İşte Davutoğlu kriterleri

İşte Davutoğlu kriterleri

GÜNDEM Haberleri

'Çözüm'den 2015 seçimlerine, 'paralel'le mücadeleden ekonomiye yol haritası belli oldu

Hükümet'i kurup güvenoyu aldıktan sonra ilk mitingini baba ocağı Konya'da yapan Ahmet Davutoğlu, 'Yeni Türkiye'yi hedefe taşımak için çok çalışacaklarını söyledi. Çözüm Süreci ve Paralel Yapı ile mücadele Başbakan'ın önem verdiği başlıklardan sadece ikisi... nbsp;

İşte o kriterler...
-
Bakanları çağırmayacağım yanlarına gidip brifing alacağım.
- Her hafta bakanları, 2 haftada bir 'çözüm takımı'nı toplayacağım.
- Diyanet'i uhdeme aldım, çünkü sembolik anlamı yükseltilmeliydi.
- Genelkurmay dahil bütün personeli yakından tanıyacağım.
- İlk gezimi 12 Eylül'de Osmanlı beşiği Söğüt'e yapacağım.

Hükümeti kurduktan sonra ilk mitingini baba ocağı Konya'da yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, temaslarını takip eden medya organlarının Ankara temsilcilerine, çözüm sürecinden, 2015 seçim hazırlıklarına ve paralel yapıyla mücadeleye kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu'nun sorulara verdiği cevaplar şöyle: nbsp;

DİYANET'İN ÖNEMİ BÜYÜK


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sizinle ilgili olarak "Davutoğlu tutmuştur" dedi. Siz başbakan olarak ne gibi icraat yapacaksınız?
İlk olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kendi uhdeme aldım. Bunun sembolik önemi çok büyük. Din o kadar önemli bir unsur haline geliyor ki, radikalleşmeyi engellemek adına atılacak adımlar önemli. Suriye ve Irak'ta parçalanmalar oldu. IŞİD dahil bu konularda adımlar atılmalı. Atatürk döneminde 2 bakanlık ilga edilmiştir. Bunlardan biri "Şeriye ve Evkaf Vekaleti"ydi, yerine Diyanet İşleri Riyaseti kuruldu. Diğeri de Harbiye Vekaleti ile yerine Genelkurmay Riyaseti kuruldu. Zaman içinde Diyanet geriye düştü bir bakana; daha sonra AK Parti döneminde Başbakan Yardımcısına bağlandı. Bugün Başbakan'a bağlanması önemli bir yeniliktir.

Yapılan ikinci önemli yenilik Bakanlar Kurulu toplantısının haftada bir toplanacak olması. Üçüncü olarak, bakanları tek tek ziyaret ederek yerinde brifing alacağım, başbakanlığa çağırmayacağım. Aynı zamanda personeli de yakından tanıyacağım. Genelkurmay dahil... Bütün bürokratları yakından tanımak istiyorum. Bu herhalde bir ayımı alacaktır. Aynı şeyi parti içinde de yapacağım. Genel başkan yardımcılarını pazartesi ve salı günü ziyaret edeceğim ve brifingler alacağım. İki gün brifing aldıktan sonra MYK toplantısı yapacağım. 2015 seçimlerine giderken partinin ritmini ve heyecanını korumak demiyorum, artırmak gerekiyor. Bisiklet örneğinde olduğu gibi hareket etmek lazım. AK Parti'nin iç bütünlüğünü korumak gerekiyor, çünkü hükümetin güç aldığı yer orası. Paralel yapı işte bu gücümüzü kırmak istedi. 30 Mart'ta istedikleri şey olsaydı veya çatı aday cumhurbaşkanı seçilseydi çözüm süreci devam edebilir miydi?

PİYASALAR "DEVAM" DİYOR nbsp;

Piyasalar sizi nasıl karşıladı?
nbsp;Piyasada istikrarın 2015'te de devam edeceği beklentisi oluştu. Benim ismim açıklandığında borsada 4.5 milyar liralık orta ve uzun vadeli işlem yapıldı. Bu 2005 yılından bu yana yapılan en yüksek işlem. Yani bizi uzun vadeli görüyor piyasalar. Şunun için uzun vadeli görüyorlar: 1- Genel başkan ve başbakan mutabakatla seçildi. 2- Cumhurbaşkanı ve başbakan arasında uyum var. 3- Partinin birliğini koruyacak siyasi ahlak mevcut. 4- 2015 seçimlerine gidecek hükümet geçici değil.

Ekonomide önemli olan, bir ülkenin yönetilebilir olmasıdır. Bu noktada sorun yoksa küçük türbülanslar tolere edilebilir. O hükümetin krizi çözecek iradesi ve kabiliyeti var mı, ona bakarlar. Türkiye'de hükümetin idare edebilirlik kabiliyeti yükseliyor. Siyasi kırılganlık yok, istikrarsızlık da yok. İstikrar tamamen siyasi ahlakla ilgilidir. Ve bunun verdiği bir güven hissi var. Etrafta ateş çemberi varken Türkiye nasıl istikrarlı kalabiliyor, AK Partinin farkı bu. İstikrar petrolden önemli. İstikrarı sağlayan siyasi ahlaktır. AK Parti bu sınavı çok güzel atlattı."

Baba ocağında coşku
Doğup büyüdüğü topraklara Başbakan olarak dönen Davutoğlu, duble yol sözü verdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun iki günlük Konya turundaki ikinci durağı Hadim ile doğup büyüdüğü Taşkent ilçesi oldu. Baba ocağında coşkuyla karşılanan Başbakan, hemşehrilerine duble yol sözü verdi. Davutoğlu, helikopterle gelirken çocukluğunun geçtiği topraklarla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'dan bilgi aldı.

Şehir meydanında toplu açılış yapıp halka seslenen Davutoğlu, 4 yaşında annesini kaybettiğini hatırlatıp şöyle dedi: "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bu aziz milleti temsil etme yoluna çıkarken gözümün her an önünde cepheden cepheye dolaşan dedelerimin vasiyeti olacak. Buraya 2003 yılında babamın vefatında gelmiştim. Bugün sizin huzurunuzdaysam emin olun bunun temeli benim gayretlerim değildir. Bunun arkasında anamın helal sütü, Sefure anamın emeği, babamın duası vardır. İnşallah Konya'dan Alanya yol ayrımına kadar duble yol yapılacak. 1.2 kilometrelik bir viyadükle iki dağı birbirine bağlayacağız. Biz İstanbul'dayken anamın diyarından, dağlardan hasta taşırken donmuş insanların haberi gelirdi. Şimdi bu yollar emniyet içerisinde gidilip gelinecek yollar olacak" dedi. nbsp;

KONYA MİTİNGİ

Seçim startını verdik

Konya mitinginde seçim startı mı verdiniz?
Doğru. Zaten kongre süreci başlıyor. Seçim öncesi kanın akışkanlığını sürdürmek lazım, bir yerde pıhtılaşma olmasına imkan vermemek lazım. Zihnimde iki planlı teşkilat mensuplarıyla seçime gitmek istemem. Önemli kongrelerin hepsine katılmak istiyorum. İl kongreleri ve önemli ilçe mitingleri...

İlk ziyaretiniz nereye olacak?
12-13 Eylül'de Söğüt'e gideceğim. Kongrelerin bitmesiyle 22 Şubat'ta seçim atmosferine girilecek. Konya'dan seçim startını vermek, 2015 seçimlerine duyduğumuz önemi gösteriyor. Nasıl ki birileri kendilerine göre bir hedef koydular, 30 Mart ve 10 Ağustos seçimlerinde AK Parti'yi zayıflatmak ve 2015 seçimlerini etkilemek için; o zaman biz de 2015'e daha iyi hazırlanmalıyız. Ben bunu engelli koşuya benzetmiştim. Biri 30 Mart'tı, ikincisi 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimi, üçüncüsü de 2015 seçimleri. İlk iki engeli aştık, sonra üçüncü engele gelirken bayrak değişimi oldu. Ben bu tempoyu düşürürsem üçüncü engeli aşmak zorlaşır. Şöyle söyleyeyim, yığınakta yapılan hata savaşı kaybettirir. 8 ayda bu yığınağı yapacağız. Duraksarsak geleceği kaybederiz. Bu 8 ayda hata yaparsak Türkiye zarar görür, dört yılı kaybederiz. Hedefimiz dört yılı ve ondan sonraki dört yılı kazanmak. Yani Türkiye gelecek 8-9 yılını görebilecek.

2019'da da 3 seçim aynı yıl olacak.
Evet, 2019'da yerel seçim, genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi ay tutulması, güneş tutulması gibi aynı hizada buluşacak. Anayasayı değiştirecek gücüm olsa üç seçimin aynı anda, mümkün değilse yakın tarihlerde yapılmasını isterim. 2012'den bu yana her birbuçuk yılda bir yerel, genel seçim veya referandum yaptık. Bu yüksek tansiyon demektir. Siyaseti yüksek tansiyondan çıkarmak lazım.
Siyasette Türkiye'ye özgü bir model oluşuyor. Seçilmiş cumhurbaşkanıyla seçilmiş başbakan sinerji oluşturur. Buradan bir çatışma bekleyenler yanıldılar. Biz makama değil hedefe odaklıyız.

'Gülen'in iadesini istemek hakkımız'

Erdoğan Gülen'in iadesini istedi. Bu konuda ABD yardımcı oluyor mu?

Şu anda işleyen hukuki süreçler, belge ve bilgilerle oluşan soruşturmalar var. Durum iki üç ay önceki gibi değil. Dolayısıyla hukuki süreçle bağlantılı olarak gereken her türlü adım atılır. Demokratik yolla seçilmiş bir yönetimi meşru olmayan araçlarla planlı bir şekilde yıkmaya yönelik bir çaba varsa ki var ve bunların Pensilvanya'da oturan bir kişiyle ilgileri varsa, bizim tabii o ülkeden bu tür faaliyetlerin sona erdirilmesi yönünde taleplerde bulunma hakkımız doğar. O çabaların durdurulması ve (Gülen'in) orada barınmaması yönünde talepte bulunmaktan daha doğal bir durum yoktur. Başka bir ülkede yaşayan biri Türk siyasetini yönlendirme yönünde çaba gösterirse o kişi orada ikamet eden bir kişi olmaktan çıkar, siyasî operasyonların parçası, yöneticisi olma konumuna gelir. O zaman durum farklılaşır. Hangi adımların atılması gerekiyorsa bunu beklemek bizim hakkımız."

Çözüm sürecinde 2015 final yılı olacak

Çözüm sürecinde hangi adımlar atılacak?
Belli bir aşamaya geleceği düşüncesindeyim. Hükümet programını açıkladığımız gün ilk çözüm süreci toplantımızı yaptık. Ve sürecin yönetimini kendi uhdeme aldım. Çevre ülkelerde yangın var. Türkiye'de de yangın çıkarılmak istendi. Ama hiçbir güç halkın desteğinden daha etkili değildir. Gezi ve 17-25 Aralıktan sonra görüldü ki Türkiye'de muhatap bu hükümettir. AK Parti'nin zemininin çok sağlam olduğu görüldü. Yol almamız artık daha kolay. Ne diyorsak yapabilecek güçte olduğumuzu gösterdik. Yangınları minimize etmek için daha seri adımlar atmak, netice odaklı çalışma yapmak lazım artık.

Çözüm sürecinin yol haritası ne olacak? 2015 final yılı olacak mı?
Son toplantıda bunun üzerinde çalıştık. Birkaç toplantı daha olacak. Bazı şeyler erken söylenince şeytanları uyandırır. Ama bir takvimlendirme olacak. Irak ve Suriye gibi çevresel faktörler olmasa neler olacağını daha rahat söylerdim. Ama biz 2015'in final yılı olmasını istiyoruz. Çözüm sürecinin başında Diyarbakır'da yaptığım konuşmada bir ırmak örneği vermiştim. Hızlı akan ırmakta yarıya kadar giden bir kişinin geriye dönme maliyeti, karşıya geçme maliyetinden daha yüksek olur demiştim. Son çıkardığımız çözüm için çerçeve yasa ile yarı yolu geçtik. Artık daha çok bakan devreye girdi.15 günde bir düzenli olarak bütün ilgililerden çözüm süreciyle ilgili rapor alacağım.
İşte Davutoğlu kriterleri
NURİ ELİBOL - KONYA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...