Cumhuriyet tarihinde bir ilk... İhracat rekoru kırdık

Cumhuriyet tarihinde bir ilk... İhracat rekoru kırdık

Ekonomi Haberleri

Yüzde 5.8 artışla 13.4 milyar doları bulan ihracat Cumhuriyet tarihinin en yüksek mayıs rakamı oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarını Şanlıurfa'da açıkladı. Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 artışla 13 milyar 412 milyon dolara çıktı. Bu rakam, aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kayıtlara geçti. İlk 5 ayda da ihracat yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolar oldu. Güçlenen dış talep, toparlanan AB ekonomisi ve döviz etkisinin ihracata yaptığı pozitif katkının devam ettiğini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: "Bu ortamın devamı halinde Orta Vadeki Program hedefi olan 166.5 milyar dolar ihracata yıl sonunda erişilebilir. İhracatçılar olarak kademeli faiz indiriminin devamı ile, özellikle dolar kurunun tekrar arzu edilen 2.15-2.20 bandına gelmesini bekliyoruz. Bu anlamda fırsatlara odaklanarak, özellikle Avrupa Birliği'ndeki iyileşmeyi her yönüyle iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde finansal kaynak maliyetlerinde yaşanabilecek artışlara da hazırlıklı olmalıyız."
İhracatın ilk 4 ayda yüzde 8.5 arttığını ve ithalatın yüzde 4.2 gerilediğini belirten Büyükekşi, şöyle devam etti: "Yılın ilk 4 ayı itibariyle dış ticaretin büyümeye yaklaşık 3 puanlık bir katkı yapmasını öngörüyoruz. Bu anlamda 10 Haziran'da açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamlarının olumlu gelmesini ve ihracatın büyümeye pozitif katkı yapmasını bekliyoruz. Sonuç olarak; büyüme yeniden dış ticaret tabanına döndü. İlk 4 ayda dış ticaret açığının yüzde 24 gerilemesi son derece olumlu. Cari açık da olumlu iniş seyrine devam edecek." Büyükekşi, ihracata dayalı büyüme modeline tam anlamıyla geçiş için ihracatçı KOBİ'lerin güçlenmesininin ve yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payının artmasının olmazsa olmaz olduğunu; TİM'in de bu neticelerin elde edilmesi için daha farklı projeler geliştireceğini ifade etti.

nbsp;Cumhuriyet tarihinde bir ilk... İhracat rekoru kırdık


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...