Hacı adayları dikkat!

/ Kaynak: İHA
Hacı adayları dikkat!

YAŞAM Haberleri  / İHA

Prof. Dr. Mustafa Sünbül, son yıllarda iki yeni hastalığın seyahat edecekler için ciddi endişe kaynağı oluşturduğunu hatırlattı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sünbül, "Bunlardan birisi daha çok solunum yollarını etkileyen coronavirus hastalığı, diğeri ise kanamalarla seyreden ölüm oranı çok yüksek ebola virüs hastalığıdır" dedi. Sünbül, "Seyahat sırasında birçok hastalık riski vardır. Grip, nezle, verem, menenjit gibi havayolu ile bulaşan hastalıklar yanında, gıdalarla bulaşan mide barsak sistemi hastalıkları en sık rastlananlarıdır. Son yıllarda iki yeni hastalık seyahat edecekler için ciddi endişe kaynağı oluşturmaktadır. Bunlardan birisi daha çok solunum yollarını etkileyen coronavirus hastalığı, diğeri ise kanamalarla seyreden ölüm oranı çok yüksek ebola virüs hastalığıdır" diye konuştu.
"CORONAVİRUS HASTALIĞI (MERSCOV) ÖLÜMLÜ VAKALARA NEDEN OLMAKTADIR"
Son birkaç yıldır Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı körfez ülkelerinde coronavirus infeksiyonu (MERSCOV) ölümlü vakalara neden olduğunu dile getiren Sünbül, "Yakın temasla veya hava yolu ile bulaşan hastalık solunum yollarını etkilemektedir. Virüsün insanlara başta deve ve yarasalar olmak üzere hayvanlardan geçtiği bilinmektedir. Ayrıca hastalık tükürük, balgam gibi solunum yolu salgıları ve yakın temas ile sağlam kişilere bulaşabilmektedir. Ateş, öksürük, nefes darlığı en sık klinik belirtileridir. Kalp, böbrek, şeker hastalığı, kanser ve yüksek tansiyon gibi altta yatan hastalığı olanlar, gebeler ve çocuklarda hastalık ağır zatürre şeklinde seyretmekte çoğu zaman ölümle sonlanmaktadır. Hastalık için aşı ve etkili bir ilaç henüz yoktur. Bu nedenle el hijyeni, bulunulan ortamın sık havalandırılması, hastalıklı kişi ile yakın temastan kaçınma gibi genel sağlık önlemlerine uyum önemlidir. Tüketilen su ve gıdanın güvenli olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca deve ile temastan kaçınma, deve sütü kullanmama dikkat edilmesi gereken diğer hususlardır. Yukarıda belirtilen riskli grupta yer alan kişilerin hacca gitmemeleri tavsiye edilmektedir" şeklinde konuştu.
HASTA SAYISINDA EBOLA'NIN 9 AY İÇİNDE 20 BİN'İ GEÇMESİ BEKLENİYOR
"Aralık 2013 tarihinde Gine'de başlayan salgın daha sonra Liberya, Sierra Leone, Nijerya'ya en son Senegal'e yayılmıştır. Batı Afrika'da birçok ülkede vaka tespiti yapılmış olup hastalık her geçen gün can almaya devam etmektedir. Şu ana kadar 3 bin 69 şüpheli hastalık tespiti yapılmış bu hastalardan bin 522'si kaybedilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü önümüzdeki 9 ay içerisinde hasta sayısının 20 bini bulabileceğini tahmin etmektedir. Hastalık insanlara hastalık virüsünü taşıyan hayvanların kan ve vücut sıvıları ile yakın temas sonucu bulaşmaktadır. Maymun, meyve yarasası ve antilopun bulaşma açısından en riskli hayvanlar olduğu bildirilmektedir. İnsandan insana hastalığın geçişi hasta kişinin vücut sıvıları ile bütünlüğü bozulmuş ciltten temas sonucu olmaktadır. Hastalığa yakalananların büyük çoğunluğu kaybedilmektedir.Kesin tanı konmuş hastalarda ölüm oranı yüzde 70'leri aşmaktadır. Henüz hastalık için bir aşı ve etkili bir ilaç yoktur. Hastalık virüsü taşıyan hayvanlarla temastan kaçınma, hastalık şüphesi olan kişilerden uzak durma, el yıkama, bulunulan ortamı sık sık havalandırma, temiz ve güvenli gıda tüketimidir. Sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sakınmak diğer bir önemli kuraldır. Herhangi bir hastalık belirtisi olduğunda derhal bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.dedi"

YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...