Sandığa yağmur gibi itiraz yağdı! Yalova bilmeceye döndü

Sandığa yağmur gibi itiraz yağdı! Yalova bilmeceye döndü

GÜNDEM Haberleri

Seçimin üzerinden 4 gün geçti, itirazlar bitmedi. Onlarca il ve ilçede kaybedenler YSK'ya koştu.

Yerel seçimin üzerinden üç gün geçti, tartışma bitmedi. Ankara, Ağrı, Yalova, Mersin ve Urfa'nın yanı sıra onlarca ilçede de resmi olmayan sonuçlara göre kaybeden adaylar sonuçlara itiraz etti. Önceki güne nazaran gerilim ve sokak olayları azaldı. Bazı il ve ilçelerde yeniden yapılan sayım, sonucu değiştirdi. 30 Mart'ın en kıyasıya yarışlarından biri Yalova'da yaşandı. Önce seçimi AK Parti'nin 1 oy farkla kazandığı açıklandı. Bu sonuca Hem AK Parti hem CHP itiraz etti. Başvuruları kabul eden İl Seçim Kurulu 124 sandıkta yeniden sayım yapılmasını kararlaştırdı. Sabaha karşı biten sayım sonucunda seçimi, 6 oy farkla CHP'li Vefa Salman'ın kazandığı açıklandı. nbsp;
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise İl Seçim Kurulu nezdindeki itirazlarının değerlendirildiğini ifade etti. "Dolayısıyla Yalova'da seçimin sonucu kesin olarak belli değil" diyen Çelik, Adana, Ağrı ve Hatay'daki itirazlarla ilgili değerlendirmelerin de sürdüğünü söyledi.
ORTAK İTİRAZ
En yüksek oyu MHP'nin aldığı Adana'da AK Partili Abdullah Torun ve CHP'li Yıldıray Arıkan da ortak basın toplantısı düzenleyerek seçimin yenilenmesi gerektiğini söyledi. MHP ise "şaibe yok" dedi. Seyhan'da 224 sandık yeniden sayılacak.
Ayrıca, birçok bölgede seçim kurulları itiraz yağmuruna tutuldu. Yarışı AK Parti'nin kazandığı Ardahan'da CHP, 526 geçersiz oyun yeniden sayılması için itiraz etti. Yeniden yapılan sayımda AK Parti oyları 20 arttı.
BDP'nin önde olduğu açıklanan Ağrı'da, AK Parti'nin itirazları sonucu oylar 13 kez sayıldı. Ancak AK Parti itirazını YSK'ya taşıdı.
İLÇELERDE DURUM KARIŞIK
Onlarca ilçede de seçim sonuçları tartışmalıydı. İpi CHP'nin göğüslediği Kartal'da, AK Parti'nin itirazı reddedildi. En yüksek oyu AK Parti'nin aldığı Üsküdar'da iki itiraz reddedildi. İlçe Seçim Kurulu bir başvuruyu nbsp;değerlendiriyor. Mersin'in Akdeniz İlçesi'nde ise, BDP lehine olan sonuca itiraz edilince sinirler gerildi. Bir grup BDP'li belediye önünde sabahladı. Bayburt'un Aydıntepe İlçesi'nde AK Parti'nin itirazı sonucu oylar yeniden sayıldı. Daha önce 755 olduğu açıklanan MHP'nin oyu 745'e düştü, AK Parti 3 oy farkla öne geçti. nbsp;İzmit'te ise belediye başkanlığını kazanan AK Parti sonuçlara itirazda bulundu. AK Parti İlçe Başkanı Ali Korkmaz, 400 oyun başka partiye yazıldığı iddiasıyla sayımın tekrarlanmasını istediklerini açıkladı. nbsp;
SEÇİM YENİLENECEK
Çorum'un Ortaköy ilçesine bağlı Aşdağul beldesinde AK Parti'nin itirazı üzerine seçimlerin yenilenmesine karar verildi. 30 Mart'ta CHP adayı Dursun Uzunca 596, AK Parti'nin adayı Mehmet Çelik ise 595 oy almıştı. CHP'nin bir oyla seçimi kazanması üzerine AK Parti sonuçlara itiraz etti. Kurul, oy sayımının hatalı olduğu ve yanlış oy kullanımı gerekçeleriyle yapılan başvuruyu değerlendiren Ortaköy Seçim Kurulu, seçimlerin 1 Haziran 2014 Pazar günü tekrar edilmesini kararlaştırdı. Birçok ilçede de seçim kurullarının yapılan itirazlara ilişkin değerlendirmeleri sürüyor.
YSK'DAN?TEPKİ
Öte yandan, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, tartışmalara ilişkin açıklama yaptı. "Kimse çok bağırıyor diye bir hak elde edemez" diyen Güven şöyle konuştu: "YSK'ya bir şey intikal etmiş değil. Bu süreç daha sonra başlayacak. CHP'nin, AK Parti, BDP, SP ve MHP'nin temsilcileri bütün çalışmalarımızda görev yapıyor. Halkımız rahat olsun. Bu süreç sağlıklı bir şekilde işlesin."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...