Türkiye'nin kültür kurumu Yunus Emre Enstitüsü

A -
A +

Türkiye’nin kültürel diplomasi alanındaki yüzü olan Yunus Emre Enstitüsünün etkinlikleri kamuoyunda ülkemiz gastronomisi adına bağ kurmak, itibar artırmak ve ilgi oluşturmak açısından önem arz ediyor.  

Hayatı değiştirmek, kalite ekseninde bilinirliğimizi artırmak daha iyi yaşamak ve yaşatmak adına önemli çıkarımlar. Ancak kaliteli hayata dair doğaya saygı, kültür, sanat ve bunlar gibi insan olmanın temellerini kapsayan iddialarınız dünya tarafından kabul görmediğinde pek de anlamlı olmayabilir. Her medeniyet kendini ve kültürel değerlerini doğru ve kalıcı bir şekilde anlatmalı, anlaşılır kılmalıdır. Modernleşme süreçleri, geleneksel yaşam alışkanlıklarını olumsuz yönde etkilememelidir, aksi durumda kimliksizlik başlar.  
DÜNYANIN HER YERİNDE TÜRKİYE İLE BAĞ KURAN VE TÜRKİYE’YE DOST İNSAN SAYISINI ve ÜLKEMİZİN ULUSLARARASI ALANDA BİLİNİRLİĞİNİ, GÜVENİLİRLİĞİNİ VE İTİBARINI ARTIRALIM. Dünyanın en güzel, en değerli coğrafyasının bugünkü sahipleri olarak ne muhteşem bir dilek, istek; ne özel bir vizyon ve misyon.  Sizlere bu vizyon ve misyona sahip bir kuruluştan bahsetmek isterim. Çok gürültü yapmıyorlar.  Sade ve temiz amaçlarının peşinde emin adımlarla ilerliyorlar. Evet; YUNUS EMRE VAKFI.
Amaçları:
¥ TÜRKİYE’Yİ, TÜRK DİLİNİ, TARİHİNİ, KÜLTÜRÜNÜ VE SANATINI tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak;
¥ Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek;
¥ Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek.
YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ ise bu vakfa bağlı bir kuruluş olarak 2009 yılından bu yana kültür ve sanat faaliyetleri yürütüyor. Hâlen yurt dışında 58 kültür merkezi mevcut ve bu adreslerde çalışmalarını sürdürüyorlar. Anadolu’nun önemli medeniyetlerine sahip çıkıyor ve bu toprakların kültürel mirasını dünyanın farklı yerlerine taşımaya çalışıyorlar. Kısaca ülkemizin KÜLTÜR KURUMU. 

DÜNYA KÜLTÜR MİRASINA KATKI
Türkçenin kadim sesi yanında bereketli coğrafyamızın tüm güzelliklerini belli bir kalite anlayışı içinde dünyaya duyurmaya ve tarihî - kültürel mirasımızın tanıtılmasına katkı veriyorlar. Anadolu mutasavvıfı olan Yunus Emre’den aldığı ismi gereği insani değerleri, insan sevgisini ve toplumsal barışı, dünyanın dört bir köşesinde Kültür Merkezleri vasıtasıyla anlatıyorlar. Türkiye’nin kültürel diplomasi alanındaki yüzü olarak faaliyetlerini sürdüren Enstitü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılında Kültür Merkezi sayısını 100’e çıkarmayı, Türkçe öğretimi ve kültür-sanat faaliyetleriyle dünya toplumlarının Türkiye’yi daha yakından ve doğru kaynaklardan tanımasını, kültürlerarası etkileşim temelli faaliyetlerle dünya kültür mirasına katkı sağlamayı amaçlamakta. 

İNSANLARLA BAĞ OLUŞTURULUYOR
Tarih boyunca çok farklı uluslarla etkileşim sonucu ortaya çıkan Türk mutfağı Türkiye'nin kültürel kimliğinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Türk mutfağının tanıtılması ile ilgili olarak tüm dünyada ve ülkemizde pek çok etkinlik düzenleniyor; ancak üzülerek ifade ediyorum bu etkinliklerin çoğunun planlı ve organize bir şekilde yürütüldüğünü söylemek mümkün değil. Kültürel diplomasi aracılığıyla insanlarla bağ oluşturan Yunus Emre Enstitüsü uzun süredir mutfak diplomasisi üzerine de çalışmalar yapıyor. “Türk mutfağı, kültürel diplomasinin en güçlü araçlarından biridir” anlayışıyla enstitü tarafından zenginliğimizin farkında olarak, doğru stratejilerle gerçekleştirilen organize etkinlikler kamuoyunda sadece diplomasi açısından değil ülkemiz gastronomisi adına da bağ kurmak, itibar artırmak ve ilgi oluşturmak açısından önem arz ediyor.  
Sadece kurumların değil toplumlar ve bireylerin diplomasideki önemi gün geçtikçe artıyor. Bizler kültürümüze ait detayları algıladığımız ve benimsediğimiz zaman ülkemizin yapı taşları oluruz. Bireyler olarak kendimizi bu muhteşem coğrafyaya ait hissettiğimiz ölçüde sahiplenebiliriz. Bir sonraki adım ise dilimizi, kültür ve sanatımızı dünyanın anlaması ve kabul etmesini sağlamak için çalışmak olmalıdır.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Türkiye'nin kültür kurumu Yunus Emre Enstitüsü

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.