Deprem şimdilik Istanbul'u es geçti

Deprem şimdilik Istanbul'u es geçti

YAŞAM Haberleri

Prof. Dr. Osman Bektaş, "Son sarsıntı, İstanbul'dan çok, güney kolda yer alan Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Mudanya bölgelerindeki fayları tetikleyebilir."

Gökçeada depreminin ardından "Marmara'da beklenen büyük deprem mi geliyor?" tartışmaları başladı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, "Ege Denizi'nde 6.5 büyüklüğündeki deprem, aynı kırık hattı üzerinde çok dar alanda hem Saros Körfezine doğru hem de Yunanistan tarafına doğru stres transferi yaparak kırığın her iki tarafını gerilmelerle yüklemiştir" dedi. Bektaş, 17 Ağustos Marmara depreminden sonra yaşanan Düzce depremi ve Gökçeada yakınlarındaki son depremin, Marmara Bölgesi'nde depremin doğudan batıya "göç ettiği" ezberini bozan iki deprem olduğunu savundu. Bektaş, şunları söyledi: "Gökçeada İstanbul'a uzak olsa da Gökçeada depremi ve beklenen İstanbul depremi aynı fay sistemi üzerinde yer alır. Başka deyişle 1999 Marmara depreminden sonra kuzey kol üzerinde beklenen İstanbul depremi gerçekleşmemiş, Marmara atlanarak aynı fayın daha batıdaki Ege kısmı kırılmıştır. Bu özellik, Kuzey Anadolu Fay Sisteminin doğudan batıya doğru göç eden bir deprem serisi oluşturmadığının kanıtıdır." Marmara'da 500 yılda 19 büyük yıkıcı depremin, Kuzey Anadolu Fay Sisteminin kuzey ve güney kolları üzerinde birbirini izleyen deprem çiftlerini oluşturduğunu vurgulayan Bektaş, şöyle devam etti: "Bu özellik uzak paralel fay kolları arasında zamana bağlı stres transferi olduğunun ve paralel fayların birbirlerini tetiklediğinin kanıtıdır. Karşılıklı depremler oluşabilir. Son depremin, bulunduğu fay hattı üzerindeki İstanbul'dan çok, güney kolda yer alan Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Mudanya bölgelerindeki depreme hazır fayları zaman içinde tetikleyebileceğini söylemek mümkündür."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...