Meclis'te güvenlik önlemleri artırılıyor

/ Kaynak: AA
Meclis'te güvenlik önlemleri artırılıyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

TBMM İdare Amiri Uslu: "Meclis'te güvenlik zaafı iddiası doğrudur ancak bu sistemden kaynaklanan bir zaaftır. Randevulu sisteme mutlaka geçilmesi gerekir"

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Meclis'teki güvenlik zaafiyetini önlemek amacıyla mutlaka randevulu sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.

Uslu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na dün yapılan yumruklu saldırıya ilişkin, gazetecilerin Meclis'te güvenlik zaafiyeti olup olmadığı yönündeki sorularını yanıtladı.

Güvenlik zaafiyeti iddiasının doğru olduğunu ancak bunun güvenlik bürokrasisinden değil, sistemden kaynaklanan bir zaaf olduğunu belirten Uslu, halkla ilişkiler ile emniyet arasında bir yetki karmaşası bulunduğunu kaydederek, bu konuyu masaya yatıracaklarını söyledi.

Salı günleri saat 15.00'e, diğer günler de saat 14.00'e kadar dileyen vatandaşların parlamentoya saat 10.00'dan itibaren girebildiğini ve Genel Kurul başlayana kadar da istediği milletvekili veya ilgili personelle görüşebildiğini anımsatan Uslu, Meclis'e ziyaretçi girişinin yasaklanmasının söz konusu olmadığını vurguladı. Uslu, "Milletin Meclisini millete yasaklamak, kapatmak olmaz. Ama dileyen de herhangi bir AVM'ye gider gibi, istediği gibi buraya girip çıkamamalı. Burada belli kontrolden geçmeli" dedi.

Meclis'te açık alanda 45 adet kamera bulunduğunu belirten Uslu, daha özel noktalara da kamera koyulması gerektiğini, milletvekillerininin özgürlük alanlarını kısıtlamadan koridorların kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Bazı önlemlerin yarın toplantıda konuşulacağını belirten Uslu, önlemlere ilişkin şunları söyledi:

"Grup toplantılarının saatlerine ve günlerine yönelik bazı yeni düzenlemeler yapılabilir. Grup toplantılarının gün ve saatlarıyla oynamak gerekiyor. Aynı gün 4 grubun toplantısının yapılmasının yaşattığı sakıncalar görülmüştür. Geçmiş yıllarda farklı zamanlarda, farklı günlerde yapılan grup toplantıları yine aynı şekilde farklı günlerde yapılabilir. Gruba davet edilenlerin mutlaka Meclis'e bildirilmesi ve gerekli aramalardan geçirilmesi sağlanabilir. Onun dışında randevulu sisteme mutlaka geçilmesi gerekir. Randevusuz herhangi bir kimsenin alınmaması gerekiyor. Kimin kime geldiğinin bilinmesi gerekiyor. Sadece dünkü olay değil, başka olaylar da var. Salı günleri neredeyse 10, 12 bin kişisinin girdiği, 15, 16 bin kişinin çalıştığı yer... O açıdan gerek sivil gerekse üniformalı güvenlik bürokrasisiyle eş güdümle çalışıp, bazı sorunlar gözönünde bulundurularak ortak çözüm üretilmesi gerekiyor."

-"Randevulu sistem şart"

Randevulu sistemin şart olduğunu yineleyen Uslu, güvenlik zaafiyetine yol açan bazı durumlara da değinerek, şunları söyledi:

"En çok bizar olduğumuz konu içeride ya da dışarıda eylem yapan bazı kişiler ya da gruplara bazı milletvekillerinin dışarıya çıkarak, 'bizim misafirimiz' diye içeriye alıyor olmalarının yaşattığı sakıncalar var. Bu sakıncaları da gözönünde bulundurduğumuz zaman böyle bir yola tevessül edilmemesi lazım. Hiçbir milletvekilinin dokunulmazlık hakkını böylesine kötü amaçlara yönelik kullanılmasına fırsat vermemesi gerekiyor. Dışarıdan alınan eylemcilerin içeride milletvekilleri tarafından takibi mümkün değil. Bazı milletvekillerinin arabalarında giren şahıslara kart almadıklarını, güvenlik kontrolünden geçirilmediklerini üzülerek görüyorum. Bunlar tabi sistemden, biraz da milletvekillerinin konumundan kaynaklanan bir kısım güvenlik zaafları oluşturuyor."

Yarın toplantıda bazı kararlar alacaklarını bildiren Uslu, "Şimdiden sayın başkanımızın talimatı ve tasarrufuyla randevulu sisteme geçmiş bulunuyoruz" dedi.

Alınacak tedbirler ne kadar iyi düşünülürse düşünülsün milletvekillerinin yardımcı olmak konusunda daha duyarlı ve tutarlı olması gerektiğine dikkati çeken Uslu, daha önce basın toplantısı salonunda toplantı yapan milletvekili dışında kimsenin bulunmaması kararı olmasına rağmen, buna uyulmadığını söyledi.

-"Bir polisimiz hastanelik oldu"

Uslu, dün Meclis'e girenlerin yaklaşık 4 bininin randevusuz olduğunu ifade ederek, "Her salı böyle. Yani buna davetiye çıkaran bir sistem" şeklinde konuştu.

Uslu, dünkü olayda Kılıçdaroğlu'na yumruk atan kişiyle ilgili kendilerinde "kamu malına zarar vermek, hırsızlık ve bir konuta tecavüz" dışında herhangi bir suçunun görünmediğini kaydetti.

Dün polislerin saldırıyı önlemek ve saldırganı yakalamak konusunda ellerinden geleni canhıraş bir biçimde yaptığını vurgulayan Uslu, bir polisin hastanelik olduğunu ve rapor aldığını belirtti. Uslu, "Polislerimiz fedakarca, sorumlu bir şekilde görevlerini yerine getirmişlerdir. Emniyetin koruma sistemini sorgulamak doğru değil. Parlamento yerleşkesinden kaynaklanan sorun var" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...