Arınç: Tüm Avrupa mesajı almıştır

Arınç: Tüm Avrupa mesajı almıştır

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyaretini değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'nın Köln kentinde, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) kuruluşunun etkinliğinde yaptığı konuşmanın çok önemli olduğunu belirterek, "Önemli olan 3 milyon yurtdaşımızın yaşadığı Almanya'da dolayısıyla bütün Avrupa'da, Türkiye Başbakanı'nın bir mesaj vermesiydi. Bu mesajı herkesin çok iyi aldığı kanaatindeyim" dedi. Arınç, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen El Cezire Forumun açılışında yaptığı konuşmanın ardından Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani'yle bir araya geldi.
Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Arınç, "Arap Dünyasında Değişim: Nereye" başlıklı forumda Türkiye deneyiminden hareketle, Arap ve İslam dünyasında yaşanan değişimlere değindiğini anlatarak, "Çekilen sıkıntılar, sebepleri ve bundan sonraki sonuçları, Arap dünyası, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve yönetimlerin neler yapması gerektiği, Türkiye'deki deneyimlerden, kendi ölçeğimizde yaptığımız reformlardan bahsettik, bir sonuca ulaşmaya çalıştık" diye konuştu.
Forumun 3 gün süreceğini ve farklı konuların tartışılacağını, Türkiye ait bir bölümün de olduğunu belirten Arınç, "Türkiye'ye ait bölümde, bilebildiğim kadarıyla AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkların Demokratik Partisi adına bazı konuşmalar yapılacak. Bazı toplantılara ben de katılma arzusu içerisindeyim" şeklinde konuştu.
Forumda Türkiye'nin en üst düzeyde temsil edildiğini hatırlatan Arınç, "El-Cezire Forumu'nun mutlaka yararlı olacağını düşünüyorum. Bu forumun verimli ve başarılı olmasını en içten şekilde temenni ediyorum" dedi.
ORTADOĞU DEDİĞİMİZDE...
Türkiye'nin Arap dünyasıyla medya alanında işbirliğini arttırması gerektiğinin altını çizen Arınç, şunları kaydetti:
"Özellikle gençlerin de bu sürece katılmaları için, onlarla işbirliği yapılması gerekli. Tabi ki Arap dünyası veya coğrafyası dediğimiz zaman sadece Müslümanları da kasdetmiyoruz. Bu topraklar üzerinde farklı inançlar da farklı medeniyetler de geçmişten bu yana oldu. Hepsini birbirinin mütemmim cüzü kabul ediyoruz. Dolayısıyla Arap ülkeleri, İslam ülkeleri, bu coğrafya, dediğimiz zaman müşterek bir kaderi yaşadığımızın farkındayız. Ama ben konuşmamda özellikle Suriye'de yaşanan vahşete dikkati çekmek istedim. Mısır'da binden fazla verilen idam kararının ne anlama geldiğini ifade ettim. Libya'da son günlerde yaşanan travmadan bahsettim. Bütün bu olaylara karşı, hem Afrika'nın hem Ortadoğu'nun hem Asya'nın hem de İslam coğrafyasının hangi konular üzerinde odaklanması gerektiğini ifade ettim. Dolayısıyla Ortadoğu, Arap alemi dediğimiz zaman, sadece Müslümanları değil bu topraklarda yaşayan kadim medeniyetleri de kasdediyoruz."
Katar Başbakanı'yla görüşmelerine değinen Arınç, Katar'la Türkiye arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Son yıllarda bu siyasi ilişkilerimiz ekonomik anlamda da büyük gelişme gösterdi. Şu anda Türkiye'den 60 büyük yatırımcı, Katar'da 13,5 milyar dolar değerinde iş aldılar. Bunlar altyapı hizmetlerinden ulaşıma, büyük binaların müteahhitlik hizmetlerine kadar devam ediyor. Katar'da 2022 Dünya Kupası oynanacak. Katar bunun için 100 milyar dolarlık bir yatırım portföyüne sahip. Bundan da en büyük payı Türk yatırımcılarının aldığını biliyoruz. Katar'la Türkiye arasında savunma sanayine yönelik işbirliği mevcut. Artık Türkiye ürettiği corvettelerden, insansız hava araçlarından ve diğer silah gereçlerinden Katar'a satmaya başladı. Bunları üretmek üzere sözleşme yaptı.Turizm, eğitim, kültürel ilişkilerimiz de fevkalade güçlendi. Sayın Başbakan'la geldiğimiz noktayı görüştük. Bundan sonrası için yapılması gereken hususlarda, işbirliği içerisinde olduğumuzu fark ettik."
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN ALMANYA ZİYARETİ
Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan'ın Almanya'nın Köln kentinde, UETD'nin kuruluşunun 10. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmayı, Türkiye'de televizyonlardan izlediğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Çok kalabalık, çok heyecanlı büyük bir katılımın olduğu, büyük bir coşkunun üst noktaya ulaştığı bir toplantıydı. Sayın Başbakan, Türkiye'de de kısmen dinlediğimiz ama Avrupa'da olması hasebiyle biraz daha çeşitlendirdiği önemli konulara temas etti. Zannediyorum 40 bin kadar yurttaşımızın katıldığı toplantı oldu. Salonun dışında uzaklarda bazı protesto gösterileri olsa da biz bunları çok önemli saymıyoruz. Önemli olan 3 milyon yurtdaşımızın yaşadığı Almanya'da dolayısıyla bütün Avrupa'da Türkiye Başbakanı'nın bir mesaj vermesiydi. Bu mesajı herkesin çok iyi aldığı kanaatindeyim. Başarılı bir konuşmaydı umuyorum ki yurttaşlarımız bundan fevkalade memnun oldular."


HABER7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...