BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Izgaracılara uyarı...

Izgaracılara uyarı...

Marmara Üniversitesi (MÜ) Sağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan, festfud sistemindeki kızartma yağlarına dikkat çekerek, ‘’Okside olmuş yağlar kolon, karaciğer, mide, pankreas gibi gastrointestinal sistem kanserlerine neden olabilirler’’ dedi.



İSTANBUL- Marmara Üniversitesi (MÜ) Sağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan, festfud sistemindeki kızartma yağlarına dikkat çekerek, ‘’Okside olmuş yağlar kolon, karaciğer, mide, pankreas gibi gastrointestinal sistem kanserlerine neden olabilirler’’ dedi. Prof. Dr. Alphan, yaptığı açıklamada, besinlerin pişirilme yöntemlerinin sağlığı olumsuz yönde etkileyebildiğine işaret ederek, ‘’festfud sisteminde, yüksek sıcaklıkta günde 10-12 saat kullanılan kızartma yağları fiziksel ve kimyasal değişime uğrar’’ dedi. Kömür, LPG veya elektrik kullanılan ızgara işlemine de dikkat çeken Prof. Dr. Alphan, ‘’ızgara işleminde et ile ateş arasındaki mesafenin en az 10-15 santimetre olması gerekir’’ dedi. Mesafenin yakın olması durumunda etin yüzeyindeki proteinlerin birdenbire katılaştığını ve ısının etin iç yüzeyine ulaşmasını engellediğini dile getirdi
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT