BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Alkolün damlası bile mahfediyor!

Alkolün damlası bile mahfediyor!

Kadıköy Acıbadem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, alkolün her şekilde vücudu olumsuz etkilediğini belirterek, “Günde bir veya iki kadeh kırmızı şarabın olumlu olduğu söylentisi sadece alkol tutkunlarının vicdanını rahatlatıyor” dedi.



İSTANBUL- Kadıköy Acıbadem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, alkolün her şekilde vücudu olumsuz etkilediğini belirterek, “Günde bir veya iki kadeh kırmızı şarabın olumlu olduğu söylentisi sadece alkol tutkunlarının vicdanını rahatlatıyor” dedi. Prof. Dr. Tözün, kiminin “ilaç”, kiminin “keyif”, kiminin ise “teselli” gördüğü alkole, ne niyetle içilirse içilsin teslim olmamak gerektiğini vurgulayarak, eski bir Çin atasözü olan “Birinci kadehi insan içer. İkinciyi kadeh içer. Sonra kadeh insanı içmeye başlar” sözünü akıllardan çıkarmamak gerektiğini söyledi. Alkol gibi zararlı maddelerin ve ilaçların vücuttan temizlenmesini sağlayan karaciğere bağlı hastalıkların son yıllarda arttığını anlatan Prof. Dr. Nurdan Tözün, alkolün ağızdan girer girmez emilmeye başladığını ve midede parçalanmadan doğruca kana geçtiğini ifade etti. Prof. Dr. Tözün, alkolün ancak yüzde 2-10’unun akciğer, idrar ya da terle atıldığını söyledi. Son yıllarda alkolün kalp üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair bir inanış bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tözün şunları söyledi: “Alkolün olumlu varsayılan etkisi, içindeki maddenin ‘iyi kolesterolü’ yükseltici ve pıhtılaşmayı önleyici özelliğidir. Ancak bu, alkolü tavsiye etmek için yeterli bir sebep değildir. Sadece alkol tutkunlarının vicdanını rahatlatmaya yöneliktir.” Faydası düşünülemez ø Alkolün karaciğerde 3 tip hasara neden olduğu vurgulandı. Prof. Dr. Tözün bunları şöyle açıkladı: “Her şeyden önce alkoliklerin yüzde 25-75’inde karaciğerde yağlanma oluşur, üçte birinde hepatit, yüzde 8-30’unda siroz gelişir” dedi. ø Alkolün beslenme bozukluğuna da yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Tözün, 1 gr alkolde, 7 kalori olduğunu ve 1 içkinin 2 yağa eşdeğer olduğunu kaydetti. ø Prof. Dr. Tözün, alkolün vücut için gerekli olan besin unsurlarından yoksun olduğunu, iştahı azalttığını, ince bağırsak ve pankreasa zararlı etkilerinden dolayı besinlerin emilimini bozduğunu kaydetti. ø Protein yağ ve karbonhidratlardan fakir beslenme, aç karnına içki içme ve karışık içki içmenin hasarı daha da artırdığına işaret eden Prof. Dr. Tözün, bununla birlikte vücutta önemli ölçüde vitamin ve mineral eksikliklerine rastlandığını kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT