılacak olsun! Her ikisinin de, tıpkı paranın yazı ve tura yüzlerinin olması gibi, birlikte var olması elzemdir’ der. Onun için ‘Türk-İslam Sentezi’ yerine, ‘Türk-İslam Ülküsü’ ifadesi çok daha uygun olur demiş ve bu fikri yazılarında her daim dile getirmiştir” ifadelerini kullandı.

Sarıkoç, Ahmet Arvasi’nin “Bütün İslam âlemi, ‘Gayesi İslam olan Türk milliyetçilerine yardım etmek ve asırlarca i’lâ-yı kelimetullah (yani, Allah’ın kelamını bütün dünyaya yaymak) için mücadele veren, büyük Türk milleti etrafında kenetlenmek zorundadır” sözlerini hatırlatarak şöyle konuştu: Henüz 56 yaşındayken, 31 Aralık 1988 tarihinde aramızdan ayrılan Merhum Arvasi Hoca, fikir adamıdır, dava adamıdır, aksiyon adamıdır, aşk adamıdır, reaksiyon adamıdır, gönül adamıdır ve kalemiyle, kelamıyla öncü ve örnek bir şahsiyettir. Bu ifadeler eserlerini okudukça, fikir dünyasını tanıdıkça daha iyi anlaşılır inancındayım.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...