Putin'den Macaristan'a ziyaret

Putin'den Macaristan'a ziyaret

DÜNYA Haberleri

Rusya Devlet Başkanı Putin bu yılki ilk Avrupa ziyaretini Macaristan'a yaptı.

nbsp;Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macaristan'a yaptığı ziyareti sırasında Ukrayna krizine yönelik açıklamasında, Minsk anlaşması sonrası krizin yumuşadığını, çatışmaların azaldığını belirtti. Macaristan'a günübirlik resmi ziyarette bulunan Putin, Budapeşte'deki Kahramanlar Meydanına çelenk bıraktı. Budapeşte'de bulunan 2. Dünya Savaşında hayatını kaybeden Sovyet askerlerinin mezarlarını da ziyaret eden Putin ve beraberindeki heyet, Parlamento'da Başbakan Viktor Orban tarafından karşılandı.
Orban-Putin görüşmesi sonrası yapılan ortak basın açıklamasında, Macaristan ve Rusya arasında, Rusya'da atom enerjisi konusunda Macar uzmanların eğitilmesi, özerk Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da Macar konsolosluğunun açılması, sağlık ve yüksek öğrenim alanlarında ortak çalışmaların yapılması konularında anlaşmalar imzalandığı bildirildi. Ayrıca Mart ayı sonunda Budapeşte'de Rus kültür günleri düzenlenmesi kararlaştırıldığı ifade edildi.
Basın toplantısında Putin, ''Macar tarafından belirtilen tüm sorunları çözdük. Macaristan'ın almayı taahhüt ettiği ama kullanmadığı gaz için ücret ödemesine gerek yok'' dedi.


- Putin: ''Güney Akım'dan vazgeçmedik, izin verilmedi''
Putin Güney Akım projesi ile ilgili yaptığı açıklamada ''Güney Akım'ın yapım projesinden vazgeçmedik, yapımına izin verilmedi. Bu yüzden Rusya bu projeyi iptal etmek zorunda kaldı'' diye konuştu.
Putin, Güney Akım Projesi ile ilgili Rus ve Macar ortaklığında kurulan, South Stream Hungary firmasının, Türk Akımı projesinin Macaristan bölümünde kullanılabileceğini, ayrıca, gazın Türkiye'den Avrupa'ya gelebilmesi için her türlü desteği vereceklerini, lojistik olarak sorunların çözülmesi halinde Bulgaristan üzerinden de gaz yollamaya hazır olduklarını belirtti.
Ukrayna krizine de değinen Putin, Kiev'in, bölgesel ihtiyaçları gidermek için anayasa reformunun kabul edilmesinin çok önemli olduğunu ve Minsk anlaşması sonrası krizin yumuşadığını ve çatışmaların azaldığını söyledi.


- ''Ukrayna'ya zaten silah taşınıyor''
Amerika'nın Ukrayna'ya silah yardımı yapacağına dair bir gazetecinin sorusuna, Putin, ''Moskova'nın bilgisine göre Ukrayna'ya zaten silah taşınıyor. Bu konuda olağan dışı bir şey yok. Ukrayna'ya, her kim ne tür bir silah yardımı yaparsa yapsın bu sadece oradaki kurbanların sayısı artırır. Bu sorun askeri açıdan çözülemez. Bu sorun yalnızca barışla çözülebilir'' dedi.
Heyetler arası görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasının ardından Putin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Macar Cumhurbaşkanı Janos Ader ile bir araya geldi.
Macaristan'ın AB'den sonra en önemli ticari partneri olan Rusya ile ticaret hacmi, 2013 yılına nispeten 2014 yılında yüzde 16 düşüşle 7.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rusya'nın Macaristan'da 1.5, Macaristan'ın ise Rusya'da 2 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.
Macaristan'a günübirlik ziyarette bulunan Putin'e, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yanı sıra Enerji Bakan Aleksey Ulyukayev, Tarım Bakanı Nyikolai Fyodorov, Rus enerji şirketi Gazprom'un üst yöneticisi Aleksey Miller, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi (Rosatom) Başkanı Sergey Kiriyenko da eşlik etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...