Yiğidi öldürme hakkını yeme!

A -
A +

Hükûmet son 2 ayda tarihî kararları hayata geçirdi. 20 Aralık’ta kur korumalı hesabı açıkladı, döviz balonunu söndürdü. 12 Şubat’ta güçlü üretim, güçlü ihracat güçlü kalkınma hamlesini başlattı. Reel sektör, bankalar bayram etti. 14 Şubat’ta temel gıda ürünlerinde Katma Değer Vergisi %8’den %1’e indirildi. Enflasyonun beli kırıldı. Fiyatlar tersine döndü... Artık zam değil indirim dönemi başladı…

Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı olarak marketlerden de %7’lik indirim bekliyorum dedi. Zincir marketler Derneğinden bu çağrıya biz de bütün iş ortaklarımıza gıda enflasyonuna karşı beraber mücadele edeceğiz cevabı geldi. Problem böyle çözülür. Devlet babadır, ilk adımı atar, arkasından evlatları yürür. Ayrıca gıda ürünleri ihracatına sınır getirilmeli, mal bolluğu yaşanmalı, fiyatların düşüşü daha hızlandırılmalı… Etiketlerde eski fiyatlar silinmemeli, üzerlerine çizik atılarak altına yenisi yazılmalı, vatandaş gerçek indirimi görmeli. Dünya ülkeleri fiyat artışları altında ezilirken, Türkiye kısa süre içinde bu yükten kurtulacak, 6 yamalı bohçadan oluşan muhalefet daha çok iktidar rüyası görecek. Elektrik taban ücrette harcama limiti azami 250 kilovatsaate çıkarıldı. Problem ortadan kalktı…

Bakın 2022 yılında 275 milyar lira KDV geliri bekleniyor. İlk bakışta KDV’nin %1’e indirilmesiyle %25 olarak hesap edilen temel gıda ürünlerinden alınacak 69 milyar liralık verginin 60 milyar lirasından vatandaşın lehine feragat (vazgeçilmiş) oluyor. Ama vergi indirimi sonrası tüketimde elde edilecek büyük artışla vergi kaybı en alt düzeye inecek. Üretim ekonomisi için büyük adım atıldı. Şirketlerin sermaye ihtiyaçlarını karşılamak ve yatırımlarını arttırmak amacıyla 60 milyar liralık kredi, garanti altına alındı. Bunun 25 milyar lirası destek paketi, 25 milyar lirası ihracat destek paketi, 10 milyar lirası da işletme harcamaları destek paketi olarak kullandırılacak.

Yatırım için 2 yılı ödemesiz 8 yıl vade, ihracat kredileri için 6 ayı ödemesiz 18 ay vade, işletme kredileri için 6 ayı ödemesiz 30 ay vade belirlendi. Faizler 0-24 ay için (TLREF, Türk lirası gecelik faiz oranı %14 artı %1, yani %15; 24 ay üzeri ise TLREF artı 2 yani %16 olacak. Her bir KOBİ için maksimum kredi limiti 25 milyon TL, büyük firmalar için 100 milyon lira olacak. Özetle 2 yıllık krediler %15, iki yılı aşkın olanlar %16 faizle ucuz kaynağa ulaşmış olacak. Bu kredilerin tamamı garanti kapsamında olacağı için tüm bankalar seve seve bu yarışa katılacak…

Sonuç: Şirketler ucuz kaynağa ulaşacak, istihdamda büyük artış sağlanacak. Bitmedi; 1 Mart’tan itibaren yastık altındaki servetler ekonomiye kazandırılacak. Önce 1500, yıl sonuna kadar 10 bin kuyumcuya yetki verilecek. Sertifikalandırılacak ziynet altınlarla hesap açılacak. Tasarruf sahiplerinin aynı dövizde olduğu gibi altınları da korunacak, ayrıca yılda %17 ekstra gelir elde edecekler. Bu şekilde kısa vadede 25 orta vadede 50 milyar dolarlık kaynak ekonomiye kazandırılacak…

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi hedefi 12’den vurdu… Türkiye’de parlamenter yönetim olsaydı, böyle radikal karar alınır ve yıldırım hızıyla hayata geçirilebilir miydi? Meclis’te sen ben kavgasıyla dövüşüp dururlardı.

Son söz: Yiğidi öldürme hakkını yeme!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.