Rusya-Güney Osetya ortaklık anlaşması planı

/ Kaynak: AA
Rusya-Güney Osetya ortaklık anlaşması planı

DÜNYA Haberleri  / AA

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Güney Osetya arasında imzalanması planlanan "ittifak ve ortaklık" anlaşmasını kınadı.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da, parlamento, Rusya ile imzaladığı "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"nı onayladı.
Ayrılıkçı Abhazya Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, Moskova yönetimi ile 24 Kasım'da imzalanan anlaşmaya 5'e karşı 23 oyla onay verdi.
Anlaşmaya göre, taraflardan birine herhangi bir devlet ya da gruptan saldırı (silahlı saldırı) olursa diğer taraf bunu kendisine yapılmış kabul edecek ve taraflar birbirlerine askeri güç dahil gereken tüm yardımı sağlayacak. Rusya ve Abhazya ordularının katılımıyla en geç bir yıl içinde "ortak savunma birliği" oluşturulacak. Gürcistan ile Abhazya arasındaki sınırı Rus ve Abhazya birlikleri koruyacak.
Rusya bu anlaşmayla Abhazya'nın uluslararası ilişkilerini güçlendirecek, uluslararası kuruluşlara üye olabilmesi için faaliyetlerde bulunacak ve özerk cumhuriyeti resmen tanıyan ülke sayısını artırmaya çalışacak. Abhazya ordusu en geç 3 yıl içinde tüm masrafları Rusya tarafından karşılanarak modernize edilecek. Abhazya-Gürcistan sınırının korunması için Rusya iki yıl içinde teknik ekipman desteği verecek ve sınırı Rus ve Abhazya birlikleri koruyacak. Rusya anlaşma gereği Abhazya'da maaşların yükseltilmesi için finans yardımında bulunacak ayrıca Abhazların Rus vatandaşlığına geçme prosedürü kolaylaştırılacak.
Moskova yönetimi ile Abhazya Özerk Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın süresi 10 yıl olacak ve bu süre 5'er yıllık dönemler halinde uzatılabilecek. Rusya'nın Abhazya'ya yapacağı yardım iki kat artacak.
Gürcistan hükümet yetkilileri anlaşma sonrası yaptıkları açıklamada, Rusya'nın sadece Abhazya ile ortaklık anlaşması peşinde olmadığını, Güney Osetya ile de aynı anlaşmayı yapabileceği uyarısında bulunmuştu.
- Güney Osetya
Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya "Başkanı" Leonid Tibilov da 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Abhazya'nın ardından Güney Osetya'nın da Moskova yönetimi ile "ittifak ve ortaklık" anlaşması hazırlığında olduğunu söylemişti.
Güney Osetya bölgesinin resmi haber ajansı RES'in internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Tibilov, Rusya ile "ittifak ve ortaklık" anlaşması yapmaya hazırlandıklarını belirterek "Bu anlaşmanın ana sözleşmesi savaştan sonra yapılmıştı. Ondan sonra uzun bir süre geçti. Dünyada yeni zorluklar ve tehditler ortaya çıktı. Bu çerçevede dış faktörler yeni belge imzalanmasının gerekliliğini gösterdi" ifadelerini kullanmıştı.
- Gürcistan'dan kınama
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı da gelişmeler üzerine dün bir açıklama yaparak Rusya ile Güney Osetya arasında imzalanması öngörülen "ittifak ve ortaklık" anlaşmasını kınadı.
Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, "Bu sözde ittifak ve ortaklık anlaşmasını kınıyoruz. Bunu, hiçbir hukuki neticesi olmayan, başından beri geçersiz, uluslararası hukukun ihlali ve Gürcistan topraklarının ilhakına bağlı bir girişim olarak algılıyoruz" ifadesi yer aldı.
Hazırlanan sözde anlaşmanın, yasa dışı faaliyetlerle işgal edilen Tskhinvali bölgesinin doğrudan Rusya ile entegrasyonunu içerdiği kaydedilen açıklamada, Birleşmiş Milletler'in 51. maddesine göre Gürcistan'ın, topraklarının güvenliğini kendi gücüyle koruma hakkı bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Tskhinvali bölgesi, yani Güney Osetya, Gürcistan'ın ayrılmaz bir parçasıdır. Rusya Federasyonu'nun yasa dışı askeri müdahalesi veya müdahalenin farklı yolları Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı bir saldırı anlamına gelir."
- Güney Osetya sorunu
Güney Osetya, 1990 yılında Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Güney Osetya Cumhuriyeti adını aldı. Bu durum, 1991-1992 yıllarında Gürcistan hükümeti ile çatışmalara yol açtı. Daha sonra 2008 yılının ağustos ayında Rusya'nın desteklediği Güney Osetya'nın ayrılıkçı hükümet güçleri ile Gürcistan arasında Rusya'nın da dahil olduğu çatışma çıktı. Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın meşruiyeti uluslararası alanda Rusya dışında hiçbir ülke tarafından tanınmıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...