Önce bahar sonra don tüketiciyi de titretecek!

Önce bahar sonra don tüketiciyi de titretecek!

Ekonomi Haberleri

Sonbaharda yağmur, kışın kar yağmadı. Yükselen sıcaklıkla çiçek açan ürünleri don vurunca üretici ne yapacağını şaşırdı.

Yurdun dört bir yanı, kuraklığın ardından başgösteren don etkisiyle sarsıldı. Yeterli yağışın olmaması sebebiyle rekoltenin düşük çıkması beklentisi yaşayan üretici, şubat ve mart ayında yükselen sıcaklık, ardından bastıran kar ve don olayı sebebiyle şok yaşıyor. Trakya'da ayçiçeği, Güneydoğu'da Antepfıstığı, nbsp;Karadeniz' çay, fındık derken, bütün Türkiye endişeli. Doğu Karadeniz'de mart ayının son günlerinde etkili olan kar yağışı ve don sebebiyle çay ve kivi büyük zarar gördü. 774 bin dekarda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan ve yaklaşık 1 milyon 200 bin tonu bulan üründen elde edilen 200-230 bin ton kuru çay rekoltesinde düşüş olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Karadeniz'in büyük başarı sağladığı alternatif ürün olan kivi ağaçlarında neredeyse bütün çiçeklerin döküldüğü, üreticinin zarar tespiti yaptırması gerektiği belirtildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da meyve bahçeleri, sebze alanları, hububat, şeker pancarı, ayçiçeği tarlalarında yaşanan don, bazı yerlerde ise dolunun zarara sebep olduğunu söyledi. Bayraktar, "Mart ayının son günlerinde etkili olan kar ve devamında sıfırın altına düşen sıcaklıklar sebebiyle bölgelere göre fındık, kayısı, elma, kiraz, vişne, erik, şeftali, kivi, badem, ceviz, narenciye, bağ alanları ve karpuz tarlaları etkilendi. Meyvede yüzde 70'e varan zarar var" dedi. Bayraktar, "Kuraklık, don, fırtına, aşırı yağış, sel, dolu gibi tabii afetler yaşanan Türkiye'de çiftçi borçlarının faizsiz ertelenip, yeni ekim dönemi için finansman sağlanmasını istedi.

Kuraklık da sigorta kapsamında olmalı
Türkiye'de tarım ürünleri dolu, sel, yangın gibi afetlere karşı sigortalanıyor. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) her yıl büyüyen kapasitesi ile üreticilere destek verirken, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, kuraklığın da sigorta kapsamına alınmasını istedi. Şu anda toprakların sebze ekimine uygun hale gelmesi için yağmur beklediklerini, ancak yağmurun yağmadığını, barajların yüzde 60 dolulukta olduğunu, yeterli yağış olmazsa durumun "felaket" olacağını ifade eden Kocabaş, "Sigorta kapsamında olmayan kuraklığa karşı da TARSİM'in sigorta yapmasını istiyoruz. Ayrıca çiftçilerimizi suyu tasarruflu kullanmaları için bilinçlendireceğiz. Kimse 2007 yılındaki kuraklığı unutmasın" uyarısı yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...