Milli dağcılar buz tutan şelalere tırmandı

/ Kaynak: AA
Milli dağcılar buz tutan şelalere tırmandı

YAŞAM Haberleri  / AA

Milli dağcılar Tunç Fındık ile Doğan Palut, doğa sporlarının gelişmesi amacıyla buz tutan yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki şelalelere tırmandı.

ATAK Arama Kurtarma Kulübü tarafından düzenlenecek "Üç 8000'lik Zirvenin Hikayesi" adlı konferansa katılmak üzere kente gelen milli dağcılar, Uzundere ilçesindeki buz tutan şelalelere tırmanış gerçekleştirdi. İlk olarak, 35 metre yüksekliğindeki Serapin Şelalesi'ne buz tırmanışı yapan Fındık ve Palut daha sonra buz yüksekliği 50 metreyi bulan diğer şelalelere tırmandı. Palut, burada yaptığı açıklamada, Erzurum'un hem buz hem de kaya tırmanışı için doğa sporlarının yapılmasında çok uygun bir araziye sahip olduğunu söyledi. Serapin Şelalesi'ne yaptıkları tırmanışın harika olduğunu ve kelimelerle anlatamayacağını belirten Palut, şöyle devam etti: "Buz beklediğimden çok iyi çıktı. Buz vidaları çok iyi tutuyor ve ulaşım çok kolay. Serapin Şelalesi'ne tırmandık ve gerçekten çok güzel bir tırmanış yaptık. Buz vidaları takarak gerçekleştirdiğimiz tırmanış harikaydı. Yarın da yine farklı alanlarda tırmanış gerçekleştireceğiz. Türkiye'de biz dağcıların buz ve kaya tırmanışı için aradığı bir yer vardı. O yerin burası olduğunu Erzurum'a gelince anladık. Gerçekten muhteşem bir manzara var ve tüm dağcıların buraya gelip aynı heyecanı yaşayacaklarına inanıyorum. Biz öncü güç olarak geldik. Türk dağcıların burada kış döneminde buz tırmanışı yapacaklarını düşünüyorum." Palut, Türkiye'de alternatif doğa sporları için belirlenen yerlerin tanıtımının yapılmasının şehirlere artı değerler katacağını ifade etti. Doğa sporlarının tanıtımı için kendilerinin attığı adımın arkasından, festival ve şenliklerin düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Palut, "Elbette biz buraya gelmeden önce bu kadar güzel bir doğanın olacağını bilmiyorduk. Buraya insanları getirmek, buranın bilinirliğini artırmak için tanıtım, şenlik ve festival çok önemli. Buraların tanıtımı için Uzundere'nin ve Erzurum'un diğer bölgelerindeki buz tırmanışı yapılacak bölgelerin rehber kitapçıklarda yer alması için çalışacağız. Şelale tırmanışı dünyada da yapılıyor. Böyle bir doğal ortamın olduğunu bilmiyorduk. Ön araştırmanın ardından buraya geldik ve güzel bir manzarayla karşılaştık." Fındık ise Erzurum'un doğa sporları için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, Türkiye'nin ünlü dağcılarının mutlaka Uzundere'de buz tırmanışı yapması gerektiğini söyledi.Uzundere'ye ikinci kez geldiğini ifade eden Fındık, "Burası gerçekten buz tırmanışı için özel bir yer. Davetli olarak geldiğimiz Uzundere'de donmuş şelaleye tırmanmak bizleri mutlu etti. Önemli bir potansiyel var burada. İlginç ve özel bir yer" diye konuştu. ATAK Arama Kurtarma Kulübü sorumlusu ve dağcı Çetin Bayram da ülkemizde bu güne kadar yapılan buz tırmanışlarının küçük denemelerden ibaret olduğunu kaydetti. Amaçlarının Türkiye'nin en ünlü dağcılarını Uzundere'ye getirmek olduğunu anlatan Bayram, "Erzurum'da buz tırmanışını tanıtmak için festival gerçekleştirir ve buraya Türkiye'nin ekol dağcılarını getirirsek artık dağcılar burayı tercih etmeye başlar" dedi.

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...