Ankara'da sıcak saatler! Hain saldırı Türk toprağına yapıldı

Ankara'da sıcak saatler! Hain saldırı Türk toprağına yapıldı

GÜNDEM Haberleri

Irak ve Suriye topraklarında terör estiren IŞİD'in Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na baskını, Ankara'yı ayağa kaldırdı.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) Örgütü'nün, Musul'u ele geçirdikten sonra Türkiye'nin Başkonsolosluğu'nu işgal edip 49 Türk'ü kaçırması Ankara'yı alarma geçirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, programında olmamasına rağmen kurmaylarıyla birlikte MİT ve Genelkurmay'dan brifing aldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantıya MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile birlikte Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk'ün de katılması "Askeri seçenekler de değerlendirildi" yorumlarını beraberinde getirdi.

Türkiye yol haritasını iki aşamalı olarak belirledi. Birinci seçenek; Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ve beraberindeki Başkonsolosluk personelinin diplomatik yollardan kurtarılması. Ancak bunun gerçekleşmemesi halinde tüm seçeneklerin değerlendirilmek üzere masada olacağı görüşü hakim oldu. Türkiye, Musul Başkonsolosu Yılmaz ve beraberindeki ekibi kurtarmak için bölgesel kaynaklarını da devreye soktu. Bu çerçevede Kuzey Irak yönetimi ve peşmerge kuvvetleri ile de temasa geçildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD programını yarıda keserek Türkiye'ye dönme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yapılan baskını yakından takip ederek Çankaya'da devletin zirvesini topladı. nbsp;

Zirvenin hemen öncesinde ise Türkiye, NATO'yu olağanüstü toplantıya çağırdı.

Sabah saatlerinde henüz konsolosluk baskını yaşanmadan Musul'daki gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu tip durumlarda vakum bırakmamak lazım. Bu tip şeyler gelip dolduruyor. Askeri ve siyasi olarak takip ediyoruz. Bölgede defacto gelişmelere müsaade edilemez" dedi. nbsp;

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu, uluslararası hukuka göre, Türkiye'nin toprağı sayılıyor. Başkonsolosluğun içerisine kadar gerçekleştirilen bu baskın Türkiye'ye uluslar arası hukuk çerçevesinde müdahale hakkını da beraberinde getiriyor. Ancak, IŞİD'in yapısı ve bölgedeki belirsiz gelişmeler sınır ötesi operasyon seçeneğini zayıflatıyor. Türkiye'nin askeri bir operasyon konusunu ciddi şekilde gündeme getirmesi halinde bunun geniş çaplı bir operasyon şeklinde değil nokta operasyon şeklinde olabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

nbsp;Ankara'da sıcak saatler! Hain saldırı Türk toprağına yapıldı

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE KRİTİK ZİRVE

Musul Konsolosluğumuza terör baskını Ankara'yı alarma geçirirken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devletin zirvesini Çankaya'ya çağırdı. Saat 20.00'de başlayan toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı. Başbakan Erdoğan, Musul'daki gelişmelerle ilgili ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptığı için zirveye gecikmeli katıldı. Yaklaşık 2 saat süren nbsp;toplantı çıkışında Erdoğan'ın, aracında telefon görüşmesi yaptığı görüldü.

UZMANLAR NE DEDİ?

Musul'u rahatlıkla Nasıl işgal edebildiler?

Sünni-Arap yoğunluklu Irak kentlerinde Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) herhangi bir direnişle karşılaşmadan hakimiyeti ele geçirmesi uzmanlar tarafından "Akıl almaz bir tavır" şeklinde yorumlanıyor. İşte uzmanların son durumla ilgili değerlendirmeleri:

Bilgay Dumanlı nbsp;
(Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı)
"Başbakan Nuri el-Maliki şu an hükümeti kurmaya çalışsa da ciddi bir tepkiyle karşı karşıya bulunuyor. Musul'un bir anda düşmesi insanın aklına 'hükümet pazarlıklı yeni bir siyasi hamle mi' sorusunu getiriyor. Özellikle IŞİD'in Musul'a girmesiyle orada birliklerinin çekilmesi, asker ve polisin kentten ayrılması dikkat çekici"

Oytun Orhan nbsp;
(ORSAM Ortadoğu Uzmanı): nbsp;
"IŞİD stratejisi Halep'in kuzeyinden başlayıp Rakka, Haseki'nin bir kısmı Irak'ta da Anbar ve Musul'u içeren bir coğrafyada İslami bir devlet kurmak. Irak merkezi hükümetinin uzak kaldığı bu bölgelerdeki güç boşluğundan faydalanan IŞİD, halkın desteğini de arkasına aldı."

Doç. Dr. Veysel Ayhan nbsp;
(Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları M.Bşk.)


"IŞİD'in belli bir stratejisi ve belli bir perspektifi var ve toplumsal desteği sahip. Yoksa tehdit ve benzeri yöntemlerle Musul ve Rakka gibi birçok bölgeyi kontrol altına alma ihtimali zayıf. Sünni Arapların kendilerini sistem içerisinde dışlanmış algıladıklarını görmekteyiz. Bunun için de IŞİD bunların sözcülüğünü yapmaya çalışıyor.

SALDIRI İLK DEĞİL
Müdahale için yeni tezkere tartışması
Hükümet, Musul Başkonsolosluğu'na yapılan IŞİD baskını hakkında bugün TBMM'ye bilgi verecek. AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, "Hükümet, Musul konusunda Meclis'e bilgi verecek" dedi. Baskın sonrasında IŞİD'in elinde olan rehineleri kurtarmak için tezkere gerekip gerekmediği de tartışılıyor. Ekim ayında kabul edilen ve Hükümet'e 1 yıl yetki veren Kuzey Irak tezkeresi kapsamında operasyon yapılabileceği belirtilirken, bazı hukukçular da aksi görüşte. Tahliye için herhangi bir tezkerenin gerekmediği de belirtilirken konunun bugün gündeme gelmesi bekleniyor. nbsp;Çirkin saldırı ise Türk diplomatik temsilcilere ilk saldırı değil. Geçmişte Ermeni terör örgütü ASALA bazı misyonları hedef almıştı. Geçen yıl ve bu yıl da Somali'nini başkenti Mogadişu'da elçilik çalışanlarına ve inşaatına iki ayrı saldırı düzenlenmişti. nbsp; nbsp; nbsp;

Buket GÜVEN nbsp;/ TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...