Alma TL'nin ahını çıkar deste deste!..

A -
A +

Merkez Bankası; para ve kur politikalarını desteklemek, piyasalara güven vermek, Hükûmetin döviz cinsi üzerinden iç ve dış borç servisini gerçekleştirmek, dış şoklara karsı garantiye almak için döviz biriktirir. Merkez Bankası’nın döviz rezervinin bir bölümü TL ödeyerek satın aldığı (kendine ait) dövizlerdir. Bir bölümü başkalarına ait (kredi olarak, emanet olarak bankaya verilen) fakat Merkez Bankası’nın serbestçe kullanabileceği dövizlerdir. Bankanın toplam döviz varlıklarından döviz yükümlülükleri çıkınca kalan döviz Merkez Bankası’nın net döviz rezervidir.

 

10 Mayıs haftasında brüt rezervler 7,5 milyar dolar artışla 134,4 milyar dolara yükseldi. Net rezervler ise 9,8 milyar dolarlık rekor artışla 30,9 milyar dolara çıktı... Türkiye’nin aylık ithalatı ortalama 20 milyar dolar kabul edilirse brüt rezervimiz 7 aylık ithalatımızı karşılayacak düzeyde. Rezervlerin yükselmesi dosta güven düşmana korku veriyor. 

 

Yabancı yatırımcının Carry Trade hamleleri hızını artırarak devam ediyor. Carry Trade yapmak için doları TL’ye çevirip Türk tahvillerine yatırıyorlar. Yabancıların Türk bankalarıyla yaptığı swap (döviz-TL takası) miktarı geçen hafta 4,6 milyar dolar yükseldi. Son yedi haftada swap miktarı 13,6 milyar dolar arttı... ABD doları cinsinden borçlanıp Türk lirası varlıklara yatırım yapmak, büyük avantaj sağlıyor. "Ortodoks" politikaların devamı ve enflasyonda düşüşün başlayacak olması nedeniyle daha henüz yolun başındayız. Kısa sürede fon girişinde büyük artış yaşanacak. Yabancı yatırımcılar 1 haftada 2,83 milyar dolar ile Türk tahvillerinde rekor net alım gerçekleştirdi. Kur korumalı mevduatta büyük çözülme var. 3-10 Mayıs arasında 36,4 milyar dolar düşerek 2,2 trilyon liranın altına indi. Son sekiz ayda Türk lirası mevduat payı, yaklaşık yüzde 32'den yüzde 44'e yükselirken, KKM'nin payı da yüzde 26'dan yüzde 14'e geriledi. Kur Korumalı Mevduatlarda rekor seviye 3,4 trilyon TL olmuştu. 

 

Yerli yatırımcı panikledi. Geçen hafta 3,2 milyar dolar daha sattı, toplam mevduatları 172,6 milyar dolara geriledi...

 

Şimdi size doları toprağa gömecek, gelişmeyi yazıyorum. 28 Haziran’da Türkiye’nin gri listeden çıkarılması ve 19 Temmuz’da Moody’s’in kredi notumuzu arttırmasıyla yabancı fon girişindeki artışı bir kenara bırakın, Merkez Bankası brüt rezervleri 150 milyar dolara ulaştıktan sonra piyasadan döviz alımını durduracak. Dolar 15 lira mı olur, 20 lira mı siz o zaman görün dövizdeki yangını... İhracatçılar bu gelişmeye karşı kendilerini bugünden garantiye aldı. Türk şirketleri TL’nin değer kazanması karşısında rekor seviyede dövizle borçlandı. Şirketlerin tahvil ihraçları ilk 4 ayda 10 milyar doların üzerine çıktı. Yıllık artış 140,6 milyar dolar oldu. Fon girişinin artmasıyla kur riskinin ortadan kalkması döviz borcu almanın cazibesini arttırıyor. Zira kurlardaki artış enflasyonun gerisinde kalacağı için şu anda dövizle borçlanma %65 olan ticari kredi faizlerinden de çok daha düşük maliyet getiriyor.

 

Son söz: Alma TL'nin ahını çıkar deste deste!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.