Devlet tahriklere taviz vermedi, ortak ses: Çözüme devam

Devlet tahriklere taviz vermedi, ortak ses: Çözüme devam

GÜNDEM Haberleri

Kobani bahanesiyle Türkiye'nin dört bir yanında sahnelenen kirli oyuna devletin zirvesinden tepki geldi, ortak ses: Çözüm'e devam...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çözüm sürecine elimi, bedenimi, canımı koydum. Ne pahasına olursa olsun 77 milyonun kardeşliğini tesis etmek için mücadele etmeye devam edeceğim. - nbsp;Başbakan Davutoğlu: Kim ne provokasyon yaparsa yapsın, kardeş kanının akıtılmasına izin vermeyeceğiz. Çözüm, herkesin kucaklaşmasıdır. Tuzaklarını bozacağız. - AK Parti Sözcüsü Atalay: Çok önemli mesafeler alındı. Yol nbsp;haritası neredeyse ortaya çıktı. Çözüm süreciyle ilgili herhangi bir sorun söz konusu değil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Köşk seçiminde rekor oy aldığı illere teşekkür ziyaretlerine Trabzon'dan başladı. Atatürk Alanı'ndaki toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan'ın gündeminin en başında, sokakları savaş alanına çeviren şiddet eylemleri vardı. Bingöl'deki suikastta şehit olan emniyet mensuplarına rahmet, yaralanan Emniyet Müdürü ve komisere de şifa dileyen Cumhurbaşkanı, "şiddet olaylarına karışan vandallardan, yağmacılardan hesap sorulacak" mesajı verdi. HDP ve CHP'nin açıklamalarını eleştirip halka da sağduyu çağrısı yapan Erdoğan özetle şunları söyledi: "Türkiye, bölgemizde yaşanan çatışmaların hiçbirinde taraf değildir. Hiçbir mezhebin, etnik kökenin yanında ya da karşısında değildir. Bu krizler başladığından itibaren tarafımız hep barış ve diyalog, insanların özgürce, emniyet içinde yaşamaları oldu. nbsp;
Bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı ilkeli ve sorumlu duruş sergiliyoruz. Bu duruşumuz, büyüyen ekonomi, demokratikleşme adımlarımız özellikle de kardeşliğimizi güçlendirecek çözüm süreci içerde ve dışarda birilerini rahatsız ediyor. Önce 'Türkiye teröre destek veriyor' diye algı operasyonu yaptılar. Gezi'de, 17-25 Aralık darbe girişimlerinde, seçimlerde başaramadılar, bu kirli oyunlarla da başaramayacaklar.
Son şiddet olaylarında ana muhalefet bakıyorsunuz bunlara sahip çıkıyor. Yine parlamentoda bir parti bunlarla beraber hareket ediyor. Tezkereye karşı çıkanlar, şimdi Türkiye'nin Kobani'ye asker göndermesini konuşuyor. Ana muhalefetin başındaki zat Esad'ı korumak için mi bu adımı atıyor? Şimdi akıl veriyor. O aklı kendine sakla. Böyle konuşmak istemezdim bu makamda. Ama cumhurun başı olarak bunları söylemek zorundayım.
O vandallar, yağmacılar Türk bayrağına saldıran hainler. Er ya da geç bulunacak, hesabı sorulacaktır. Türkiye iç ve dış politikasını teröristlerin, sokak serserilerinin eylemleriyle belirleyecek bir ülke değildir. Sokaktaki şiddet durduğunda bu şımarıklığın hesabı sorulacak. 14 Ekim'den sonra gerekli bütün tedbirler alınacak, azami ölçüde yasalarda değişiklikler yapılacaktır. nbsp;
Biz sorunların sokakta, dağda değil siyaset zemininde çözülmesini istedik. Bu meseleye, çözüm sürecine elimi, bedenimi, canımı koydum. Ne pahasına olursa olsun 77 milyonun kardeşliğini tesis etmek için son nefesime kadar mücadele etmeye devam edeceğim. Bu kervan, barış kervanıdır. Bunu tehdit eden unsurlara karşı hukuki zemin çok daha güçlü hale getirilecektir."

'HÂLÂ KALKAN MI TUTACAK'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) Merkezi'nde düzenlenen 2014 - 2015 Akademik Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada da şunları kaydetti: "O çocukların ellerine, molotofları, taşları hatta silah verenler, işte polisleri şehit edenler ortada. Bütün bunlara karşı polisimiz ne yapacak? Hâlâ kalkan mı tutacak? Kusura bakmasınlar, kimse de bu konuda bize akıl vermesin. Artık ne polisimizin, ne askerimizin kalkanla bu işin önüne geçmesi mümkün değil. Gereği neyse, askerimiz de polisimiz de bundan sonra onu yapacaktır. İçerde de dışarıda da politikalarımızı biz belirleriz. Bizim gündemimizi dünyada hiçbir ülke belirleyemez. Büyük devlet sokaktaki şiddet eylemlerine, vandallığa, yağmacılığa, şımarıklığa teslim olan devlet değildir."

'HÜKÜMETİMİZE ENGEL OLMAM'
Erdoğan, Trabzon'dan sonra Rize'nin Kendirli beldesinde vatandaşlara seslenirken, Kılıçdaroğlu'nun sözlerine cevap verdi: Ben bir cumhurbaşkanı olarak, hükümetimizle, iktidarımızla hiçbir zaman aykırı olmayacağım, beraber olacağım bunu her zaman söyledim. Önünde engel olmayacağım. Bütün bu terör eylemlerinde ben hükümetimin karşısında durup senin yanında mı yer alacaktım? nbsp;

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU
Kardeş çatışmasına izin vermeyeceğiz
Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör saldırısında yaralanan Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker'i tedavisinin devam ettiği hastanede ziyaret ederek sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Hastaneden ayrılışında açıklama yapan Davutoğlu, Ürker'in durumunun gayet iyi, şuurunun da açık olduğu bilgisini verdi. Doktorların kapsamlı bir operasyon ihtiyacı olmadığını söylediğini açıklayan Başbakan "Ancak yara yerinin, ilk müdahale son derece başarılı olduğu için, temizlenmesi yönünde bir müdahalede bulunuluyor" dedi. Şehit emniyet mensuplarına rahmet dileyen Davutoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, Kobani ile sınırlı yeni tezkere önerisinin sorulması üzerine ise şunları söyledi: "Bir taraftan sukünet telkininde bulunuyor, diğer taraftan hükümetimizi suçlayıp, vandalizme gerekçe gibi gösterilen IŞİD'e yardım edildiği tezini tekrarlıyor. Kılıçdaroğlu'nun yaptığı sorumsuzluktur. Ve açıkçası bu kritik dönemde yapılan bir ihanettir. Komik bir tezkere teklifinde bulunuyor. Tek çabası Esed'i korumak. Onun aklına ihtiyacımız yok. Ülkesini uluslararası topluma şikayet etmesin, provokatörlerin eline argüman vermesin, sadece sussun."
Ziyaretin ardından Malatya'ya geçen Başbakan'ın toplu açılış törenindeki konuşmasının ana gündemi de Kobani eylemleriydi. Bingöl'deki saldırının failleri için "Valimizi ve emniyet çalışanlarımızı tebrik ediyorum. Bu alçakları iki saat içinde bulup cezalarını verdiler" diyen Davutoğlu vatandaşlara da "Vakur bir şekilde devletinize güvenerek milletinizin birliğine sahip çıkın. Bu eşkıyaların yaptığının hesabı sorulacak" sözleriyle sağduyu çağrısı yaptı. Başbakan Davutoğlu şöyle devam etti: "IŞİD Türkmen köyü Çobanbey'e saldırdığında neredeydiniz ey HDP? Ey CHP? Tel Abyad'da Arap kardeşlerimizi katlettiğinde neredeydiniz? Şimdi Kobani'deki kardeşlerimizin yanında da biz varız. Olmaya da devam edeceğiz. Kim ne provokasyon yaparsa yapsın, kardeş çatışmasına izin vermeyeceğiz. Çözüm süreci herkesin kucaklaşmasıdır. Tuzaklarını bozacağız."

YAKILAN?BİNALARIN?DAHA İYİLERİNİ YAPACAĞIZ




Başbakan Davutoğlu: "Yıkılan, yakılan binaların daha iyisini yapacağız. Daha güçlü bir şekilde bu bölgeye yatırım yapacağız. Kesinlikle karamsarlığa kapılmayın. O şehirleri gerekirse yeniden inşa ederiz. Biz yaparız, onlar yıkmaya kalkışırlar, aramızdaki fark bu." nbsp;

Atalay: Çözüme yakınken isyan: ihanet
"Belediyeler itfaiye araçlarını vermedi. Eylemlere 122 bin nbsp; nbsp;kişi katıldı. Kobani'de PYD'liler dışında kimse kalmadı. "
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Beşir Atalay, Kobani olaylarında bazı belediyelerin yangın çıktığı halde itfaiye araçlarını vermediğini, bunlar hakkında gerekenlerin yapılacağını söyledi. AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Atalay şu ifadeleri kullandı: "Aldığım verilere göre Türkiye genelinde 35 ilde eylem oldu ve toplam katılan sayısı 122 bin. Bu bir mitinge katılan insan sayısıdır. Sadece marjinal bir grup katıldı. Kürt vatandaşlarımız da ilgi göstermedi. Çözüm sürecinde büyük mesafelerin alındığı, sonuca çok yakınlaşıldığı bir noktada insanları isyana ve şiddete davet edenlerin bu ülkenin barış ve kardeşliğine en büyük ihaneti yaptıkları gözlerden kaçmayacaktır. Kobani'den 185 bin kişi geldi. Zaten nüfusu 200 bin civarında. Şu anda orada PYD militanları dışında kimse kalmadı."

İsmail Sonsuz Ankara

MECLİS BAŞKANI: Olayların ipi başka yerde

Kobani olaylarını tetikleyen HDP'ye bir eleştiri de TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten geldi. Çiçek "İnsanlar sokağa çıksın derseniz, eylemlerin içinden gelen siyasetçilerin şunu bilmesi gerekir ki; sen ne kadar masum bir talep olarak bunu söylersen söyle, bu fırsattan yararlanmak isteyen fırsatçılar, provokatörler, eli kanlı katiller çıkar, ortalığı kana bular" dedi. Bingöl'de silahlı saldırıya uğrayan emniyet müdürünü ziyaret eden Çiçek şunları söyledi: "Sokağa dökülmek için, 30 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi için aklı başında, makul gerekçe göstersinler. Bu iş kullanılmaktan başka bir şey değil. Bu olayların hiçbirinin ipi Türkiye'den değil, başka yerdendir. Bunu anlayabildiğimiz anda, talimat ister KCK'dan, ister başka yerden gelsin, vatandaşlarımız 9 defa düşünsün. Başkalarının kirli tezgahları yüzünden kendi insanlarımızı kaybediyoruz."



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...