'ÖTV'de yüzde 50 indirim olabilir'

'ÖTV'de yüzde 50 indirim olabilir'

Ekonomi Haberleri

Doç. Dr. Mehmet Koç, Motorinin ÖTV'sinde yapılacak yüzde 50'lik bir indirimle birlikte fiyatın 3.73 TL'ye düşebileceğini ifade etti.

Afyonkarahisar Defterdarlığı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Bölümü tarafından 'Küresel Vergi Sorunları ve Türkiye' konulu bir panel düzenlendi. Panelde; kayıt dışı ekonomi, sermaye piyasaları ve özel tüketim vergisi konuları masaya yatırıldı. Son günlerde indirim yapılması yönündeki söylentilerin hızla arttığı ÖTV hakkında bilgi veren İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Koç, bu vergi diliminin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de hali hazırda litresi 4.67 TL olan motorinin ÖTV'sinde yapılacak yüzde 50'lik bir indirimle birlikte fiyatın 3.73 TL'ye düşebileceğini ifade eden Koç, ÖTV indirimi konusunda şunları söyledi: "ÖTV yükünün indirilmesiyle motorinin ucuzlaması, girdi olarak motorin kullanılan tarım, nakliye gibi sektörlerde bir canlanma sağlayacaktır. Ekonomik aktivitelerin canlanması, daha fazla motorin tüketimi ve dolayısıyla ÖTV ve KDV sağlayacaktır. Ekonomik canlanmayla gelir kurumlar vergisi gibi diğer vergilerin de tabanının genişlemesine katkı sağlayacaktır. ÖTV'de yapılacak indirimle devletin yıllık vergi geliri 17 milyar TL tutarında azalsa başta tarımdaki mazot desteğinin kaldırılması, kaçak mazot oranının azaltılması olmak üzere alınacak birtakım önlemlerle toplamda 14.5 milyar TL ek vergi elde edilebilecektir." Sakarya Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Savaşan ise Türkiye'de kayıt dışı ekonominin oranının toplam ekonominin dörtte birine tekabül ettiğini belirterek, "Baktığınız zaman yüzdesel olarak 1980'li yıllara göre iyileşme yaşanmış olsa da 2012 yılı verilerine göre Türkiye ekonomisinin yüzde 27'si kayıt dışıdır" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...