Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Piyasalarda seçim coşkusu

/ Kaynak: İHA
Piyasalarda seçim coşkusu

Ekonomi Haberleri  / İHA

BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününe 1.347,41 puan yükselişle başlarken, dolar ve avro da geriledi.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yerel seçim sonrası haftanın ilk işlem gününe 1.347,41 puan yükselişle 70.464,73 puandan başladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri cuma günü kapanışına göre göre ortalama yüzde 1,95 oranında değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 3,17 holding endeksi yüzde 1,62 oranında yükseliş kaydetti.Geçen hafta yerel seçim öncesi başlayan ralli ile yatırımcısına yüzde 7,03 kazandıran BIST 100 endeksi, seçim sonrasında da yükselişini devam ettiriyor. Yerel seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti'nin Türkiye'nin genelinde beklentilerin üzerinde oy aldığının belli olmasının ardından dolar/TL bankalararası piyasada 2,17 seviyesinin altına gerileyerek 29 Ocak'ta Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ardından gördüğü en düşük seviye olan 2,1624'ü gördü. Analistler, BIST 100 endeksinde seçim öncesi başlayan rallinin seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve siyasi istikrarın devam edeceği beklentileri ile kısa vadede devam edebileceğini ifade belirterek, 70.500 ve 72.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor. Veri ve haber gündeminin özellikle Nisan ayının ilk haftasında yoğun olacağını ifade eden analistler, yatırımcıların sert hareketliliklere karşı temkinli olmalarını kaydediyor.Bugün yurt içinde saat 10.00'da şubat ayı dış ticaret dengesi ve 4. çeyrek GSYH verileri, yurt dışında ise ABD'de öğleden sonra açıklanacak Chicago PMI ve Dallas Fed aktivite endeksi verileri takip edilecek. AA Finans dış ticaret beklenti anketine katılan ekonomistler, şubat ayında dış ticaret açığının 6,63 milyar dolar olmasını bekliyor. Ayrıca AA Finans'ın, GSYH'ya ilişkin beklenti anketine göre ise ekonomistler, 2013 yılında büyümenin yüzde 4 olacağını tahmin ediyor.

DOLAR 2,15'İN ALTINA GERİLEDİ nbsp;

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Türk Lirası, dolar karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Dolar, 2,15 seviyesinin altına kadar geriledi. nbsp;Seçimlerin ardından haftaya düşüşle başlayan dolar, TL karşısında değer kaybetmeyi sürdürüyor. Geride bıraktığımız haftayı 2.1890'dan kapatan dolar, yeni haftaya 2,1730'dan başlangıç yapmasının ardından seçim sonuçlarının belli olmaya başladığı dakikalarda önce 2.1788 sonra ise 2.1661 TL seviyelerine geriledi. Değer kaybetmeye devem eden dolar, saat 14.10 itibarıyla 2,15'in altına inerek 10 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Dolar, 2,1495 seviyesinde bulunuyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.45 Fransa 4. çeyrek GSYH nbsp;

10.00 Türkiye 4. çeyrek GSYH nbsp;

10.00 Türkiye şubat ayı dış ticaret dengesi nbsp;

16.45 ABD mart ayı Chicago PMI nbsp;

17.30 ABD mart ayı Dallas Fed aktivite endeksi nbsp;

Seçimlerin tamamlanmasının ardından ekonominin üzerindeki "siyaset" baskısı da ortadan kalktı. Para piyasaları bundan sonraki süreçte ekonomik verilere odaklanacak. Haftalardır tertiplenen kaset kurgularının yanı sıra özellikle "25 Mart" komplosuyla psikoloji ve algılar bozulmuş, borsa başta olmak üzere bütün piyasalar gergin bekleyişe geçmişti. Şantajların boş çıkması üzerine özellikle borsada keskin yükselişler yaşandı, dolar ve faiz geriledi. Borsa İstanbul son 5 yıldır devam eden mart aylarındaki yükseliş geleneğini bu sene de bozmayarak, ayın bitmesine bir gün kala şubat kapanışına göre yüzde 10.5 oranında artış kaydetti. BIST 100 endeksi, önceki 2 yerel seçim döneminde de ortalama yüzde 7 oranında yükselmişti.

NİSANDA NE OLACAK?

Bundan önceki nisan ayı performansları incelendiğinde "mart ayı kadar belirgin olmasa da genel olarak yükseliş isteği" öne çıkıyor. BIST 100 endeksi son 5 senenin nisan ayı değerlendirildiğinde; 4 defa yükseliş kaydederken, sadece 2012 yılında yüzde 3.86 düşüş gösterdi. Borsa 2009'daki yerel seçimler sonrası nisan ayında yüzde 22.8 değer kazanırken, 2004 sonrasında ise yüzde 10.7 düşüş kaydetti. Bu yıl da yerel seçimler öncesinde siyasi istikrarın devam edeceğine yönelik iyimserliğin mart ayının son haftasında etkili olduğunu ifade eden analistler, nisan ayında kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye değerlendirmeleri, faizlerin seyri ve makroekonomik verilere olan hassasiyetin belirleyici olacağını belirtiyor.

71-72 BİNE DİKKAT!

Garanti Yatırım Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven, ABD'de olumlu büyüme rakamlarının yanı sıra, deflasyon etkisiyle Avrupa, büyüme kaygılarıyla Çin'de gündeme gelen gevşek para politikalarının, Borsa İstanbul'da mart ayında toparlanmaya katkı sağladığını söyledi. Yurtdaşseven, "Türk hisseleri açısından global faktörlerle birlikte seçim ve Merkez Bankası açıklamaları ön plandaydı. Seçim sonrası dönemde endeksin 71.000-72.000 bölgesine yaklaşması halinde, buraların satış fırsatı olarak izleneceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Ayrıca nisan ayında kredi derecelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği gözden geçirmeler belirleyici olacak" dedi.

'MERKEZ'LER DEVREDE

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal ise şunları söyledi: "Mart ayına kritik 61.000 desteğinden başlayan BIST 100 endeksi; Rusya'ya muhtemel yaptırımlardan dolayı o bölgeden kaçan bir miktar paranın gelmesi, Para Politikası Kurulu toplantı özetinde bankaların TL zorunlu karşılıklarına faiz ödenebileceğinin dile getirilmesi ve seçim beklentisinin alınmasıyla birlikte 69 bin seviyelerine kadar yükseldi. Şimdi 70.500 direnç olarak görülüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme adımı atması şu anki veriler ışığında zorunlu. 24 Nisan'daki PPK toplantısından ve 30 Nisan'daki FED açıklamalarından sürpriz beklenmiyor."

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...