Yerli otomobil için büyük müjde

/ Kaynak: İHA
Yerli otomobil için büyük müjde

Ekonomi Haberleri  / İHA

Yerli otomobil için büyük müjde. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye şu an yüzde 100 kendi otomobilini üretebilir" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Manisa Organize Sanayi'de iş adamlarıyla birlikte katıldığı kahvaltıda sanayicilerin sorularını yanıtladı. Bir işadamının yerli otomobille ilgili sorusuna Bakan Zeybekci, şöyle karşılık verdi: "Otomobilde bir sapma var. Bize doğru bir sapma var. Biz bunun tespitini yaptık. Türkiye olarak biz kendi içimizde 1 milyon 200 bin otomobil üretiyorsak bunun 800 bin tanesini ihraç ediyoruz. Ama diğer taraftan da ithal ediyoruz. İthal ettiklerimizi de içeride nasıl üretebiliriz, içeride ürettiklerimizi de ihraç kapasitemizi nasıl ki biz Türkiye olarak otomobilde yarışan ülkelerden biri olmak istiyorsak 4 milyon rakamının üzerine çıkmamız gerekiyor. Bu 4-5 markayla 4-5 milyon rakamına çıkmamız lazım ki 'otomobilciyiz' diyebilelim." Bizim kültür coğrafyası dediğimiz bir coğrafyada tüketim alışkanlıklarını etkileyebilme kapasitemiz ve kabiliyetimiz olduğunu anlatan Zeybekci, şunları söyledi: "Bunu tabi tek başımıza biz, Türkiye olarak diyelim ki, Aslan markasıyla bir otomobil ürettik. Bunu sadece kendimiz yaparsak kültür coğrafyamızdan da bazı aktörleri içine çekmemiz gerekir. Kültür coğrafyası dediğimiz Orta Asya, Kafkaslar, Orta Doğu, Balkanlar gerekirse Avrupa, birliktelikle yaparsak daha şanslı oluruz diye düşünüyorum. Geçen sene 400 bin civarında motor ihraç ettik. Artık böyle Avrupa'daki veya dünyadaki otomotiv fabrikalarının da yakın Balkanlar'daki otomotiv fabrikalarının vazgeçilmez ara madde üreten ülkesi haline geldik. Evet ülke olarak hazırız. Türkiye şu an yüzde 100 kendi otomobilini üretebilir. Her şeyini üretebiliyoruz. Bazı fabrikalarımız yüzde 85'ini üretiyor. Yüzde 15'ini de öteki üretiyor. Bu şekilde ele aldığımız zaman elektroniğin en hassasları dahil olmak üzere üretebiliyoruz. Bir de otomotivde bu kadar çok konuşmamızın sebebi, diğer birçok alana teknoloji üretiyor."

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...