Cevap anahtarı

A -
A +
Geçen hafta Enver Ören Ağabey'in vefat yıl dönümüydü.
Takvim yaprakları ne zaman 22 Şubat’ı gösterse, onsuz geçen yılların hüznü daha da yoğunlaşıyor. Ayrılığın kederiyle kavuşma ümidinin neşesi birbirine karışıyor.
Hani öğretmenler ders anlatırken, “Buranın altını çizin, imtihanda çıkabilir” diyerek tüyo verirler ya… Enver Ağabey de ömrü boyunca önemli satırların altını çizdirdi bize. Dünya imtihanında çıkabilecek bütün soruların cevaplarını verdi. Boş kâğıt vermeyelim veya bütün doğruları götüren yanlışlar yapmayalım diye bıkmadan, usanmadan anlatmaya devam etti.
Onsuz sekiz yıl geçti. Ama onun güzel ahlakını, örnek hayatını ve ebedî saadetin müjdesini verdiği kıymetli sözlerini aklımızdan ve gönlümüzden çıkaramıyoruz.
Enver Ağabey bizim için kendisini unuttu. O yüzden biz şimdi onu unutamıyoruz...
Bu hafta on başlık hâlinde Enver Ağabey'in bazı nasihatlerini yazdım.
Şifa niyetine…
1-Mütevazı olun
Allahü teala göğsü kabarık insanları sevmiyor. Başı önünde olanları seviyor. Tevazu, yüksekliğin şaşmaz alametidir. Kibir de alçaklığın kesin işaretidir. Bir adam her şeyi anlıyorum diyorsa, hiçbir şeyi anlamıyordur. Kibirli olan ben biliyorum der, sormaz, tenkit eder, istişare etmez, dua istemez, inat eder ve kendini hep haklı görür. Muvaffak olmak için mütevazi olunuz. Çünkü aciz insan kibirli olur. Maiyetine kibirli davranan zayıf insandır, boş insandır.
2-Güler yüzlü ve tatlı dilli olun
Bir insanın güler yüzlü, tatlı dilli olması, onun imanındandır. İmanlı olmayanlar, asık suratlı, çatık kaşlı olurlar. Kızan hep kaybetmiş, gülen hep kazanmıştır. Kalp kıran kaybeder, kalp yapan kazanır.
3-İslamiyet’e uyun
Nerede bir ihtilaf, sıkıntı varsa, İslamiyet’e uymamaktandır. Dünya huzursuzluk, ahiret huzur demektir. Akıllılar ahiret için, ahmaklar dünya için çalışır. En bahtsız insan yanlışa doğru diye sarılan insandır. Ondan daha bahtsızı ise, doğruya yanlış diye saldıran insandır.
4-Niyetinizi düzeltin
Bir insanın gönlünde ne yatıyorsa, onun alın yazısı odur. Gayesi belli olan huzurlu, belli olmayan huzursuzdur. Niyet düzgün olmazsa, güzel bildiğimiz her şey dünyayı mamur etse de ahireti mahveder. Yaptığınız bir işten dolayı gönlünüz rahat değilse, o iş birilerine sıkıntı verir.
5-Dua alın
İyilik eden de kendine eder, kötülük eden de. Hep iyilik edin ve dua alın. Çünkü asıl gaye, insanların duasını almak ve Allah’ın rızasını kazanmaktır. Özellikle de anne baba duası almaya bakın. Benim maddi manevi çok ihsanlara kavuşmama sebep anne babamın duasıdır.
6-Edepli olun
Hangi ailede edep varsa o ailede mutluluk vardır. Hangi ailede karşılıklı saygı yoksa orada daima gürültü vardır. Büyüklerimiz “Yolumuzun başı edep, ortası edep, sonu edeptir” buyurmuşlardır. Edepten mahrum bırakılan bir kimse, bütün hayırlardan mahrum bırakılmış demektir.
7-Cömert olun
Hizmet, vermekle olur, almakla değil. Asıl cömertlikse varken vermek değil, yokken vermektir. Karşılık beklemeden, Allah için verenler hep kazanmıştır.
8-Peki deyin
Muhabbetin esası itaattir. İtaatin esası ise tabi olmaktır. İnsan demek itiraz demektir. İslamiyet ise peki demektir. İtiraz ve inat eden hep kaybetmiş, “peki” diyense hep kazanmıştır. Şikâyet kaybetmenin, tevekkül kazanmanın habercisidir.
9-Sevin, sevdirin, sevindirin
Zaman, kızmak değil acımak zamanıdır. Sevin, sevdirin, sevindirin. Böyle yaparsanız sizi de severler, sevdirirler, sevindirirler. Sevgi menfaatsiz olursa aşk olur. Sevmeyen sevilmez, inanmayana inanılmaz. Ama üzmemek için susmak da hakiki sevgiye yakışmaz.
10-Gönüllere dokunun
Eğitim gönüllere dokunmaktır. İnsanlar öğrenmeyi sever, fakat öğretilmeyi sevmezler. Bir insana bir şey öğretmek istiyorsanız, ona Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarını verin. O büyüklerin sözüyle kurtulamayan, bizim sözümüzle mi kurtulacak?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.