Yapay destek kalp ömrünü uzatıyor

Yapay destek kalp ömrünü uzatıyor

SAĞLIK Haberleri

İleri derecede kalp yetmezliği yaşayan hastalar için tek çözüm kalp nakli ameliyatı.

İleri düzeyde kalp yetmezliği hastalarına takılan "yapay kalp" hayat kurtarıyor. Kalp damarlarına ait hastalıklardan ölümler azalırken, kalp yetmezliğine bağlı ölümlerde artış olduğunu söyleyen nbsp;Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüçhan Akar, "Kalp yetmezliği ciddi bir salgın halini aldı. Görülme sıklığı %2.4'lere ulaşmış durumda. İleri düzeyde kalp yetmezliğinin tek çözümü kalp nakli. Ancak ülkemizde organ bağışı oranlarının Avrupa ve Dünya ile karşılaştırıldığında son derece düşük olması nedeniyle, son evre kalp yetmezliği çeken hastalar ölüme mâhkum oluyorlar" dedi.
ZAMAN KAZANDIRIYOR
13. Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi'nin basın toplantısında yaptığı konuşmada şu anda Türkiye'de bir yıl içerisinde yapılan kalp nakli sayısının 60-80 arasında değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Akar, "Organ bulamayan hastaların imdadına ileri teknoloji ürünü olan ve kalbin pompalama görevini üstlenen minyatür cihazlar yetişiyor. 160 gram ağırlığı olan bu cihazları 3-10 saat süren bir ameliyatla hastaya takıyoruz. Hasta yaklaşık 1 ay kaldıktan sonra evine dönebiliyor. Kişiler yapay kalple günlük hayatlarını devam ettirip, spor bile yapabiliyorlar. Diğer organları da bu arada iyileşiyor. Daha sağlıklı olarak kalp nakli adayı oluyorlar. Bu cihazları bazen hastaya zaman kazandırmak bazen de ömür boyu kalmak üzere takıyoruz. Bu cihazlar olmasa ileri düzeyde kalp yetmezliği çeken hastaların yarısı yaşamını kaybediyor. Şu anda yapay kalple en uzun yaşayan hasta 11 yıldır sağlıkla yaşamını sürdürüyor " dedi.

ÖMÜR BOYU DA KALABİLİR
KİM YAPAY KALP ADAYI?
Prof. Dr. Rüçhan Akar, yapay kalp destek cihazlarının hangi hastalara takıldığını şöyle sıraladı:
• Aniden kalp yetersizliği gelişen hastalarda, diğer organ fonksiyonlarında oluşacak bozulmanın önüne geçmek ve uzun süreli bir destek sistemi uygulayana kadar hastayı hayatta tutabilmek için kısa zaman kazandırmak amacıyla takılıyor.
• Kalp kasının iltihabı sonucu aniden kalp yetersizliği gelişen ama ilaç tedavisi sonucu tamamen iyileşen hastalıklarda, hastalığın şiddetli seyrettiği dönemde hastanın hayatta tutulabilmesi amacıyla zaman kazandırmak için takılıyor.
• Kalp nakli için bekleme listesinde olan ancak kalp beklerken kalp yetersizliği ilerleyen hastalarda ameliyata kadar zaman kazandırmak için yapay destek alınıyor.
• İleri yaşta, ciddi böbrek, karaciğer hastalığı gibi sebeplerden dolayı kalp nakli olamayacak durumda olan hastaların yaşam süresini ve kalitesini arttırmak için hayat boyu kullanmak üzere yapay destek cihazı takılıyor.


Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...