Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE

Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE

GÜNDEM Haberleri

Ege Denizi'nde saat 12.25'te meydana gelen ve en çok Gökçeada ve Çanakkale'de hissedilen 6,5 büyüklüğündeki depremde can kaybı yok ancak yaralılar var.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin batısındaki tüm illerde hissedilen depremin merkezi üssünü Gökçeada'nın batısı olarak saptadı.

Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğündeki olan ve 12.25'te meydana gelen deprem, deniz tabanının 25 kilometre derinliğinde yaşandı.

Çanakkale, Edirne, İzmir, İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir başta olmak üzere batıdaki tüm illerde hissedilen deprem paniğe neden oldu, vatandaşlar binaları boşaltarak sokaklara çıktı.
##tgvideo##
Binalardan atlayanlar ve bu nedenle yaralananlar olduğu kaydedilirken, Çanakakle Valiliği'nden merkezde 50, ilçelerde ise 55 yaralı olduğu açıklaması geldi. Şarköy'de de 5 kişinin hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

nbsp;Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE
nbsp;Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE

Başbakan Erdoğan, Atalay'ı telefonla arayarak bilgi aldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, depremle ilgili Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'dan bilgi aldı.

Başbakan Erdoğan'ın, görüşmede, Atalay'dan, Ege Denizi'nde saat 12.25'te meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremle ilgili bilgi aldığı öğrenildi.

AFAD'DAN AÇIKLAMA: Can kaybı yok, ufak çaplı hasar var

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ege Denizi'nde meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından Gökçeada ve Edirne'de bazı binaların çatılarında ufak çaplı hasarların bildirildiğini, bunun herhangi can kaybına neden olmadığını belirtti.

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, saat 12.25'te Çanakkale açıkları Ege Denizi'nde deprem meydana geldiği, Türkiye Deprem Veri Merkezi'nden alınan verilere göre depremin büyüklüğünün 6.5 olarak hesaplandığı bildirildi.

Depremin meydana geldiği bölgeye en yakın yerleşim yerlerinin Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada, depremden sonra büyüklüğü 3.0 ile 5.3 olan onlarca artçı deprem meydana geldiği, artçı deprem aktivitesinin yoğun olarak devam ettiği, depremin şiddetinin ise 7 olarak ölçüldüğü belirtildi.

Depremin başta Çanakkale, Edirne ve İstanbul olmak üzere Marmara ve Ege bölgelerinde şiddetli olarak hissedildiğine işaret edilen açıklamada, "Gökçeada ve Edirne'de bazı binaların çatılarında ufak çaplı hasarlar bildirilmiş olup, herhangi can kaybına neden olmamıştır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, AFAD Kuvvetli Yer Hareketi istasyonlarından depremin merkez üssüne 87 kilometre uzaklıktaki Çanakkale istasyonunda ölçülen en yüksek ivme değerinin, K-G yönünde 141 gal olduğu bildirildi.

nbsp;Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE

Bölgedeki depremlere ilişkin değerlendirmeye de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Deprem açısından oldukça aktif olan Çanakkale birinci derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgede aletsel dönemde meydana gelen bazı depremler 1912 M=7.2 Şarköy Mürefte, M=6.3, M=6.8 Şarköy Mürefte, 1953 M=7.2 Yenice Gönen, 1975 M=5.0 Ezine, 1975 M=5.5 Gelibolu, M=5.4 Biga depremleri son yüzyılda meydana gelen en büyük depremlerdir."

Bölgedeki deprem aktivitesinin AFAD tarafından 7/24 takip edildiği belirtilen açıklamada, deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması istendi.

20 artçı deprem meydana geldi

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, depremin, Gökçeada'nın 40 kilometre kadar batısında, 25 kilometre derinlikte meydana geldiğini söyledi.

Ege Denizi'ndeki depremden 8 dakika sonra, Saros Körfezi'nde 5.3 büyüklüğünde artçı meydana geldiğini ifade eden Nurlu, şu ana kadar 2.8 ile 5.3 arasında 20 artçı deprem meydana geldiğini bildirdi.

Depremde can kaybı ve büyük çaplı hasarın söz konusu olmadığını belirten Nurlu, AFAD il müdürlüklerinin de bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

nbsp;Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE
nbsp;Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE

VALİLİKLERDEN AÇIKLAMA
Depremin en şiddetli hissdildidiği Çanakkale ve Gökçeada'daki yetkililerin verdiği bilgilere göre, deprem nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

İstanbul Valisi Mutlu: "Süratle bütün ilçelerden geri dönüşler aldık. İstanbul'da herhangi bir can ve mal kaybı yok. Hayat normal devam ediyor." nbsp;

İzmir Valisi Toprak: İlçelerle yaptığımız ilk görüşmelerde İzmir'de herhangi bir olumsuzluğun olmadığı bilgisini aldık.

Tekirdağ Valisi Yerlikaya ve Edirne Valisi Duruer de depremin ardından il ve ilçelerde can kaybı ile ciddi hasar yaşanmadığını bildirdiler.

Beklenen Marmara depremini tetiklemez

Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Özel, Ege Denizi'ndeki depremle ilgili, "Kişisel düşüncem, böyle bir deprem, bu bölgede meydana gelmiş, böyle orta büyüklükteki bir deprem, bizim beklediğimiz büyük Marmara depremini tetiklemez. Ancak o bölgede bir aktivite olur" dedi.

Özel, "O bölgede beklediğimiz deprem olur, orta şiddette ve arkasından gelen artçılarla da sönümlenir" diye konuştu.

Aşırı kullanımdan dolayı yavaşlama var

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Ege Denizi'ndeki deprem sonrası telekomünikasyon altyapısında yaşanan sorunlara ilişkin "Aşırı kullanımdan dolayı yavaşlama var. Şu anda normale dönüyor" açıklamasında bulundu.

Acarer, yazılı açıklamasında, depremin ardından aldığı bilgiye göre operatörlerde fiziksel bir arıza bulunmadığını, kablo veya santrallerde problem olmadığını bildirdi.

Aşırı kullanımdan dolayı yavaşlama olduğunu ifade eden Acarer, şunları kaydetti:

"Şu anda normale dönüyor. Trafiği dengelemek için operatörler yoğun bölgelerde kanal kapasiteleri datadan sese doğru kaydırmalar yapıyor. Örneğin 4 şeritli otobanda 2 şerit data 2 şerit ses giderken, operatörler ses ihtiyacının artması ile burada 1 şeridi daha sese yönlendirdiler. Depremin hissedildiği bölgelerdeki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Bunun yanında afet durumlarında telekomünikasyon ve iletişim ihtiyacının en üst seviyelere ulaştığını hepimiz görüyoruz. Bu noktada operatörlerin iyi bir sınav verdiğini düşünüyorum."

nbsp;Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE

Yunanistan ve Bulgaristan'da da hissedildi

Deprem, Yunanistan'ın başkenti Atina ve Batı Trakya'da da hissedildi. Deprem nedeniyle özellikle Batı Trakya'daki Dedeağaç ve Gümülcine kentlerinde halkın caddelere çıktığı, kısa süreli elektrik kesintisi yaşandığı ifade edildi.

Deprem, Bulgaristan'ın başkenti Sofya ile Varna, Vidin, Dobriç, Filibe, Smolyan ve diğer şehirlerde de hissedildi.

Bulgaristan Ulusal Radyosu, yaklaşık 30 saniye süren sarsıntının Yambol kentinde paniğe neden olduğunu, halkın evlerinden dışarı çıktığını bildirdi.

İlk belirlemelere göre deprem Bulgaristan'da herhangi bir hasara yol açmadı.

Saros Körfezi'nde artçı deprem

AFAD, Saros Körfezi'nde 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Saros Körfezi'nde saat 12.31'de meydana gelen depremin büyüklüğünün 5,3 ölçüldüğü kaydedildi.

Depreme en yakın yerleşimlerin ise Çanakkale'nin Eceabat ilçesi Beşyol (8.21 kilometre), Küçük Anafarta (9.97 kilometre), Karainbeyli (11.81 kilometre), Yolağzı (12.05 kilometre) ve Büyük Anafarta (12.76 kilometre) olduğu belirtildi.

nbsp;Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE

İstanbul ve İzmir'de olumsuz bir durum yok

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından süratle bütün ilçelerden geri dönüşler aldıklarını belirterek, "İstanbul'da herhangi bir can ve mal kaybı yok. Hayat normal devam ediyor" dedi.

Mutlu, Ege Denizi'nde saat 12.25'te 6.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlatarak, depremin İstanbul'da da hissedildiğini söyledi.

Süratle depremin merkez üssünün neresi olduğunu belirlemeye çalıştıklarını, Gökçeada ve açıkları olduğunu öğrendiklerini ifade eden Mutlu, şu bilgileri paylaştı:

" İstanbul genelinde de özellikle Marmara Denizi kıyıları daha yoğun, kuzey ilçelerde daha az şiddette olmak üzeredeprem hissedildi. Süratle bütün ilçelerden geri dönüşler aldık. Merkez üssüne daha yakın olduğu için Silivri ve Avcılar öncelikle olmak üzere 39 ilçe arandı ve herhangi bir olumsuzluk olmadığı bilgisine ulaşıldı. İstanbul'da herhangi bir can ve mal kaybı yok. Bu bilgileri aldıktan sonra rahatladık. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Hayat normal devam ediyor. Halk, depremin ilk dakikalarında paniklese de şu anda ortam sakin. Hepimize geçmiş olsun. Allah bizleri deprem ve her türlü afetten korusun."

İzmir Valisi Mustafa Toprak, depremin, İzmir'de de hissedildiğini söyledi. İlk etapta ilçelerle temasa geçtiklerini kaydeden Toprak, "İlçelerle yaptığımız ilk görüşmelerde İzmir'de herhangi bir olumsuzluğun olmadığı bilgisini aldık" dedi.

Çanakkale'de can veya mal kaybı yok

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Ege Denizi'ndeki depremle ilgili "Ulaştığımız bilgilere göre, il genelinde yıkılan yer yok. Çanakkale'ye bağlı ilçelerin kaymakamlarıyla görüştüm, sıkıntılı bir durum yok. Şimdi köylere bakıyoruz, helikopterle de havadan inceleme yapıyoruz" dedi.

Çınar, il genelinde sarsıntı nedeniyle paniğe kapılan bazı vatandaşlarla emniyet lojmanlarında birer polis ile emniyet görevlisi yakınının pencereden atlayarak yaralandığını söyledi.

Çanakkale il merkezi ve ilçelerinde herhangi bir can veya mal kaybı olmadığını bildiren Çınar, "Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, ilçeye bağlı köyleri geziyor. Bu ilçede hayat normal olarak devam ediyor" ifadesini kullandı.

nbsp;Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE

Panik nedeniyle yaralananlar oldu

Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ise ilçe merkezi ve köylerde can kaybı yaşanmadığını söyledi. Bazı vatandaşların panik sonucu yaralandığı bilgisini veren Nazlı, "Korku nedeniyle balkonlarından atlayan ve kaçarken yaralanan 15 dolayında vatandaşımızın olduğunu söyleyebilirim ama hiçbirinde Allah'a şükür tehlikeli bir durum yok" şeklinde konuştu.

Evinin balkonundan atlayan kadın yaralandı

Hükümet Konağı'nın bir bacasının yıkıldığı Lapseki ilçesinde, Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan Esin Durmaz (34), panikle birinci kattaki evinin balkonundan atladı.

Vücudunun bazı bölgelerinde kırıklar oluşan kadın, 112 Acil Servis ekiplerince kaldırıldığı Lapseki Devlet Hastanesindeki ilk müdahalesinin ardından Çanakkale Devlet Hastanes'ne sevk edildi.

Lapseki Devlet Hastanesine, depremden dolayı tansiyonu yükselen ve rahatsız olan 10'dan fazla kişi başvurdu. Servislerde yatan hastalar ise hastanenin bahçesine alındı.

Çanakkale'de 12 kişi sinir krizi geçirdi

Sarsıntı nedeniyle Çanakkale'de pek çok vatandaş, ev ve iş yerlerini terk etti. Cep telefonlarıyla iletişim kesintiye uğrarken korkudan sinir krizi geçiren 12 kişi, Çanakkale Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Deprem sırasında Hamidiye Camisi minaresinde hasar oluştu.

İskele Meydanı'nda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine ait binanın bacasından kopan parçalar, park halindeki bir araçta hasara yol açtı.

Bu arada deprem anı, bazı iş yerlerinin güvenlik kameralarınca görüntülendi.

nbsp;Ege depremi halkı sokağa döktü - İZLE

Edirne'de 1 kişi balkondan atladı, 1 kişinin başına tuğla düştü

Edirne Valisi Hasan Duruer, Ege Denizi'ndeki deprem dolayısıyla Keşan ilçesinde bir vatandaşın balkondan atlayarak ayağını kırdığını bir vatandaşın da başına tuğla düştüğünü söyledi.

Bazı ağaçların devrilmesi sonucu ufak tefek hasarlar ulaştığını ancak önemli bir durum yaşanmadığını ifade eden Duruer, "İki yaralımız var. Yaralıların durumları iyi" diye konuştu.

Diğer taraftan, kentte Kanuni Sultan Süleyman'ın son döneminde inşa edilen tarihi Ali Paşa Çarşısı'ndaki orta kapı girişinin üzerinde bulunan kubbede oluşan çatlak deprem nedeniyle yaklaşık 35-40 santimetre genişledi.

Tekirdağ'da kalp krizi geçiren vatandaş yaşamını yitirdi

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Ege Denizi'ndeki depremin ardından şu ana kadar hafif yaralı 10 vatandaşın hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Malkara ilçesinde, deprem dolayısıyla bazı vatandaşlar panik sonucu yaralandı. Yaralılar hastaneye sevk edildi. Bir vatandaş da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan da aldıkları ilk bilgilere göre, Balıkesir sınırları içinde ciddi bir hasar yaşanmadığını, can kaybı olmadığını belirtti.

Yaşanan panik nedeniyle yaralanmalar olduğunu ifade eden Turhan, "Edremit'te 3 vatandaşımız, balkondan atlamaları sonucu yaralandı. Hastanede tedavileri sürüyor. İkisinin durumu hafif, diğeri ciddiyetini koruyor" dedi.

Turhan, hasar tespitine yönelik il genelinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde de evinin balkonundan atlayan 38 yaşındaki Emine Över yaralandı. Över'in ayak ve kollarında ezikler oluştuğu ve başından yaralandığı, genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...