BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Her gün sıcak aş

Her gün sıcak aş

Kızılay Edirne Şubesi Aşevi’nde çalışan 4 kişilik ekip, büyük bir fedakârlıkla, ihtiyaç sahibi 750 kişiye yemek hazırlayarak evine teslim ediyor.



EDİRNE (İHA) - Edirne Kızılay Aşevi, 4 personelle her gün 750 kişiye sıcak aş vererek güç bir rekora imza atıyor. Kızılay, evine aş götürecek gelire sahip olamayan 750 kişiye yemek dağıtımı yanında yaşlı ve yol parası olmayan toplam 210 kişinin yemeği servis aracıyla götürülüp teslim ediliyor. Kızılay Aşevi mutfağında gün sabahın erken saatlerinde temizlikle başlıyor. 48 yaşındaki evli ve iki çocuk annesi Emine Aşçı, 30 yıl önce mezun olduğu Bulgaristan Aşçı Okulu’nda aldığı aşçılık eğitimindeki başarısını iş hayatında sürdürüyor. 1978’deki göç sırasında Türkiye’ye gelip Edirne’ye yerleşen ve son üç yıldır da Kızılay Aşevi Mutfağı’nda çalışan Aşçı, tecrübe ve işin pratiğini bilmenin önemli olduğunu söylüyor. Normal ev tenceresinde pişen yemeğin lezzetini dev tencerelerde tutturabilmenin sırrının malzemenin bolluğu olduğunu söyleyen Aşçı, ayrıca iyi bir damak tadına sahip olmak gerektiğine de dikkat çekti. Rekor Edirne’de Her gün 750 kişi için dev kepçeleri sallamanın kolay olmadığını belirten Aşçı, hem ev ekonomisine katkıda bulunup hem de ihtiyaç sahibi insanlara leziz yemekler yapmanın mutluluğunu yaşıyor. 750 kişi için nohut, fasulye gibi baklagil türü yemeklere 50 kiloluk, sebze yemeklerinde ise, 150 kiloluk malzeme harcandığını belirten Aşçı, aşevi mutfağındaki gününü şöyle anlattı: “Bizim için gün, ev hanımlarına göre daha erken başlıyor. Haftalık hazırlanan mönüde yer alan yemek için, belirlediğimiz malzemeyi hazırlamakla başlıyoruz. Sebze yemeği için soğan ve diğer malzemeleri doğramak 2-3 saatimizi alıyor. 800 kişiye 150 litrelik çorba pişirdiğimizde çorbanın yanında 120 litrelik kazanlarda da yemek pişiriyoruz. Yemek pişirdiğimiz 12 sanayi tüpü bir ay gidiyor. Evdeki yemeğe iki soğan kullanılıyorsa biz 10 kg., bir kaşık tuz yerine 3 kg. tuz harcıyoruz. Dev kazanlarda istenen tadı elde etmek için iyi bir damak tadı şart.” Yaptığı leziz yemeklerle çok sayıda takdirnamesi olan Aşçı ve aynı mutfakta görev yapan evli ve iki çocuk annesi 40 yaşındaki Sabiha Mutlu da, son iki yıldır Kızılay’da çalışıyor. 10 yıllık aşçı olan Mutlu, “Yeter ki malzeme bol olsun, lezzeti yakalamak kolay” diyor. Seramik bölümü mezunu olan Sabiha Mutlu da, 1989’da Bulgaristan’dan gelip Edirne’ye yerleşmiş. Mutfaktaki işi paylaşan Nurşen Kılıç’ın doğum iznine ayrılması üzerine, dağıtımı yapan Ümit Gültekin de malzeme taşınması ve hazırlanmasında aşçılara yardım ediyor.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT