Irak vazgeçilmez pazar

Irak vazgeçilmez pazar

Ekonomi Haberleri

Son 10 yılda Türkiye'nin Irak'a ihracatı 14 kat artarak 12 milyar dolara ulaştı. Bu ülkeye, gıdadan otomobile kadar binlerce mal ihraç ediyoruz.

Kendilerini Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) olarak adlandırılan örgütün Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na saldırısı sonrasında gelinen noktada gerilim devam ederken, iş dünyası Irak ile Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin önemine dikkat çekti. Türkiye için enerjiden gıdaya kadar her alanda önemli bir partner olan Irak'a uluslararası ambargonun 2003 yılında kaldırılmasından sonra ticaretimiz rekor kırdı. 2003 yılında 829 milyon dolar olan ihracat, 10 yılda 14 kat artarak 12 milyar dolara çıktı. Bu ülkeden ithalatımız ise 112 milyon dolardan 145 milyon dolara yükseldi. Bir başka deyişle Türkiye Irak'a ithalatının 90 katı ihracat yapar hale geldi. Gıdadan elektrikli makineye kadar birçok ürün satılan bu ülkede Türk müteahhitleri de milyarlarca dolarlık alt ve üst yapı projesi üstleniyor. Irak, enerji açısından da vazgeçilmez ülkelerden. Irak'ta 5 sahada üretilecek yaklaşık 280 milyar metreküp doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ihracı planlanıyor. Enerjide koridor olan Türkiye, bu ülkenin petrolünün sadece taşınmasından dolayı yılda 500 milyon dolar kazanacak. Irak ile yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirme yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye Cumhuriyeti devleti bölgenin istikrar adasıdır. Tarihe baktığımızda devlet diyeceğimiz tek devlettir. Bize yakışan şekilde davranmamız lazım. Bölgede istikrarın devamını sağlayacak şekilde davranmalıyız" dedi. nbsp;
Cenk Esen / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...