2.1'lik büyüme dişimizin kovuğuna bile yetmedi

2.1'lik büyüme dişimizin kovuğuna bile yetmedi

Ekonomi Haberleri

Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 2.1 büyüdü. İlk yarı büyüme ise yüzde 3,3 olarak açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.1 büyüdü altı aylık büyüme ise yüzde 3.3 oldu. Beklentilerin altında kalan büyümede ikinci çeyrekte özel tüketim harcamalarının hız kesmesi ve özel yatırımlardaki düşüş etkili oldu. Kamu harcamaları da bu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre düşük kaldı. Üretim yöntemiyle gayri safi yurtiçi hasıla tahmini, 2014 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre cari fiyatlarla yüzde 9.7'lik artışla 423 milyar 921 milyon TL oldu. İmalat sanayi, 2014 yılı ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 12.3'lük artışla 69 milyar 305 milyon TL, sabit fiyatlarla yüzde 2'lik artışla 7 milyar 835 milyon TL oldu. nbsp;Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Global finansal koşullardaki iyileşme, faizlerdeki düşüş ile seçim sonrası süreçte pekişen siyasi istikrar önümüzdeki süreçte iç talebi olumlu yönde etkileyecektir. Ancak yaz aylarında yaşanan kuraklık, AB ülkelerinde devam eden ekonomik sorunlar ile Irak ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerginlikler yıl sonunda reel GSYH'nin OVP'de öngördüğümüz yüzde 4'ün altında kalma riskini artırmaktadır" dedi.
REVİZEYE İHTİYAÇ VAR
İkince çeyrek büyümesinin 2.1 olarak açıklanmasının ardından açıklamalarda bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, büyüme ve enflasyon tahminleriyle ilgili revizyon ihtiyacı ortaya çıktığını söyledi. Yılmaz şunları söyledi: "Büyüme rakamları bizim de beklentilerimizin biraz altında, yavaşlama bekliyorduk, ilk yarıdaki beklentilerimizden çok farklı bir tablo yok ortada. Burada sevindirici olan, 2009 yılındaki küçülmeden sonra istikrarlı ve sürekli bir büyümenin devam ediyor olması. Bizim orta vadeli programdaki hedefimiz yüzde 4'tü ve onun üzerinde çalışıyoruz. Yeni bir tahmin ortaya koyacağız. Bizim de, 3 ila 4 arasında olacak beklentimiz var. Yeni orta vadeli programda bu yönde bir tahminimiz olacak."

nbsp;2.1'lik büyüme dişimizin kovuğuna bile yetmedi

İnşaat geri plana atılmadı

Son dönemde tartışılan, ekonomik önceliğin inşaattan sanayiye kaydırılacak olmasıyla ilgili görüşlerini söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "İnşaatı dışlamak söz konusu değil. Bu dengeli şekilde olacak. Gelişmekte olan, afet riski bulunan, konut stoğunu yenilemek zorunda olan bir ülkeyiz. 6 milyon konut yenilenmeli. Canlı bir inşaat sektörü olacak vurgumuz var. Bunun yanında sanayici, iş adamı, sanayiye yatırım yapma potansiyeli olan insanlar, büyük AVM'ler yerine daha fazla saniyeye ve teknolojiye kaynak ayırabilsinler istiyoruz. Yeniden sanayi vurgusu, verimli teknolojiyi daha fazla kullanan bir sanayi istiyoruz" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...