5 bin NATO askeri Ukrayna yolunda

5 bin NATO askeri Ukrayna yolunda

DÜNYA Haberleri

NATO, Ukrayna'ya destek olmak için 'acil müdahale gücü' oluşturuyor. 5 bin NATO askeri iki gün içinde göreve başlayacak

Galler'de yapılan NATO Zirvesi'nden Ukrayna krizi konusunda Rusya'ya karşı 'acil müdahale gücü' oluşturma kararı çıktı. Liderlerin aldığı kararı açıklayan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Rusya tehdidine karşı oluşturulan acil müdahale gücü NATO tarafından onaylandı. 5 bin kara, askerî ve deniz birliklerinden oluşacak müdahale gücü, iki gün içinde hazır olacak. Birliklerin hangi ülkeye gönderileceği konusunda nihai kararı vermedik. NATO kuvvetleri Polonya, Romanya yahut Baltık ülkelerinden birine gönderilebilir" dedi. Zirveden ayrıca "NATO'nun kapıları Gürcistan da dahil olmak üzere Doğu Avrupa ülkelerine açık" kararı çıktı. Bir sonraki zirvenin 2016 yılında daha önce Sovyetler Birliği üyesi olan Polonya'da yapılmasına karar verilerek, Rusya'ya ince bir mesaj gönderildi. Bu arada NATO, ABD ve Barış için Ortaklık ülkelerinin katkıları ile düzenlenecek "Rapid Trident" askerî tatbikatı için hazırlıklar da sürüyor. Ukrayna'nın Yavoric şehrindeki Uluslararası Barış Koruma ve Güvenlik Merkezi'nde düzenlenecek tatbikat 15 Eylül'de başlayacak. 26 Eylül'e kadar sürecek tatbikatta 15 ülkeden 1300'den fazla askerî personel görev alacak. Öte yandan Belarus'un başşehri Minsk şehrinde bir araya gelen, Ukrayna hükümeti ve Rusya yanlıları ateşkes için ön protokol imzaladı. Ancak ayrılıkçılarca ilan edilen "Lugansk Halk Cumhuriyeti"nin lideri Igor Plotnitski, ateşkesin zorunlu bir önlem olduğunu ifade ederek "Ukrayna'dan ayrılmak için çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.

ATEŞKESE KADAR ÇATIŞMA DEVAM ETTİ
Ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu ateşkesin bir gün sonra ilan edileceğinin açıklanmasına rağmen son ana kadar çatıştı. Kırım'a koridor açmak isteyen ayrılıkçıların saldırdığı Mariupol'de 2'si çocuk 7 sivil hayatını kaybetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...