Eski Guantanamo tutuklusundan BM'ye çağrı!

/ Kaynak: AA
Eski Guantanamo tutuklusundan BM'ye çağrı!

DÜNYA Haberleri  / AA

"Guantanamo'daki tutukluların maalesef mahkemeye çıkma hakları yok ve yakın zamanda böyle bir hak elde etme ihtimalleri de gözükmüyor"

Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite'ye hapisteyken yaşadıklarını anlatan eski Guantanamo tutuklusu Murat Kurnaz, BM'yi, ABD'nin kontrolündeki Guantanamo hapishanesinin kapatılması için baskı yapmaya çağırdı.
BM İşkenceye Karşı Komite'nin, BM Cenevre Ofisi'nde devam eden ABD hakkındaki periyodik inceleme oturumundan önce komite üyelerine Guantanamo'da tutuklu kaldığı sürede yaşadıklarını anlatan ve tutuklular hakkında bilgi veren Kurnaz, komiteden beklentilerini AA muhabirine değerlendirdi.
Guantanamo'da yaşadıklarını anlatan Kurnaz, "Namaz kıldığımızda (gardiyanlar) kapıyı tekmeliyorlardı ya da müzik açıyorlardı, üzerimizde su tutuyorlardı, bağırıp çağırıyorlardı" dedi. Kurnaz, Guantanamo hapishanesinden çıktıktan sonra ilk önce karnını doyurup güzelce uyuduktan sonra motosiklet satın aldığını ve motor sürmeye devam ettiğini belirtti.
- "Umudumuz, ABD'ye daha fazla baskı yapabilmek"
BM İşkenceye Karşı Komite'nin, Guantanamo'nun kapatılması için ABD'ye baskı yapması gerektiğini ifade eden Kurnaz, "Umudumuz, ABD'ye daha fazla baskı yapabilmek ve ABD Başkanı Barack Obama'nın verdiği sözleri tutup harekete geçmesi" diye konuştu.
Obama'nın başkan seçilmeden önce "İlk yapacağım işlerden biri Guantanamo hapishanesini kapatmak" dediğini hatırlatan Kurnaz, "Maalesef bu sözünü tutmadı. İkinci seçimden sonra da tutmadı. Belki bu bir sebep olur ve bazı konularda ilerleme sağlanır, umudumuz bu" ifadesini kullandı.
Resmi olarak Guantanamo hapishanesinde 148 kişinin bulunduğunu söyleyen Kurnaz, içeriden çıkan son Türkün kendisi olduğunu kaydetti.
Hala tutuklu bulunanlar için Kurnaz, "Guantanamo'daki tutuklukların maalesef mahkemeye çıkma hakları yok ve yakın zamanda böyle bir hak elde etme ihtimalleri de gözükmüyor. Suçlularsa mahkemede karar verilip belirli bir yıla çarptırılıp belirli bir yıl yatıp çıkmaları gerekir. Mahkemeye çıkartılmıyorlarsa bu yönde bir delil de yoksa serbest bırakılmaları lazım" dedi.
Hapisten çıktıktan sonra Guantanamo'da tutuklulukları devam eden arkadaşlarına yardım etmeye çalıştığını belirten Kurnaz, şunları söyledi:
"Elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum. Genellikle yurtdışında birçok yere başvurduk ve her fırsatı da değerlendirmeye çalışıyorum. Faydası var mı yok mu başka bir mesele. Ama en azından elimizden geleni yapıyoruz."
Pakistan'da tutuklanmasıyla ilgili olarak Kurnaz, şunları anlattı:
"Biletim cebimde olmasına rağmen havaalanında beni tutuklayıp Amerikalılara 3 bin dolara sattılar. Pakistan'da hangi otelde kaldığımın belli olmasına ve üzerimde uçak bileti olmasına rağmen gene de beni Amerikalılara sattılar. Özellikle yabancıları tutuklayıp Amerikalılara terörist diye satıyorlardı. Bundan haberim yoktu. Benim tutuklanma nedenim de aslında bu."
- Ferguson olayları
Komitenin ele aldığı konulardan biri olan ABD'nin Missouri eyaletindeki Ferguson kentinde ağustos ayında polis tarafından öldürülen siyahi genç Michael Brown hakkında ise Kurnaz, şu ifadeleri kullandı:
"Bu ilk değil, sanmıyorum son olsun. Çünkü bunu yapan kişiler sıradan insanlar değil Amerikan polisi ve kim olduklarını tabii ki biliyorlar, kaçak da değiller ama elini kolunu sallayarak hala ABD'de dolaşıyorlar. Daha mahkemeye bile çıkmamışlar ve ABD'de buna benzer çok olay var"
Afganistan'dan 2002'de Guantanamo üssüne götürülen ve 2006'da suçsuz olduğu anlaşılması üzerine serbest bırakılan Kurnaz, Almanya'ya dönmüştü.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...