Paralel hakimlere fren incelemesi

Paralel hakimlere fren incelemesi

GÜNDEM Haberleri

Ergenekon'da gerekçeli kararı 7 aydır yazmayan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne inceleme başlatıldı.

HSYK, 7 aydır Ergenekon kararının gerekçesini yazmayarak sanıkların serbest kalmasına sebep olan, ardından da Meclis'e kafa tutan 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında inceleme başlattı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, Ergenekon davasında kararını vermesinin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen gerekçesini yazmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'yle ilgili harekete geçti. Özel yetkili mahkemeleri kaldırıp, tutukluluk süresini 5 yıla indiren tasarının yasalaşmasının ardından önceki gün tahliye edilen Ergenekon sanığı Tuncay Özkan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, mahkeme heyetiyle ilgili HSYK'ya şikayette bulunmuştu. Tahliye taleplerini reddeden mahkeme heyeti, yaptığı açıklamada da "Özel yetkili mahkemeleri TBMM değil HSYK kapatabilir. Konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz" demişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuyla ilgili göreve çağırdığı HSYK'dan da, "Mahkemenin böyle bir yetkisi yok. Bu yetki gaspıdır" açıklaması gelmişti. nbsp;Ahmet Hamsici başkanlığında toplanan HSYK 3. Dairesi, şikayet dilekçesi ve açıklamaları değerlendirdi. Daire, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ile Hüsnü Çalmuk hakkında, "Gerekçeli kararı 7 aydır yazmadıkları" için inceleme kararı verdi. Kararın gönderileceği Bakan Bozdağ'ın onay vermesi durumunda hakimler hakkında inceleme yapılacak. Mahkemenin tahliye taleplerini reddetmesi ve yaptığı açıklamaya ilişkin konular ise bir daire üyesinin "konuyu incelemek ve mevzuatı irdelemek" istemesi nedeniyle daha sonra ele alınacak.

HİÇBİR YETKİSİ YOK

Mahkeme heyetinin tavrıyla ilgili Adalet Bakanlığı'ndan bir açıklama daha geldi. Mahkemenin, kanunla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurma konusunda herhangi görev ve yetkisi bulunmadığı belirtilen Bakanlık açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Yasa gereği, kaldırılan ağır ceza mahkemelerinin baktığı dosyalar yetkili ve görevli mahkemelere devredilecektir. Gerekçesi yazılmamış hükümlerin gerekçeleri en geç 15 gün içinde yazılacaktır. Mahkemeler ancak kanunla kurulabilir yine kanunla kaldırılabilir. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararı belirtilen süre içinde yazmak dışında konuya ilişkin bir yetkisinden söz edilemeyeceği açıktır."

Hukukçular ne dedi?
Prof. Dr. Vahit Bıçak (Ceza Hukukçusu): nbsp;

"Anayasa'nın 142. maddesine göre mahkemeyi kaldırma konusunda TBMM'nin yetkili olduğu hususunda şüphe yok. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ancak önündeki dosyada anayasa aykırılık görürse Anayasa Mahkemesi'ne başvurma yetkisi var. nbsp;Başvuru sonrasında Yüksek Mahkeme'nin önünde maksimum beş ay süre var. Bu süre içinde anayasa aykırı durum var mı yok mu karar verir. HSYK da önüne gelecek bir konuda daha önceden görüş açıklayamaz. Bu, ihsas-ı rey olur. nbsp;


nbsp;Mehmet Şamil Şenalp (Eski Konya Baro Başkanı):
"13. Ağır Ceza Mahkemesi yok hükmündedir. Bu mahkeme haddini aşmıştır. Hakim sorumsuz değildir, bağımsızdır. Bu karar ise sorumsuz bir karardır. Hakim ve mahkemeler yetkisini anayasadan alır. Anayasanın aldığı bu kararı yok hükmünde saymak paralel yapıyı tahkim, direncini artırmak için bir eylemdir." nbsp;

Reşat Petek (Eski Cumhuriyet Başsavcısı): nbsp;
ÖYM'lerin varlığı yasayla sona erdi. Böyle bir mahkeme yoktur. Böyle olunca 13. Ağır Ceza'nın yaptığının hukuk çerçevesinde izahı kolay değil. Açıklama yargı tarihinde skandal ve talihsizliktir. Yasanın Anayasaya aykırı olduğu açıklamasının yanı sıra ikinci bir hata daha yapılmıştır. O da 'Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız' açıklamasıdır. Bu tavır kabul edilemez. Burada siyasi duruş, yetki gaspı ve kanuna karşı direnç söz konusu. Demokratik hukuk devletlerinde kabul edilemez."

Haber Merkezi nbsp;ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...