Bonzai'de korkunç yöntem

Bonzai'de korkunç yöntem

YAŞAM Haberleri

Emniyetin raporlarına göre bonzai, adaçayı gibi kuru bitki yapraklarına emdirildikten sonra piyasaya sürülüyor.

Türkiye'de bonzai kullanımı sonucu artan ölümlere karşı harekete geçen yetkililer korkunç gerçeği gün yüzüne çıkardı. İnsan hayatını karartmak için akla gelmeyecek yöntemler deneyen uyuşturucu tacirlerinin bonzaiyi Türkiye'ye nasıl soktukları belirlendi. Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı rapora göre sentetik kannabinoid kaçakçılığında da Türkiye hedef ülke konumunda. Türkiye'ye getirilen etken maddeler ada çayı, damiana çayı gibi kurutulmuş bitki yapraklarına emdirildikten sonra paketlenerek piyasaya sunuluyor. Yakalanma oranlarında 2011 yılına göre 17 kat artış gerçekleşti.


12 bakanlıktan ortak çalışma


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere 12 bakanlıktan alınan bilgiler ve AMATEM uzmanlarıyla görüşülerek hazırlanan rapor ise uyuşturucu kullanımının korkunç rakamlarını ortaya çıkardı. Buna göre Türkiye'de problemli madde kullancısı sayısı 59 bin 895. Mahkemelerce haklarında uyuşturucu ve uyarıcı madde tedavisi ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanması kararı verilen dosya sayısı 141 bin 454. Bu dosyaların yüzde 8'i çocuklara ait. 91 bin bağımlı hastası denetimli serbestlik uygulamaları kapsamında tedavi merkezlerine başvurdu.


Sokaklarda artış var


Tedavi olanların çoğunluğu 20-24 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Rapora göre toplam 26 ilde doğrudan madde bağlantılı ölümler gerçekleşmiş. Bu ölümlerin yüzde 49.6'sı İstanbul'da yaşanırken, İstanbul'u Antalya, Adana ve Ankara takip ediyor. 2009 yılında ortaya çıkan metamfetamin maddesinin olay sayısı sürekli artış gösteriyor. Türkiye'de sokak ismi bonzai olarak çıkan ve hızla yayılan sentetik kannabinoidlere ilişkin 2013 yılında 11 bin 139 olay gerçekleşti ve bu olaylarda 15 bin şüpheli yakaladı. Uyuşturucu madde kullananların uyuşturucuya başlama nedeni olarak arkadaş etkisi yüzde 49 oranında ilk sırada yer alırken, ikinci sırayı yüzde 24 oranında merak alıyor. Madde kullananların ortalama yaşı 26. Bağımlıların yüzde 84'ü uyuşturucu madde kullanmaya sigara ile başlıyor. Yüzde 67'si hiç evlenmemiş kişilerden oluşuyor. Araştırma medeni durum ile uyuşturucu madde kullanımı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu anlaşılıyor.


STAR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...