Muhaberat mı, dünya devleti mi oluyoruz?

Muhaberat mı, dünya devleti mi oluyoruz?

GÜNDEM Haberleri

Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle Milli İstihbarat Teşkilatı adeta yeniden yapılanacak. İktidar, yasayı savunurken, muhalefet karşı çıkıyor.

MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin, önümüzdeki hafta Meclis'e gönderilmesi planlanıyor. Teklif yasalaşırsa MİT; dış güvenlik, teröre mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu tarafından yetkilendirilecek. Bu durum MİT'in FBI gibi operasyonel görev yürütmesi anlamına geliyor. MİT ayrıca; istediği her türlü bilgiye ulaşabilecek; yabancı istihbarat teşkilatlarının usul, yöntem, imkanlarını kullanabilecek. 7 Şubat krizi ya da TIR'lara yönelik jandarma tarafından yapılan operasyonlar bir daha yaşanmayacak. Çözüm süreci kapsamındaki görüşmeler yasal zemine oturtulacak. MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini belirlemek amacıyla yalan makinası dahil test teknik ve yöntemleri uygulanabilecek. Bu yolla MİT'in içine yönelik sızmaların önlenmesi amaçlanıyor. Hükümet, istihbarat teşkilatını daha aktif nbsp;hale getirebilmek için böyle düzenlemeye gittiklerini savunurken; muhalefet "muhaberat devleti oluşturuluyor" iddiasında.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY:
Hedefimiz MİT'i tamamen iç istihbarattan çekmek
"MİT'in kurulduğu tarihte emniyette, jandarmada istihbarat yoktu. Şimdi iç güvenliğimiz ile ilgili birimlerimiz var. MİT bundan sonra daha çok dış istihbarat ve daha önemli görevler yapacak. Hedefimiz MİT'i tamamen iç istihbarattan çekmek. Aslında teşkilatı da şeffaflaştırıyoruz. Şu an gizli yönetmeliklerle çalışıyor. Ayrıca istihbaratı parlamenter denetime açıyoruz. 'Muhaberat devleti olunuyor' iddiası üzücü. AK Parti'nin 11 yılına bakın. Ne Hitler, ne Baas faşizmi, ne diktatörlük bize yapışmaz." nbsp;

MHP MİLLETVEKİLİ FARUK BAL:
Hiç olmadığı kadar operasyonel yetki verildi

"Yeni yasayla MİT'e daha önce olmadığı ölçüde operasyonel yetki veriliyor. Adeta istihbarat devleti kuruluyor. Saddam, Esad, Hitler, Stalin dönemlerini hatırlatıyor. MİT'in terör örgütüyle anlaştığı yönünde haberler çıktı. Ne konuda anlaştınız? Özerklik, öğretmen, memurlar ve valileri belediyeler atayacak diye mi anlaştınız? KCK operasyonlarını durdurulacak diye mi anlaştınız? Siz kim oluyorsunuz da millet adına terör örgütüyle anlaşıyorsunuz?.."

BDP MİLLETVEKİLİ HASİP KAPLAN:
Bazı konular yeniden ele alınmak zorunda
"Çözüm sürecini dinamitleyenlere, bu sürecin bitmesini isteyenlere asla prim vermedik ve vermeyeceğiz. Bu ülkenin insanları olarak hepimiz sorumluluk altındayız. Teklifin içinde İmralı görüşmelerini ilgilendiren konular, binde bir. Dinlemeler ve bazı düzenlemelerin yeniden ele alınması lazım."

CHP MİLLETVEKİLİ AHMET TOPTAŞ:
İstihbarat güçlü olmalı ama dokunulmaz değil
"Güçlü bir istihbarat örgütüne ihtiyacımız var ama denetimsiz ve dokunulmazlıklarla donatılmış olanına değil. Bu yasa çıkarsa, MİT, El Muhaberat'a; Türkiye de Esad'ın Baas rejimine dönüşür." CHP İstanbul milletvekili Celal Dinçer ise, "HSYK gibi bu da bir panik düzenlemesidir. MİT mensuplarına, milletvekillerinin dokunulmazlığının üzerinde bir dokunulmazlık getiriliyor" dedi.


ESKİ İSTİHBARATÇI BÜLENT ORAKOĞLU:
Diğer gizli servislerle eşdeğer duruma geliyor
"Türkiye'nin bölgesel ve küresel bir güç olabilmesi için MİT'e özellikle de yurtdışında operasyon yetkisi verilmesi gerekiyor. Arap Baharı'ndan sonraki gelişmeler, TIR olayı bunu gösterdi. Bugün dünyaya baktığınızda özellikle batılı ülkeler düzenli birliklerle savaşmıyor. Operasyonel yetki, Türkiye'nin caydırıcı gücü olarak çok önemli. Türkiye'de kasetlerle yurtdışı bağlantılı birtakım operasyonlar yapılıyor. 30 yıllık bir kanunla mücadele yetersiz kalıyordu. Düzenlemeyi bu anlamda nbsp;Türkiye'nin diğer ülkelerin gizli servisleriyle eşdeğer duruma getirilmesi amacıyla önemsiyorum."

ESKİ EMNİYET GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ERTUĞRUL OGAN:
İstihbarat toplayanlar arasında denge bozulabilir
"İstihbarat teşkilatları arasındaki denge bozulmamalı. Aksi takdirde diğer istihbarat gruplarının çok daha rahat çalışabileceğini düşünmüyorum. Her şey tek noktada toplanırsa herhangi bir şeyin doğruluğu ya da yanlışlığı tartışılabilir. İşin başlangıcı ayrı, sonucu ayrıdır mutlaka. 'Cehenneme giden yollar, iyi niyetlerle döşenmiştir' diye bir söz var. İnşallah bahsettiğim nbsp;dengeyi yasama organında daha iyi değerlendirirler." nbsp;

BATI'DAN ÖRNEKLER
Dünyada istihbarat denilince adeta akan sular duruyor

İngiltere'de, posta, kargo, internet hizmet sağlayıcıları, istihbarat servisleri ile işbirliği yapmak zorunda. ABD'de ise FBI'ın, vatandaşlara ait her türlü finansal veri ile diğer belge, doküman ve kayıtlarına erişim yetkisi bulunuyor.

Türkiye'de tartışılan MİT teklifi, ABD ve diğer AB ülkelerinde olduğu gibi kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, bankalar ve diğer tüzel kişilere ait kuruluşlardan bilgi, belge ve veri kayıtlarının istihbarat kurumlarıyla paylaşımını zorunlu hale getiriyor. Diğer ülkelerin istihbarat kurumlarındaki işleyiş ise şöyle:
ABD: FBI, bankalardan ve kredi bürolarından herhangi bir müşteriye ait tüm banka hesap kayıtlarını, kredi raporlarını ve kayıtlarını, adres, isim ve iş geçmişlerine ilişkin kişisel verilere ulaşma yetkisine sahip. Özel şirketler sahip oldukları ticari kayıtları talep halinde FBI'a sunmak zorunda. CIA, FBI ve NSA'in ulusal güvenlik ve terörle mücadele kapsamında, vatandaşlara ait her türlü finansal veri ile diğer belge, doküman ve kayıtlara erişim yetkisi bulunuyor.
İNGİLTERE: Posta, kargo, internet ve telekomünikasyon hizmet sağlayıcıları, bilgi talep eden istihbarat servisleri ile işbirliği yapmak zorunda. Güvenlik İstihbarat Servisi (MI5) İçişleri Bakanının izniyle her türlü iletişim hizmet sağlayıcısından kayıt ve veri talep edebiliyor. Gizli resmi belgelerin, şifrelerin, planların yayınlanması 14 yıl hapis cezası ile cezalandırılıyor.
FRANSA: İnternet hizmet sağlayıcıları, telefon şirketleri ve internet kullanımı sağlayan diğer tüm kuruluşlar, kendilerinden talep edildiği takdirde, müşterilerine ait bilgileri (IP adresleri, lokasyon, tarihe göre arama listesi), terörle mücadele ile görevli yetkililere ve istihbarat servislerine vermek zorunda. Ülkede, istihbarat ile ilişkili kapalı faaliyet icra eden şahıslara ait bilgilerin ifşası halinde 5 yıla kadar hapis ve 75 bin euro para cezası uygulanıyor.
İSPANYA: Ulusal İstihbarat Merkezi, faaliyetlerinin gerektirdiği kapsamda diğer Kamu Yönetimi bünyesindeki kurumlar ile gerekli koordinasyon ve işbirliği ilişkilerini kurabiliyor.
HOLLANDA: Yasaya göre; İstihbarat Servisinden bilgi talebi alan servis ve hizmet sağlayıcıları, gerekli bilgiyi tedarik etmek zorunda. Faaliyet kapsamında, kriptolu veri transferlerinin ve görüşmelerin çözümünde bilgi sahibi olan kimse, söz konusu kriptoların (şifrelerin) çözümünde servis ile işbirliği yapıyor. Başsavcılık üyeleri, istihbarat servisinin görevlerini ve faaliyetlerini ilgilendiren bir bilgiye ulaştığında Servise haber vermek zorunda.

Haber Merkezi ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...