ABD üniversitelerinde Filistin'e destek artıyor!

/ Kaynak: AA
ABD üniversitelerinde Filistin'e destek artıyor!

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrailin Gazzeye düzenlediği son saldırılardan beri sayıları gittikçe artan genç aktivistler, Amerikan kampüslerinde Filistin'e destek için örgütleniyor.

İsrail'in yaz aylarında Gazze'ye düzenlediği saldırılardan beri ABD'deki üniversite öğrencilerinin Filistin davasına verdiği destekte ciddi bir artış gözleniyor.
Sayıları gittikçe artan ve oldukça geniş bir düşünce yelpazesine mensup oldukları görülen genç aktivistler, Amerikan kampüslerinde "Filistin'de Adalet için Öğrenciler" (SJP) adlı bir koalisyon etrafında örgütleniyor.
ABD'deki 110'dan fazla üniversitede öğrenci kulüpleri halinde organize olan koalisyon, İsrail'in 2008 sonunda Gazze'ye karşı başlattığı "Dökme Kurşun" operasyonunun ardından örgütlenmesini hızlandırırken, Gazze'nin temmuz ve ağustos aylarında maruz kaldığı son İsrail saldırısından itibaren birçok kesimden öğrencinin desteğini almaya başladı.
Koalisyonun Ulusal Yürütme Komitesi üyelerinden Aman Muqeet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in son saldırısının ardından ABD'deki kamuoyu algısında değişim görüldüğünü söyledi.
"Koruyucu Hat operasyonu zalim bir sömürge imparatorluğuna ilişkin gerçekleri ön plana çıkardı" diyen Muqeet, öğrencilerin bu sayede eskisine oranla daha bilinçli hareket edip son gelişmeleri yakından takip etmeye başladığını belirtti.
İsrail'in "Koruyucu Hat" adıyla 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında, Gazze'de 2 binin üzerinde insan hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.
Gazze'nin gördüğü felaketin Filistin davasının savunulmasına yönelik kararlılıklarını güçlendirdiğini dile getiren Muqeet, "İsrail sivilleri, adaleti ve insan haklarını hiçbir şekilde umursamadığını uluslararası topluma göstermek adına kusursuz bir iş çıkardı" diye konuştu. Muqeet, ABD'nin İsrail'in her fırsatta yanında durmasının gençleri gittikçe daha fazla rahatsız etmeye başladığını dile getirdi ve şunları söyledi:
"Öğrenciler bu durumu gördükçe daha fazla soru soruyor ve daha fazla şey öğrenmek istiyor. Tüm bu insan hakları ihlallerine ve Filistin'in işgaline bir son verilmesini, ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardımın son bulmasını talep ediyorlar. Filistin için adalete öğrenciler tarafından verilen desteğin gittikçe daha da artacağını düşünüyorum."
Merkezi New York'ta bulunan Yahudi kuruluşu İftira ve İnkarla Mücadele Birliği'nin (ADL) ekim ayının sonlarında yayınladığı bir rapora göre, 2014-2015 akademik yılının başlangıcından beri Amerikan üniversitelerinde organize edilen Filistin'e destek eylemleri bir önceki yıla göre yüzde 114 oranında arttı.
New York'un önde gelen yüksek öğrenim merkezlerinden Brooklyn College, "Filistin'de Adalet için Öğrenciler" şemsiyesi altında bir öğrenci kulübü barındıran onlarca Amerikan okulundan biri. AA muhabirine konuşan kulüp başkanı Sarah Aly, bu akademik yılda aldıkları üyelik başvurularının geçen döneme oranla daha fazla olduğunu ifade etti.
Üyelerin toplumun birçok farklı kesimine mensup olduğunu belirten Aly, Filistin'de yaşananlar ile ağustos ayında ABD'nin Ferguson kentinde siyahi bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesi arasında bağ kurduklarını vurguladı.
Aly, "ABD'de farklı ırklara mensup toplulukların maruz kaldığı problemler birçok yönden Filistinlilerin mücadelesini andırıyor" dedi. Aly, Ferguson'da siyahi genç Michael Brown'ın öldürülmesini protesto eden gruplarla dayanışma vurgusu yaptı.
Missouri eyaletine bağlı Ferguson kentinde 9 Ağustos'ta beyaz bir polis memur 18 yaşındaki Brown'ı vurarak öldürmüştü. Brown'ın ölümü ülkede siyahlara karşı polis şiddetine dikkati çekmiş, Ferguson'da ve birçok şehirde aylarca süren protesto gösterilerine sebep olmuştu.
"Filistin'de Adalet için Öğrenciler" koalisyonunun bu yıl dördüncüsünü düzenlediği ulusal konferans, siyahi yazar Osagyefo Uhuru Sekou'nun yaptığı "Ferguson'dan Filistin'e: Devlet Şiddetine ve Irkçılığa Direniş" başlıklı konuşmayla açılmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...