BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ünü Japonya’ya ulaştı

Ünü Japonya’ya ulaştı

Vakfıkebir’e kadar gelip taşfırın ekmeğini inceleyen heyet, fırıncılardan kendi ülkelerine gelip ekmek pişirmelerini istedi.



TRABZON- Trabzon Vakfıkebir odun fırını ekmeğinin ünü Japonya’ya kadar yayıldı. Japonya’dan bir heyetin şehre gelerek, Trabzon ekmeğini araştırdığını söyleyen Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Yahya Baş şunları söyledi: “Geçtiğimiz aylarda, Japonya’dan bir heyet Trabzon’a gelerek, bir hafta süreyle Trabzon ekmeğini inceledi. Heyet, fırınları gezerek, ekmek ustalarından bilgi aldı. Heyete çok sayıda ekmek verdik, ekmekleri ülkelerine götürdüler. Altyapı oluşturduktan sonra, ülkelerinde ekmek pişirmemizi istediler. Bize, ‘vergi almayacaklarını, 10 yıl süreyle iş imkanı sunabileceklerini’ belirttiler. Bazı konularda endişelerimiz var, bunları giderdikten sonra görüşümüzü bildireceğiz.” Sadece Japonya değil daha bir çok yabancı ülkeden gelenlerin de ekmekle ilgilendiğini söyleyen Yahya Baş, Türkiye’nin Trabzon ekmeğini daha çok tanıtım yapması gerektiğini sözlerine ekledi. İşin sırrı ‘taşfırın’da Trabzon ekmeğinin, Türkiye’deki diğer ekmeklerden çok farklı olduğunu belirten Yahya Baş, her hangi bir katkı maddesinin bulunmamasının ekmeğin en büyük özelliği olduğunu kaydetti. Ekmeğin tamamen özel fırınlarda üretildiğini ifade eden Baş, şu bilgileri verdi: “Fırınlarımız yörede, “kara taş” olarak bilinen taşlarla içi kaplanıyor ve odun yakılarak ekmek pişiriliyor. Böylelikle ekmeğin lezzeti daha çok artıyor. Bir ekmek ortalama 5 gün boyunca bayatlamadan durabiliyor. Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi haricinde Türkiye’nin başka hiçbir yerinde bu ekmekten yok. Bu ilçemizde üretilen ekmekler, 5 kiloya hatta daha üzerine de çıkabiliyor. Ayrıca göze hoş gelsin diye 1-1,5 metre uzunluğunda da üretiliyor.”
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 108434
    % 1.41
  • 3.6557
    % -0.44
  • 4.3303
    % 0.04
  • 4.8255
    % -0.61
  • 151.471
    % 0.03
 
 
 
 
 
KAPAT