Türk Dünyası birliğini ortak alfabe sağlar

Türk Dünyası birliğini ortak alfabe sağlar

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Dünyada yaşayan 225 milyon civarındaki Türk'ün, geçtiğimiz asırda birbirleri ve Türkiye ile irtibatları tamamen kesilmişti.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Mehmet Can tarafından " Türk Dünyasındaki Birliğe Engel Olan Alfabe ve Dil Faktörü" konulu tez hazırlandı. Tezin yakında kitaplaştırılacağını belirten Mehmet Can, nbsp;çalışmanın bu sahada bundan sonra yapılacak araştırmalara ışık tutacağını ifade etti. Mehmet Can, hazırladığı tezde dile getirdiği konuları şöyle anlattı: "Bu çalışma neticesinde Türk dünyasında kültürel birliğe engel olan en önemli faktörlerin başında alfabe ve dil geldiği ortaya konulmuştur. Bir asır önce Türk coğrafyasında alfabe ve dil birliği vardı. 20. asrın başlarında alfabelerine müdahale neticesinde, âdeta birbirlerine yabancı oldular. Hatta bulundukları ülkelerin dilleri ana dillerinin yerine geçti, aralarında konuşamaz ve yazışamaz duruma düştüler. 10 milyon km2den fazla bir coğrafyada yaşayan 225 milyon civarındaki Türk milleti, geçtiğimiz asırda bazı totaliter rejimler altında kaldıkları için birbirleri ve Türkiye ile irtibatları tamamen kesildi. Türklerin yaşadığı coğrafyanın çok geniş olması, coğrafî bir birlikteliğin bugünkü şartlarda çok zor olacağı anlaşılmaktadır. Ancak, "kültürel"manada bir birliğin gerçekleşmesi mümkün görülmektedir.
Kültür Sanat Servisi


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...