BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kurbanlık uyarısı

Kurbanlık uyarısı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, vatandaşlara bir dizi uyarıda bulundu. Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin internet sitesinde yer alan yazıda, sağlıklı ürün elde etmenin ön şartının sağlıklı ham madde sağlanması olduğu belirtilerek bu sebeple, sağlıklı et ve et ürünleri hazırlamak veya üretmek için öncelikle sağlıklı kasaplık hayvan yetiştirilmesi ve bunların asgari teknik ve sağlık şartlarına sahip kesim yerlerinde kesilmesi gerektiği belirtildi.



Sağlık kontrolünden geçmeyen kurbanlıklarla, hayvanlardan insanlara hastalık etkenleri bulaşabildiği, hayvanların sağlıklı ortamlarda kesilmeleri, et ve sakatatın sağlıklı ortamlarda hazırlanmaları ve muhafaza edilmelerinin mikrobiyal hastalık ve gıda zehirlenmeleri bakımından son derece önemli olduğu vurgulandı. Hayvanların sağlıklı olması yanında, kesimi yapan kişinin de sağlıklı ve temiz giyinmiş olması, kesim yapılan yerin fiziki ve teknik olarak yeterli ve sağlıklı olması da istendi. Yazıda şöyle denildi: “Bu durum kesim sırasında elde edilen kan, mide ve bağırsak içeriği ile sakatatlar yönünden önemlidir. Bu maddelerin gelişi güzel bir şekilde çevreye atılmaması; akar sulara dökülmemesi gerekir. Atıkların taşıyabilecekleri çeşitli hastalık etkenleri ile bu ortamlar kirletilebilir ve bulaştırılabilir. Parazitli karaciğer, akciğer gibi organlar köpek, kedi gibi hayvanlara verilmemelidir. Kan, mide-bağırsak içeriği ve tüketilmeyecek karaciğer, akciğer gibi organ veya organ kısımları toprak altına derin bir şekilde gömülerek imha edilmelidir. Kasaplık hayvanların satılacağı pazar yerlerinin kurulması, satılacak hayvanların veteriner hekimler tarafından sağlık ve gebelik yönlerinden muayene edilmesi ve sağlıklı kesim yapılacak yerlerin belirlenmesi yerel yönetimlerce sağlanmalıdır. Kesim yerleri kontrol edilmeli Kurban bayramı süresince tüm mezbaha ve hayvan kesim yerlerinin açık olması, bireysel veya toplu kesim işlemlerinin kesim yerlerine yönlendirilmesi, Kurban Bayramı’nda özellikle mahalle aralarında kesim yapacak olanların kesim-yüzüm kursundan geçirilmesi ve böyle bir kurstan geçmiş-belgeli kişilerin bu işi yapmaları sağlanmalıdır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, belediyeler, veteriner hekim odaları gibi konuyla ilgili kurumların birlikte yapacakları bir program ile hayvan satış yerleri, mezbaha ve kesim yerleri sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Hayvan pazarları gibi belediyeler ve veteriner hekim kontrolü altında bulunan yerlerde, canlı muayenesi yapılmış, sağlıklı ve gebe olmayan hayvan temini sağlanmalıdır. Pratik ve sağlıklı bir kesim için... Türk Veteriner Hekimler Birliği tarafından yapılan açıklamada; asgari teknik ve hijyenik şartlar şu şekilde sıralanıyor: * Kesim yeri temiz olmalı ve akarsu bulunmalıdır. * Kesimi yapan kişi, karkastan kendisine bulaşacak hastalıklara (şarbon, bruselloz gibi) karşı gerekli tedbirleri (eldiven, çizme giyme, kesik-yaralı el veya parmaklarla etle temas etmemek gibi) almalıdır. * Hayvana, tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Bu durum kurbanın adabına da uygun değildir. * Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. Böylece, kanın iyice akması ve yüzme işleminin temiz olarak yapılması sağlanmış olur. * İç organlar yüzme işlemini takiben çıkarılmalıdır. * Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ile üreme organları çıkarılmalıdır. Hasta ve süt bulunan memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Bağırsaklar çıkarılırken mideden ayrılmamalı; ayrılma durumunda bağırsak ve mide çıkışı bağlanarak içerikle karkasın kirletilmesi önlenmelidir. * Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. * Kesim ve yüzülme işlemini takiben, karkas mümkünse veteriner hekime muayene ettirilmelidir. Böylece, canlı muayene sırasında gözden kaçan bazı hastalıkların (kist hidatid, şarbon, sarılık, sarkosporidioz, Q-humması gibi) tanısı konulabilir. * Yüzülme işleminin tamamlanmasını takiben, karkas temiz su ile yıkanmalı, suyu akıtıldıktan sonra parçalanmalı, dağıtıldıktan ve günlük kullanım için ayrıldıktan sonra varsa arta kalan et kısmı tek seferlik kullanım için ayrı ayrı paketlenerek soğutucu veya dondurucuya konulmalıdır. Bakışları canlı olan hayvanı seçin Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş, kurbanlık hayvan alıcılarına bazı tavsiyelerde bulundu. Tecrübeli bir kişi, hayvanın sağlıklı olup olmadığını dış görünüşünden rahatlıkla anlayabilir. Kurbanlık hayvanın bakışlarının canlı olması, hareketli olması, derisinin elastiki ve tüylerinin de parlak ve canlı olması gerekir. Ayrıca sağlıklı bir hayvan sürekli çevresiyle ilgilenir. Eğer hayvan çevresine karşı ilgisizse, bu onun sağlığında bir problem olduğunu gösterir” dedi. Kaynaş, “Sığırın sırtının geniş ve dolgun olmasına, yerden yapılı ve dikdörtgen vücutlu olmasına dikkat etmeli. Sığırların kaburga, sırt, bel ve omuzlarındaki kemik çıkıntılarının belirgin olmaması da gerekir. Küçükbaş hayvanların kesim olgunluğuna gelip gelmediklerini kontrol ederken ise kaburga arası ve üstü kas gelişimine bakmak lazım. Kuyruk elle yoklandığında çok yumuşak ve gevşek olmamalı” diye konuştu.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109330
    % -0.31
  • 3.8592
    % -0.82
  • 4.5417
    % -0.9
  • 5.1428
    % -0.02
  • 155.771
    % -0.08
 
 
 
 
 
KAPAT