Ukrayna'dan Rusya'ya karşı hamle

/ Kaynak: AA
Ukrayna'dan Rusya'ya karşı hamle

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ndeki durumdan dolayı Moskova Büyükelçisi Vladimir Yelçenko'yu istişarelerde bulunmak üzere geri çağıracağı bildirildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kırım Özerk Cumhuriyeti etrafındaki durum ve onun uluslararası etkisini tartışmak ihtiyacından dolayı Moskova Büyükelçisi Vladimir Yelçenko'yu istişarelerde bulunmak üzere geri çağıracağı ifade edildi.


Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, ülkenin federe yapıya kavuşması için anayasaya değişiklik getirilmesine ilişkin Rusya'nın yaptığı açıklamanın kabul edilemez olduğunu belirtti.


Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Yevgeniy Perebyynis, yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanlığının Ukrayna'nın federe yapıya kavuşması için anayasaya değişiklik getirilmesine ilişkin açıklamasını bir ültimatom olarak nitelendirirken, bunun Ukrayna için mutlak kabul edilemez olduğunu kaydetti.


Perebyynis, Rusya'nın Ukrayna ile müzakere yapması için ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi, ayrıca ülkenin içişlerine karışmaması gerektiğini ifade ederken, ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini acilen durdurması ve askerlerini geri çekmesi gerektiğini belirtti. Perebyynis, Rusya Federal Güvenlik Servisi görevlileri tarafından Simferepol'daki sivil halka silah dağıtılması vakalarından tedirginlik duyduklarını ifade ederek, Kırım'da hala Rus yanlısı ayrımcılar tarafından bir olası provokasyon saldırısı yapılması tehdidinin bulunduğunu kaydetti.


Perebyynis, Ukrayna'nın Kırım'daki durumla ilgili BM Genel Kurulunun toplanmasını teklif etmeyi planladığını vurgulayarak, Kırım'daki sorunun çözümüne uluslararası toplumun da dahil edilmesi için aralarında BM genel Kurulunu Ukrayna konusunda toplanmasını teklif etme dahil her yolu denemeyi öngördüğünü kaydetti.


Rusya'nın, halkların kendi kaderini tayin etme haklarından yola çıkarak Kırım'daki referandumun yasal olduğunu iddia ettiğini hatırlatan Perebyynis, bu çerçevede Rusya'nın Kırım'ın yerli halkı olan Kırım Tatarı, Karayı ve Kırımçakların kendi kaderini tayin etme hakkını da bulunduğunun unutmaması gerektiğini vurguladı. Perebyynis, yerli halkların hak ve hukuklarının uluslararası düzeyde korunduğunu ve 2007'de kabul edilen Yerli Halkların Hakları Deklarasyonu ile belirlendiğini kaydetti.


Ukrayna Adliye Bakanı Pavel Petrenko da bugün düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal etmesinden dolayı BM Uluslararası Mahkemesine başvurmak istediklerini kaydederek, şu anda bununla ilgili gereken başvuru hazırlıklarının yapılmakta olduğunu dile getirdi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...