MİT Teklifi Komisyon'da

/ Kaynak: AA
MİT Teklifi Komisyon'da

Politika Haberleri  / AA

MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin görüşmeleri TBMM İçişleri Komisyonu'nda devam ediyor.

MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin görüşmeleri TBMM İçişleri Komisyonu'nda devam ederken; görüşmeler tartışmalara sahne oluyor.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, görüşmesi sırasında yaptığı konuşmada, teklifin bazı maddelerine değinerek, CHP ve MHP'nin sözcülerinin BDP'ye muhalefet ettiklerini iddia etti. Kaplan,"Allah size akıl, fikir versin, siyaset versin" dedi.

CHP'li milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Kaplan, "sinirlenmeyin, doğruyu konuşacağız" karşılığını verdi.

Kaplan'ın muhalefete, "Teklifi veren AK Parti değil mi?" diye sorarak, şöyle devam etti?

"Barış ve çözüm süreci rahatsız mı ediyor? 1.5 senedir bir cenazenin gelmemesi, bir silahın patlamaması, barış ortamının yaşanması siyaseten yanlış mıdır? Rahatsız mı ediyor? Çözüm sürecini değerlendirirken siz yanlış strateji ve nbsp; taktik uyguluyorsunuz. Eğer ben iktidarsam BDP olarak muhalefetinizi bize yapabilirsiniz. Biz size her türlü cevabı veririz. Ama bu sizin zaafınızı, zayıf yanınızı ortaya koyuyor. 30 yıllık çatışmanın 30 yılının bütününü sergilemek her siyasetçinin vicdan borcudur. 40 bin insanımızı kaybettik."

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ'ın, "30 yılın 12 yılı AKP dönemiydi" şeklinde tepki vermesi üzerine Kaplan, "Serindağ size sataşmıyorum. Sizi de çok seviyor, sayıyorum" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay 2002'den sonra TBMM'de ilk "Kürt sorunu var" diyenin kendisi olduğunu belirterek, CHP'nin ortada bir sorun olduğunu kabul eden, çözüm ve tespitleri olan bir parti olduğunu kaydetti.

Altay, Kaplan'ın, "...cenazenin gelmemesi, bir silahın patlamaması sizi rahatsız mı ediyor?" sözünü eleştirerek, şunları söyledi:

"Ağır bir sözdür. Türkiye'de biz ne Kürt ne diğer sorunlardan dolayı bırakın birinin cenazesini, burnunun kanamamasını bile istemeyiz. nbsp; Bir köyde insan dışkısını insanların gözü önünde birine yedirmeye kalkarsanız o insanları devlete düşman edersiniz.

Türkiye'de sadece Kürt halkı yok. Gürcü, Çerkez, Laz halkı da var. Bu halkların hepsinin portakal dilimleri gibi bir kabuğunun olması lazım. Çözüm konusunda kimi dayatmaların, olmazsa olmaz önerilerin çözümsüzlüğe bir dayatma olduğunu düşünüyorum. Ama CHP'ye haksızlık yapmayın. CHP bu sorunun çözümü konusunda makul ve meşru bir zeminde durmaktadır. Ancak bununla beraber bize şunu dedirtemezsiniz; PKK bizce terör örgütüdür. Biz bunun aksini söylemeyiz. Bu sizi üzmesin. "

Bunun üzerine Kaplan, "Sen git bunu Şırnak'ta konuş seni alnından öpeyim. Onun için orada yoksun gözünü seveyim" dedi.

Altay ise "Şırnak'ta niye konuşayım. Şırnak'ta sen konuş. Sen de gel Sinop'ta konuş" karşılığını verdi.

Mahir Ünal ile Oktay Vural arasında tartışma

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklifinin görüşmelerinde AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural arasında tartışma yaşandı.

Komisyon'nda Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin görüşmeleri sürüyor. Teklifin 1. maddesi üzerinde konuşan MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, nbsp; ortaya konulan ağır eleştiri ve sorulara yanıt verilmediğini belirterek, nbsp; "Kurduğunuz bu paralel yapının sonuçları karşısında ne diyeceksiniz? Dün saflıkla sığındınız gerekçeye, gelecekte hangi tanımla sığınacaksınız? Yangından mal mı kaçırıyoruz? Hangi tehdit ve tehlike altındayız ki pazar günleri ve gece yarılarına kadar çalışarak hukuk kurmaya çalışıyoruz? nbsp; 17 Aralık'tan sonra getirilen kanunlara bakıldığında bir telaş, endişe ve korku olduğunu görüyoruz. Bu nereden kaynaklanıyor? nbsp; MİT'e zarar vermek Türkiye'ye, geleceğe zarar vermektir ama buna siz sebep oluyorsunuz. nbsp; MİT, mevcut görev ve yetkileriyle bugüne kadar görevini yerine getiremedi mi?" dedi.

Şandır, karşısında oturan teklifi sahibi AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin'e "teklifiniz çelişkilerle dolu" dedi. Şahin'in "Millet iradesinin tesisi bakımından daha önemli olduğunu düşünerek teklifi veriyoruz. Milletin seçtiği Bakanlar Kurulu'na güvenmiyor musunuz?" sözlerine Şandır, "Bu memlekette Genelkurmay Başkanları bile terör örgütü kurmaktan ceza aldı. Terörle mücadele kapsamında kimi suçlamanın önünde engel var? Her kişiyi, her olayı suçlamak mümkün" karşılığını verdi.

"Özgürlük düşmanısın, darbecisin"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, söze girerek teklifin yanlış yorumlandığını savundu. nbsp;

Şandır'ın konuşması sürerken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile AK Parti Grup Başkanvekili Ünal arasında tartışma yaşandı.

Ünal, nbsp; "Devleti birbirinden ayrı ve bağımsız düşünemezsiniz. Bakanlar Kurulu gökten mi indi? Mili iradeye bu kadar mı düşmansınız" dedi. Vural'ın "Milli iradeye düşman sizsiniz, hukuka düşman sizsiniz" demesi nbsp; üzerine Ünal, "Sizin yaptığınız siyaset değil, korku ve nefretle insanları kutuplaştırıyorsunuz. Oktay Vural siyaseti, korku ve nefret siyasetidir. Korkuyla siyaset yapıp siyasetten soğutuyorsunuz. Oktay Vural her zaman anti siyaset yapar. Sizi anti siyaset yapmakla itham ediyorum" karşılığını verdi.

Vural da Ünal'a, "Sen bir kere özgürlük düşmanısın, darbecisin. Rıza Sarraf'ı korumak için kanun çıkarıyorsunuz. Türklüğü ayaklar altına alanların Türkmenlerin adından söz etmeye hakkı bile yoktur. Millete küfreden insanlarla birlikte iş tutuyorsunuz. Çocuğu olmayanlara dil uzatıyorsunuz. Aileye, çocuğa nasıl dil uzatırsınız? Milletin hukukunu katledeceksiniz ondan sonra susacağız. İşleri güçleri hakaret. 11 yıldır yanlarında yürüyorsunuz, ondan sonra haşhaşi" dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış da Vural'a, Türkmenlerle ilgili sözlerine tepki göstererek "Türkmenlere neler yapıldığını Şandır'a sorun, sana söylesin. Senin kafanın almayacağı kadar bu ülke büyük bir ülkedir" diye konuştu. nbsp;

Tartışmalar üzerine Komisyon Başkanvekili Hüseyin Bürge, toplantıya ara verdi. Ancak tartışmalar arada da devam etti. Vural, "Eline tutuşturulup verilenleri burada konuşuyorsun" nbsp; derken Ünal da "Sen kimsin konuşuyorsun, sana bu hakkı kim verdi? Bir saat boyuna hakaret etti, nefret söylemi sergiledi. Bir gün siyaset yap, bir gün de hakaret etmeden konuş ya...Bu siyaset kurumuna bir gün de çözüm söyle" karşılığını verdi.

Ünal ve bazı AK Parti'li milletvekilleri ayağa kalktı. Ünal ile Vural arasındaki sert tartışmalar sürerken, araya giren milletvekilleri Ünal'ı Komisyon salonundan çıkardı. Vural, sözlerine devam ederek, "İşleri güçleri hakaret. 11 yıldır yanlarında yürüyorlar haşhaşi, TSK bilmem ne...Ondan sonra aklanacaklar" dedi.

AK Parti'li Ünal ve milletvekillerinin salondan çıkması üzerine nbsp; Komisyon Başkanı Mehmet Ersoy, MHP'li Şandır ve Vural'ın yanına gelerek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Komisyon'a geleceğini belirterek, "Sorunuz yanıtı verilmeyecek şeyler değil ki gelir verir" diye konuştu.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...