Hollande, Türkiye'ye Sarkozy'den daha ılımlı

/ Kaynak: AA
Hollande, Türkiye'ye Sarkozy'den daha ılımlı

Politika Haberleri  / AA

Paris Büyükelçisi Burcuoğlu: "Cumhurbaşkanı François Hollande, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e göre Türkiye'nin üyeliğine daha ılımlı bakıyor"

Türkiye'nin Fransa Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, "Cumhurbaşkanı François Hollande, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e göre Türkiye'nin üyeliğine daha ılımlı bakıyor" dedi.AA muhabirine Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin Fransa'nın tutumunu değerlendiren Burcuoğlu, Fransa'nın 23. ve 24. fasılların açılmasına bir itirazı olmadığını ancak 17. fasılın açılmasında tereddütleri olduğunu söyledi.Büyükelçi Burcuoğlu, Fransa'da "aşırı sağ"ın yükselişte olduğunu, bu nedenle de martta yapılacak yerel seçimler ve ardından mayısta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesi Türkiye'nin AB üyeliğine desteğin gündeme getirilmek istenmediğinin altını çizdi.Sarkozy'nin Ermenistan ziyareti sırasında "Türkiye bir AB ülkesi değildir, Ermenistan bir AB ükesidir" sözlerini hatırlatan Burcuoğlu, Hollande'ın Sarkozy gibi bir tutum sergilemese de yaklaşan şeçim ortamından etkilenebileceğini belirtti.Burcuoğlu, Türkiye'nin AB müzakere sürecine de değinerek "Cumhurbaşkanı François Hollande, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e göre Türkiye'nin üyeliğine daha ılımlı bakıyor" dedi.

Fransa'da "Ulusal Cephe" gibi aşırı sağcı partiler, Türkiye'nin AB üyelik sürecini her seçimde gündeme getirerek propaganda aracı olarak kullanıyor.

Bulgaristan ve Romanya'nın AB'ye girişinden 7 yıl sonra, vatandaşlarının 28 üyeli blok içinde diledikleri ülkelerde yaşama ve çalışmalarının önündeki engeller ocak ayında yürürlükten kalkmıştı.

Bu uygulama, AB ülkelerinde kaygı uyandırıyor. Bu ülkelerdeki sağcı siyasetçiler göçmenlerin yerel halkın elinden işlerini alacağını, kamu hizmetlerini zorlayacağını ve geçim yüklerini sosyal devlete yıkacaklarını söylüyorlar.
Fransa'nın bloke etmeye devam ettiği fasıllardan biri olan "Ekonomik ve Parasal Politikalar" başlıklı 17. fasıl tam üyelikle yakından ilgili. Türkiye-Fransa ikili ticaretinde, 2011 yılında ticaret hacmi 16 milyar dolarken, Ocak-Temmuz 2012 döneminde ise ticaret hacmi 8,5 milyarı doları aştı. Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız sermayeli şirketlerin sayısı 2012 Haziran sonu itibarıyla 1.039 iken, 2011 yılında Fransa'dan Türkiye'ye 985 milyon dolar doğrudan yatırım gerçekleşti.
Fransa'da 576 bini aşkın Türk vatandaşı yaşıyor. 2011 yılında 1 milyon 140 bin 459 Fransız turist Türkiye'yi ziyaret etti.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...