Yeme de yanında yat!..

A -
A +

Hükûmet yeni ekonomi programını devreye soktu. Amaç güçlü büyüme hızını sürdürmek. İhracattaki artışla cari işlemler dengesinin fazla vermesini sağlamak. Merkez Bankası bu hedefe ulaşmak için uzun vadeli yatırım kredilerini hayata geçiriyor. İhracat odaklı, istihdam sağlayan sektörlere selektif krediler hayata geçiriliyor...

Selektif kredi, ekonomide talep şişkinliğini önleyerek enflasyonu dizginleme amacına da yönelik destek demek. İhracat odaklı krediler cari dengede çok önemli... Merkez Bankası artık kalkınmaya öncelik veren bir anlayış içinde hareket edeceğini resmen açıkladı. Özel bankaların ticari kredileri 6 aylık %26, 1 yıllıkları %30’a çıkarmaları üzerine kamu bankaları devreye sokuldu. Amaç KOBİ’lere düşük faizli kaynak sağlamak. Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank toplamda 48,6 milyar liralık sermaye arttırıyor. Ziraat Bankasının 13,1 milyar liralık sermayesi 34,9 milyar liraya yükseliyor. Halkbank’ın 2,5 milyar liralık sermayesi 13,4 milyar liraya çıkacak... VakıfBank'ın 3 milyar 905 milyon lira olan sermayesi 15,9 milyar lira olacak... Hükûmet kamu bankalarına sermaye enjekte ederek kredi verme yeteneğini ve sermaye rasyolarını güçlendiriyor. 

Böylece yatırımlarla birlikte üretim ve istihdam artacak... Hem de düşük faizle maliyetler azaltılarak fiyatlar inişe geçecek. Bugün ticari kredi faizlerinin komisyonlar dâhil %18 seviyesinde oluşması gerekiyor. 19 yıl boyunca AK Parti döneminde ağırlıklı olarak yatırım ve hizmet seferberliği esas alındı. Ülkemiz görülmemiş eserlere kavuştu. Yollar, tüneller, köprüler, havaalanları, limanlarla inşaat sektöründe devrim yaşandı. Ama artık millet buna doydu. Bakın Avrupa’nın en büyük asma köprüsü Çanakkale’nin açılış bile büyük heyecanla karşılanmıyor. Şimdi yatırım, üretim istihdam zamanı... Türkiye’nin eylül 2021’den itibaren ihracata dayalı üretim ekonomisine geçmesi rakamlarla ortaya çıkmaya başladı. Bahçeşehir Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi BETAM'ın 2021 4. çeyrek iş gücü raporuna göre, mevsim etkilerinden arındırılmamış verilerle genel işsizlik oranında büyük düşüş var. İstihdam, 2021 yılının dördüncü çeyreğinde 740 binlik artışla 30 milyon seviyesine ulaştı... Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre genç istihdam (15-24 yaş) 4 milyonu aştı. 

Kur balonu söndü, TL'de istikrar sağlandı. Dolar yatırım aracı olmaktan çıkarıldı. 20 Aralık’tan bu yana dolar/TL 13,50 seviyesinde oturdu. Unutmayın iki ayda enflasyon %20 artmasına rağmen TL’de kayıp yok. 11 Şubat haftasında yerli yatırımcılar 2 milyar dolar daha bozdurup kur korumalı mevduat hesabına geçti. Bankalardaki toplam döviz mevduatı 223 milyar dolara geriledi. 24 Aralık’ta bu rakam 238,2 milyar dolardı. 1,5 ayda 15,2 milyar dolarlık tasarruf ekonominin çarkları arasında girdi. Toplam mevduatlar içinde dövizin payı %58,7'ye indi. 17 Aralık’ta bu rakam %66 ile rekor seviyeye çıkmıştı...

Son gelişme: Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sermayedarı olduğu şirketler, kur korumalı mevduat sistemine dâhil olacak. Körfez'in dev fonları Türkiye'de tarımdan sanayiye, turizmden ulaşıma bu yıl 8 milyar dolarlık yatırım yapacak. Şimdi sırada yastık altı altınlar var.

Hedef: Ziynet (süs) altınlar dışındaki 100 milyar dolarlık birikimi ekonomiye kazandırmak. Vatandaşın altını altın kalacak, üstüne yıllık %14 de kazanacak. Yeme de yanında yat!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.