Kimyasal silah imha sürecinin haziranda bitmesi bekleniyor

/ Kaynak: AA
Kimyasal silah imha sürecinin haziranda bitmesi bekleniyor

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'nin kimyasal stoklarının imha sürecinin haziran sonu itibariyle tamamlanmasını bekliyor

nbsp;BM Güvenlik Konseyi, Suriye'nin kimyasal silahlarının ülke dışına çıkarılmasında yaşanan gecikmeye rağmen sürecin haziran ayı sonunda tamamlanmasını bekliyor. BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) tarafından oluşturulan Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası misyonunun özel koordinatörü Sigrid Kaag, sahadaki son gelişmelere ilişkin BM Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirdi. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Kaag, kimyasal materyallerin Suriye dışına çıkarılmasına dün başlandığını hatırlatarak, "Bu gelişme, Suriye'nin kimyasal stoklarının imhası için en önemli bir ilk adımdır. BM Güvenlik Konseyi ve biz, misyonun tamamlanması için belirlenmiş olan 30 Haziran tarihinde herhangi bir gecikme olmasını beklemiyoruz" dedi. Suriye'de halen savaşın devam ettiğini de hatırlatan Kaag, ülkedeki güvenlik koşullarının sürekli değişmesine, lojistik ve bürokratik engellere rağmen kimyasal maddelerin ülke dışına taşınmasına başlandığını ifade etti.-Ülke içindeki hazırlıklar tamam
Sigrid Kaag, Suriye Hükümeti ile birden çok grubun savaştığını da vurgulayarak, ülke içinde hareket ederken, bir çok faktörün gözetilmesi ve güvenlik riskinin alınması gerektiğini söyledi. Bu risklere rağmen Suriye dışına çıkarılacak maddelerin hazır hale getirildiğini ifade eden Kaag, transfer sürecinde güvenlik dışında bir sorun beklemediklerini dile getirdi. Daha önce BMGK tarafından belirlenen plana göre Suriye'deki kimyasal stokların 2013 sonuna kadar ülkeden çıkarılması ve 2014 Haziran sonuna kadar da imha işlemlerinin tamamlanması öngörülüyordu. Ancak yaşanan sıkıntılar nedeniyle geciken transfer işlemine, öncelik taşıyan maddelerin Lazkiye'den Danimarka tarafından sağlanan ticari gemiye yüklenmesiyle başlanabildi. Öncelikli kimyasal maddeler diğer gemilerden ABD gemisine yüklendikten sonra uluslararası sularda imha işlemi gerçekleştirilecek. İkinci derecede önem taşıyan kimyasal maddelerin ise iki şirket tarafından Suriye dışında açıklanmayan bir yerde imha edileceği belirtildi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...