Uzman teklifi: Kuraklığa karşı barajları örtelim

Uzman teklifi: Kuraklığa karşı barajları örtelim

Ekonomi Haberleri

Prof. Dr. Orhan Şen, "Mevcut su stokunu korumak için barajlarda su kütlesinin yüzeyi, ince bir tabaka ile kaplanabilir" dedi.

Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve buna paralel yağış miktarındaki azalma, hem susuzluk tartışmalarını hem de alınacak tedbirleri gündeme getirdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Susuz bırakmayız. Kuraklık devam etse bile A, B, C planlarımız var" demişti. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen ise, susuzluğa karşı mevcut su stokunu korumak için "barajlara örtü" formülünü ortaya attı. Barajlardan buharlaşmayı önleyen yöntemler uygulanması gerektiğini belirten Prof. Şen, "Örneğin, barajlarda su kütlesinin yüzeyi uygun bir malzeme kullanılarak ince bir tabaka ile kaplanmalıdır. Bu yapılırsa, sudan havaya kaçmalar önlenir, buharlaşma azalır" dedi.

Meteoroloji Mühendisliği Odası Başkanı Sıtkı Erduran, "Kuraklık, Hint Okyanusu üzerinde biriken enerjiden kaynaklanabilir. Martta yağışların geleceğini tahmin ediyoruz. Çok yağışlı bir bahar geçirsek de bu, sıkıntıları aşacak bir miktar olmayacak" diye konuştu. Meteoroloji Mühendisliği Odası 2. Başkanı Hayrettin Akoğlu da, durumu "meteorolojik kuraklık" şeklinde tarif etti. Yağış azlığı ve yer altı sularındaki azalmanın yazın kurak geçeceğinin göstergesi olduğunu anlatan Akoğlu, şöyle devam etti: "Devlet, kuraklık afete dönüşmeden gerekli tedbirleri almalı. Su, fazlası olan illerden az olanlara taşınmalı. 5-10 yıl sonra gene yaşanacakmış gibi su depolanmalı. Vatandaşlar da tedbirli olmalı."

YAĞMUR BOMBASI ÇARE DEĞİL

Aynı uzmanlar, "yağmur bombası" önerisine temkinli yaklaştı. Sıtkı Erduran, "Böyle bir uygulama tarımsal kuraklık zamanı kullanılıyor. Yağış getiren bir bulut lazım" derken; Prof. Dr. Şen, "Anlık bir çözüm. Bulut olmayan yere yağmur bombası atılamaz" değerlendirmesi yaptı. Hayrettin Akoğlu da benzer görüşleri paylaştı.

DAMLA PEKER / TG.COM.TR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...