Koruma altındaydı, havaalanında yakalandı

Koruma altındaydı, havaalanında yakalandı

YAŞAM Haberleri

Hatay Havaalanı'nda nesli koruma altındaki 4 lekeli semender ele geçirildi.

Nesli koruma altında bulunan 4 Türk semenderi (Salamandra infraimmaculata) yurt dışına çıkarılmak istenirken Hatay Havaalanı'nda ele geçirildi. Hayvanlar görevliler tarafında doğaya salındı. Havaalanı yetkilileri tarafından ismi açıklanmayan bir yolcunun bagajında plastik kutu içerisinde nesli koruma altında bulunan lekeli semender bulunduğunu açıkladı. Lekeli semenderler Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erol Atay'a tutanak karşılığı teslim edildi. Bu türün endemik ve koruma altında bulunduğu bilgisini veren Yrd. Doç. Dr. Erol Atay, lekeli semenderlerin koruma altında bulunduğunu ve farklı bölgelere götürülmelerinin yasak olduğunu söyledi.

Lekeli semenderlerin özellikle Hatay, Adana, Kahramanmaraş bölgesinde 300 metre ile bin 200 metre arasında ormanlık ve nemli alanlarda su ortamı olan canlılar olduğunu söyleyen Atay, "Özellikle Hatay bölgesinde endemik türlerdir. Bu hayvanlar besin seçimleri toprak solucanı, taşlar ve yapraklar altında buldukları yumuşak vücutlu küçük böcekleridir." dedi.

Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma sözleşmesi kapsamında da koruma altında olan türlerin yakalanması ve toplanmasının yasak olduğunu belirten Atay, yakalanılması durumunda yüksek para cezalarının bulunduğunu vurguladı. Atay, 4 lekeli semenderi kendi kayıtlarında bulunan ve doğal yaşam alanı olan bölgede serbest bıraktıklarını aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...