MİT Teklifi Genel Kurul'da

/ Kaynak: AA
MİT Teklifi Genel Kurul'da

GÜNDEM Haberleri  / AA

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkalatı Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşmelerine, TBMM Genel Kurulu'nda başladı

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda başladı.

Genel Kurul'da itirazlar ve usul tartışmalarının ardından teklifin tümü üzerinde görüşmelere geçildi.

Teklif, "Temel kanun" olarak iki bölüm halinde görüşülecek.

Usul tartışması açıldı

TBMM Genel Kurulu'nda, muhalefet milletvekillerinin, MİT'in yapısında değişiklik öngören yasa teklifinin anayasaya aykırı olduğu yönündeki iddiaları üzerine usul tartışması açıldı.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Meral Akşener, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın konuya ilişkin başvurusu üzerine Başkanlık Divanı'nın görüşünü açıkladı. Akşener, "Bir tasarı veya teklifin anayasaya aykırı görülmesi halinde gerek komisyonda gerek Genel Kurul'da reddedilmesine olanak tanıyan çok sayıda kural bulunmaktadır. Bu nedenle, teklifin görüşmelerinin başında anayasaya aykırılık iddialarına ilişkin başvurunuzun işleme alınmasının İçtüzük'e uygun olmadığını düşünmekteyim" dedi.

Akşener, bir kanun tasarı ve teklifinin temel kanun olarak değerlendirilmesi hususunda Başkanlığın bir takdir yetkisi bulunmadığını belirterek, teklifin nbsp; alınan karara uygun olarak görüşmelerinin temel kanun olarak sürdürülmesinin gerektiği kanaatinde olduğunu ve Başkanlığın bu konuda da takdir yetkisi bulunmadığını ifade etti.

Meral Akşener'in açıklamasının ardından Genel Kurul'da, usul tartışması açıldı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 12 Eylül 2010 referandumuna değinerek, "Bu teklifte de benzeri bir şeyi görüyorum. Umarım bir iki sene sonra 'ya biz bu konuda yanlış yapmışız' demezsiniz. Bu yasayı aceleye getirmeyelim, enine boyuna tartışalım" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Meclis'in abesle iştigal edemeyeceğini belirterek, "Varsayılım ki bu teklif Türk bayrağının değiştirilmesine ilişkin bir teklif olsaydı, TBMM ve şimdi zatı aliniz anayasaya aykırılık iddiasını görüştürmeden maddelerine geçecek bir uygulamaya geçecek miydiniz?" diye sordu.

Bal, bu teklifin parlamenter demokratik sisteme aykırı olduğunu iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ikinci defa aynı konu üzerinde usül tartışılması açıldığını belirterek, "Biraz geciktirmekle bir zafer kazanılmıyor. Elbette her şeyin enine boyuna tartışılması gerekir ama aynı konuyu konuştuk" dedi.

Bu teklif yasalaştığı takdirde MİT'e dış operasyon yetkisi verileceğini vurgulayan Canikli, şunları söyledi:

"Bu yetki daha önce yayınlanmayan gizli Bakanlar Kurulu kararlarıyla veriliyordu. Şimdi şeffaf hale nbsp; getiriyoruz. Bizden önceki dönemlerde dış operasyonlar nbsp; yapılmadı mı, yapıldı. Nasıl yapıldı? Gizli Bakanlar Kurulu kararlarıyla yapıldı. Biz daha hukuki bir şekilde yapmaya çalışıyoruz.

Siz diyorsunuz ki 'anayasaya aykırıdır.' Biz diyoruz ki 'değildir.' Anayasaya aykırı olup olmadığına karar verecek olan mercii Anayasa Mahkemesi'dir. Sürekli olarak bütün kanunlar AYM'ye götürülüyor. Bir eleştiri değil, nbsp; tespit olarak söylüyorum. Ondan sonra da usulüne uygun bir şekilde AYM'ye götürürsünüz."

Usul tartışmasının sonunda Akşener, tutumunda bir değişiklik olmadığını ve teklifin görüşülmesine geçileceğini söyledi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...