Ankara, Maliki'ye resti çekti

Ankara, Maliki'ye resti çekti

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, Irak Başbakanı Maliki'nin ,"Kuzey Irak petrolünün satılmasına izin vermeyeceklerini" açıklamasına resti çekti.

Ankara ile ilişkileri normalleştirme yolunda sinyaller veren Maliki, ABD ile yakınlaşmasının ardından yine kriz senaryolarını devreye soktu. nbsp;Irak'ta ilkbaharda yapılacak seçimlerde 'El Kaide'ye karşı verdiği savaş' ve 'Kuzey Irak petrolünün satışına karşı çıkarak Irak'ın birliğini koruyan lider' imajı Maliki'nin elini güçlendirdi. Hem seçimlerde rüzgarı arkasına alan hem de Washington yönetimiyle ilişkilerini tekrar normalleştiren Maliki, hem Ankara'ya hem de Kuzey'e sert tepki göstermeye başladı. Son tepkisi de Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya satışını öngören nbsp;anlaşmaya oldu. Türkiye'nin Irak Bölgesel yönetimi ile nbsp;yaptığı anlaşmanın Irak Anayasasına aykırı olduğunu iddia eden Maliki, " "Bu asla izin vermeyeceğimiz bir anayasa ihlalidir" sözleri ile Ankara'ya karşı sesini yükseltti. nbsp;Ankara da "Süreç devam ediyor. Kuzey Irak'la gerçekleşen anlaşma ve işbirliği Irak anayasasını ihlal etmiyor. Petrol akışı devam edecek" karşılığını verdi.

YILDIZ: SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nbsp;Maliki'nin önceki günkü çıkışına karşı "Biz, Türkiye olarak üzerimize düşeni yaptığımızı daha önce söylemiştik. Şimdi önemli olan Bağdat ve Erbil'in kendi aralarındaki görüşmelerini tamamlamasıdır. Onların bir problemi varsa, bunu Türkiye üzerinden değil, kendi aralarında çözeceklerine inanıyoruz. Biz de kendi başlattığımız bu sürece koyacağımız bir katkı varsa, buna her zaman hazırız. Irak'ın normalleşmesi ve gelirlerinin artması bizim için önemlidir. Biz, bu sürecin olumlu neticeleneceğine ve kardeşlerimizin iyi bir noktada buluşacağına inanıyoruz" değerlendirmesi yapmıştı.
400 BİN VARİL
Bu yıl Günde 400 bin varil gelmesi beklenen Kuzey Irak petrolünün Ceyhan'a iletilerek buradan da nbsp; dünya pazarlarına ihraç edilmesi planlanıyor. Rakamın 2019 yılına kadar günlük 1,5-2 milyon varile kadar çıkabileceği belirtiliyor.
nbsp;Buket Güven
nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...